Gaan met De Banaan en Toptaken!

aartjan.jpg

Het bezit van een website is voor de meeste bedrijven heel gewoon. Maar een website die zo optimaal mogelijk resultaten behaalt die de eigenaar voor ogen staan is opmerkelijk. In Verleiden op Internet legt Aartjan van Erkel, samen met mede-auteurs Els Aerts, Hedwyg van Groenendaal, Karl Gilis, Johan Bolt, Ton Wesseling en Ruben Timmerman, haarfijn uit wat er schort en beter kan aan websites en webshops.

Eén van de eye-opers uit het boek is het begrip Toptaken. Een begrip dat Aartjan heeft geleend van Gerry McGovern. Een toptaak is de belangrijkste doelstelling die een website heeft. Of het nu voor een bedrijf is, een overheids-website, een non-profit organisatie of een ZP-er. Een toptaak is de belangrijkste reden waarom 80% van de bezoekers naar je website komen. Om een toptaak te doen slagen moet de homepage (of een andere pagina) zo zijn ingericht dat het bezoekers gemakkelijk maakt om die toptaak uit te voeren.

aartjan2.jpg

Gaan met De Banaan!

Verleiden op internet draait dus om het vinden en toepassen van toptaken. Voor iedere website is dat doel weer anders. Het traject dat een klant doorloopt om die toptaak uit te voeren wordt tot in detail ge-analyseerd en besproken. Zodoende kun je na het lezen van een hoofdstuk uit het boek direct aan de slag. Aan de orde komen:

– Maak je homepage klaar voor vliegensvlug zakendoen
– Verleid én scoor met je product-pagina’s
– Schrijf leesbare tekstpagina’s, internetstijl
– Sluit de deal met je webformulier

Eén van de meest in het oog lopende elementen van een webpagina zou volgens Aartjan van Erkel De Banaan moeten zijn, een button met een Call-To-Action die op maat, op iedere afzonderlijke pagina, precies die actie ondersteunt die juist daar gewenst is. Kijk maar eens naar het bovenstaande voorbeeld van de homepage van Firefox. Geen afleidende nieuwsberichten, geen afbeeldingen of teksten die er niet toe doen. Prominent wordt de bezoeker geholpen met wat hij juist hier kwam doen: Firefox Downloaden!

Onorthodoxe keuzes maken!

Verleiden op internet geeft veel kant en klare oplossingen voor alle voorkomende website-problemen. In die zin vind ik het een fraaie verdieping en aanvulling op Het Geheim van de Overheidswebsite. Ook hier is het thema toegankelijkheid breed uitgewerkt met veel praktische handvaten. Wat het boek niet voor jou kan doen is keuzes maken. Wel geeft het uitgebreide richtlijnen en vragen waarmee je aan de slag kunt om nog succesvoller zaken te doen op internet.

Het lastige van tips, truuks en regels blijft dat als iedereen ze gaat gebruiken de tegenovergestelde strategie ook legitiem kan zijn, als je je wilt onderscheiden. Dat was het gevoel dat bij mij bleef hangen toen ik dit boek gelezen had. Vandaar dat het me deugd deed dat Aartjan een afwijkende mening heeft over zaken als geven en delen.

Veel websites beloven bezoekers een cadeautje als een e-book of een gratis cursus, met als tegenprestatie vooraf een aanmelding op een nieuwsbrief. Verfrissend vond ik het advies om zo’n cadeau onafhankelijk van een tegenprestatie vooraf aan te bieden.

Voor ZP-ers zal de oproep om kennis gratis te delen via een weblog of een social media platform, ook herkenbaar zijn. De onderbouwing van deze tip is voor mij heel overtuigend: klanten waarderen dat je kennis deelt en juist daardoor begrijpen ze dat zij uiteindelijk toch niet zonder jouw expertise kunnen om daar daadwerkelijk hun voordeel mee te doen.

Verleiden op Internet is te koop als boek en als e-book.

2 gedachten over “Gaan met De Banaan en Toptaken!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: