12 garagebox-geheimen waarmee je als startende ondernemer 500.000 euro verdient in 2 maanden

In een Rotterdams kantoorgebouw aan de Wijnhaven branden na sluitingstijd de lichten nog. De koekjes kraken tussen de kiezen, de koffiekopjes raken veel te snel leeg. Het geluid van pennen die over papier schrapen is het enige dat je hoort.

Een verhaal kunnen schrijven dat bezoekers jouw blog intrekt. Dat was thema en onderwerp van een Vrije Werkkring met Stan Lenssen, waar ik vorig jaar een avond lang embedded was.

Let op, want de hoofdrolspeler van je blog is en blijft jouw bezoeker. Om die aan je weblog te laten kleven is een goede titel een voorwaarde. En een goed artikel natuurlijk.

Zo publiceerde het weblog van 37signals een blogpost met de kop: Je hebt minder nodig dan je denkt. Een artikel dat 12 manieren opsomt om als startende ondernemer te bezuinigen op je uitgaven. Zo’n titel is op zich heel relevant, maar niet heel specifiek. Stan gaf mij een titelloze versie van het artikel, met als opdracht een headline te maken.

Mijn hersentjes kraakten, net als de koekjes. Bovendien was er een tijdslimiet van 15 minuten. Mijn analysecentrum ging in de hoogste versnelling. Wat is de doelgroep? Waar gaat het stuk over? Hoe kan ik een draai geven aan het thema bezuinigen? Hoe kan ik de titel beeldend en specifiek maken?

Het resultaat zag je al bovenaan staan: 12 garageboxgeheimen waarmee je als startende ondernemer 500.000 euro verdient in 2 maanden. Volgens Stan een voorbeeld van een trefzekere titel.

Nu heb ik iets met titels. Dat heb ik sinds ik Confessions of An Advertising Man van David Ogilvy heb gelezen. Ook hij had iets met titels. Zijn meest beroemde kopregel is: At 60 miles per hour, the loudest noise in the new Rolls-Royce comes from the electric clock.

Deze titel was zo Urgent, Usefull, Unique en Ultra Specific, dat de technici van Rolls Royce hoofdschuddend verzuchtten: that very damned clock! Ook wereldschokkende reclame doet soms pijn.

Dit artikel gaat je een geheim vertellen… maar heel even nog niet. Het geheim van een goede titel is dat die de lezer weet in te pakken. Het geheim van een goed artikel is dat die een waarheid weet uit te pakken… Nog belangrijk dan dat, is het feit dat headline rijmt op deadline. Dat is iets dat je nooit mag vergeten! Waarom? Dat zit zo:

In de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) deden journalisten voor het eerst verslag aan hun redacties via telefoon. Hun telefoonlijnen vielen echter heel vaak uit. Daar komt de term deadline vandaan. Om zo effectief mogelijk met de verbinding en het doorgeven van teksten om te gaan waren er dringende regels voor de opzet van een artikel.

1. In de eerste alinea vertel je de essentie van je artikel (als de lijn dan wegvalt weten we wat het nieuws is).

2. Alle alinea’s die hier op volgen verdiepen het nieuws dat gegeven werd in alinea 1. De laatste alinea bevat het minste nieuws, maar wel de meeste verdieping.

3. Als de lijn wegvalt kunnen de redacteuren aan het thuisfront zelf naar eigen inzicht invullen wat er nog meer te melden valt over dit bericht. Want de essentie uit Alinea 1 is duidelijk en geeft de richting aan.

Vertel dus altijd eerst de essentie, want dan geef je de lezer iets in handen waar hij zich in vast kan bijten: de belofte! Pas dan kom je met de brokjes, de nootjes en de koekjes. Want een artikel gaat eerst om de buit en dan pas om het beleven, maar als het gaat om kleven, dan is een titel het punt waar je al je aandacht aan moet geven!

Gerelateerde artikelen

De Tao van Communiceren | Hoe ontwikkel je als zelfstandige professional een magnetisch veld dat de juiste klanten aantrekt? | 7 brandende vragen bij de inzet van professionele middelen

7 gedachten over “12 garagebox-geheimen waarmee je als startende ondernemer 500.000 euro verdient in 2 maanden

Voeg uw reactie toe

  1. Steengoed artikel weer Huub. En echt niet omdat je mij noemt, waarvoor uiteraard wel mijn dank.
    Je verhaal van je deadline is een prachtige illustratie van het waarom van een vroege belofte. Al aan het begin van het artikel dus.

    Like

  2. Dank je wel! @Marloes

    @Stan Bij de meeste artikelen gaat dit wel op, maar bij een column of een mini-saga hoeft dat niet. Als blogger ben je voor een deel schatplichtig aan de journalistieke regels, maar afhankelijk van je doelstellingen kun je met al deze formats naar hartelust experimenteren. Dat wordt trouwens ook door het journaille gedaan: http://www.tekstblog.nl/nieuws-en-fictie-helemaal-zo-gek-nog-niet/ Maar voor artikelen is dit verhaal een goede insteek: http://www.tekstblog.nl/beschouw-je-tekst-eens-als-je-eigen-winkel/ en http://www.tekstblog.nl/koppen-met-woordspelingen-scoren-goed/

    Like

  3. Gauw de eerste alinea van dit stuk herschrijven dan! 😉

    De kern voorop geldt voor journalistieke stukken en voor puur informatieve stukken. Niet voor columns enz.

    Like

Plaats een reactie

Omhoog ↑