Nieuw nummer – Extaze (13) : ‘Echt / onecht’

extaze 13

De inhoud: Essays. Korte verhalen. Gedichten. Beeld. Leestijd: [est_time]

Essays:

Jean-Jacques Rousseau’s verlangen naar natuurlijkheid en authenticiteit vind je terug in tal van hedendaagse levensgebieden. Net als bij Rousseau constateer je dat daar paradoxen optreden. In een gesprek met Cor Gout analyseert en ontmaskert Maarten Doorman het begrip ‘echtheid’ als dubbelzinnig, maar hij vindt ook dat een cultuurfilosoof meer moet doen dan kritiseren. Het begrip herbergt daarvoor te veel mooie idealen, die hij onderschrijft en zinvol vindt.

In Waarom schrijven wij? Echter dan echt onderscheidt Boudewijn van Houten ‘schrijven’ van ‘echt schrijven’, en echte schrijvers van zelfbenoemde schrijvers: ‘Schrijvers met een roeping, echte schrijvers, kon je vroeger op één hand tellen. Nu zijn er honderden zelfbenoemde schrijvers in ons taalgebied, toegejuicht door redactrices op alle uitgeverijen, dames die al moeite hebben een naam als Houellebecq te spellen.’

Peter de Bruijn, Fabian Stolk en Pieter Boskma herinneren zich de stormen die de publicatie van twee onbekende gedichten van Gerrit Achterberg veroorzaakten. Waren het ‘echte Achterbergjes’ die het tijdschrift Awater had gepubliceerd? De Bruijn en Stolk begonnen aan een onderzoek. Awater-redacteur Boskma hulde zich vooralsnog in stilzwijgen.

‘Visueel strateeg’ Huub Koch weigert de tegenstelling echt-onecht te problematiseren: ‘Het is hoe je de dingen waarneemt, hoe je ze ziet. We worden door duizenden prikkels gedwongen om de realiteit door een bepaalde bril te bekijken. Marketing heet dat. Of communicatie. De verborgen verleiders maken het moeilijk een grens te trekken tussen wat echt is en wat niet.

Korte verhalen

Korte verhalen van Lisette Erdtsieck, Hein van der Hoeven, Luuk Imhann, Christien Kok, Wim Noordhoek, Christian Oerlemans, Ellen van Pelt, Monika Sauwer en Elvira Werkman.

Gedichten

Gedichten van Pieter Boskma, Kees ’t Hart, Jan Holtman en Jeanet Kingma.

Beeld

Anne-Mie Van Kerckhoven.


Het aprilnummer van literair tijdschrift Extaze is los te koop en/of te bestellen bij iedere boekwinkel in Nederland en België, maar ook via het redactieadres: redactie@extaze.nl, of via literairetijdschriften.org, tevens direct bij de uitgever In de Knipscheer

De prijs van de losse nummers bedraagt in de winkel: € 15,00.
Bij verzending vanaf het redactieadres: € 17,00. Buitenland: € 20,00.

Abonneren kan via deze pagina op de website van Extaze. Abonnementen voor één jaargang Extaze: € 60,00. Buitenland: € 80.00. Bij het nemen van een abonnement krijg je als welkomstgeschenk Het Extaze Viltjesboek.

De presentatie van het Aprilnummer van Literair Tijdschrift Extaze vindt plaats op 2 april in Societeit de Vereniging in Den Haag. Met Huub Koch, Pieter Boskma, Boudewijn van Houten, Klaas Trapman en Cor Gout.

12 gedachten over “Nieuw nummer – Extaze (13) : ‘Echt / onecht’

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: