NLP en de Kunst van de Zinderende Doorbraak

De Kracht van Ervaring

NLP Loopbaancoach Judith Driece heeft een broertje dood aan stigmatiserende woorden als ‘ouderen’. Liever spreekt ze van ervaren medewerkers. Behoor je tot deze doelgroep en worstel je met loopbaanproblemen dan is er goed nieuws onder de zon. Driece heeft haar gelauwerde methodieken gebundeld in – De Kracht van Ervaring – een boek dat je stapsgewijs helpt om regie over je loopbaan te krijgen. Rechtstreeks vanuit haar praktijk, nu ook voor de lezer.

Daarmee gaat ze verder dan de gemiddelde ‘inzetbaarheid-trainingen’ als leren solliciteren en je talenten op een rijtje krijgen. Daar heeft de doorsnee 45+er namelijk echt geen probleem mee. Mensen met ervaring verliezen wel sneller de grip op hun loopbaan als ze te maken krijgen met ingewikkelde keuzes. Dat worden dan dilemma’s die onoverkomelijk lijken des te langer ze duren.

Doeltreffend denken en handelen biedt dan een mogelijkheid om bezwaren en onzekerheden te boven te komen. Maar dan moet je wel weten welke route je kunt volgen. Ik raakte geboeid door dit boek en besloot de proef op de som te nemen. In vijf dagen tijd doorliep ik alle opdrachten en kwam tot verrassende conclusies, waarvan ik de belangrijkste hier deel. (Leestijd: [est_time])

De Kracht van Ervaring

Smart Outcomes, Herkaderen en Modelleren

Voor sommige lezers van – De Kracht van Ervaring – is er weinig waar ze zich zorgen over maken. Hun loopbaandoelen en de bijbehorende acties zijn helder. Voor hen is er het Smart Outcome Model als ondersteunend middel. Hiermee verbindt je werkbare en resultaatgerichte doelen aan concrete acties en boor je je hulpbronnen aan. Dit doe je door vanuit de huidige (probleem) situatie te kijken naar de gewenste situatie (de smart outcome) en de stappen om daar te komen precies te beschrijven. Het resultaat is een actieplan waarin je specifiek aangeeft welke acties je gaat ondernemen om jouw concrete doel te bereiken. Maar niet voor iedereen ligt het zo gemakkelijk.

Veel mensen met ervaring lopen tegen belemmeringen op waar ze al langer mee kampen. Als je weet waar die obstakels vandaan komen is het zaak om helder te krijgen of de oplossing ligt op het gebied van omgeving, gedrag, capaciteiten, overtuigingen, rollen of passie. Mocht dat echter niet helder zijn dan zul je eerst meer onderzoek willen doen naar je overtuigingen en waarden. Of hoe je gebeurtenissen ook anders kunt benaderen en hoe je kunt leren van anderen. Uiteindelijk kom je uit bij het belangrijkste onderdeel van het boek: herkaderen en modelleren. Waarover zo dadelijk meer.

Nu wil je natuurlijk weten hoe het mij is vergaan?

Allereerst begon ik met de intentie uit te spreken om echt de diepte in te gaan met dit boek. Ik ben me bewust dat mijn startpunt complex is. Ik heb in totaal 11 verschillende banen gehad en 15 activiteiten als zzp-er of freelancer. De laatste 10 jaar was ik zelfstandig ondernemer en 2 jaar daarvan was ik 24/7 actief als mantelzorger voor mijn vrouw, die eind 2013 is overleden. Medio 2014 ben ik gestopt met mijn bedrijf om mezelf de ruimte te geven om te herstellen van het verlies. Denken aan je loopbaan, of het nu om een baan gaat of om een eigen bedrijf, was even taboe.

Toch heb ik niet stil gezeten. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van professioneel schrijven en onlangs nog een Google Certificaat behaald voor Online Marketing. Daarnaast volg ik diverse MOOCS op mijn vak- en interesse gebied en doe ik vrijwilligerswerk. Als Judith dus aan me vraagt (in het boek) of ik ‘employable’ ofwel ‘inzetbaar’ ben, dan zeg ik voluit ‘ja’.

Hoe weet je of je inzetbaar bent?

– Je bent vaak van baan veranderd.
– Je hebt veel opleidingen gedaan.
– Je hebt het vermogen om meerdere functies uit te oefenen.
– Je kunt werk creëren door aanwezige competenties.
– Je hebt een onstuitbare brede interesse.

Dat klopt, maar ja, ik ben 60.
Dat roept dus weer vragen op:

– In welke richting ga ik me dan ontwikkelen?
– Hoe vind ik een nieuwe functie die bij me past?
– Hoe ga ik het aanpakken?
– Hoe ga ik om met afwijzing?
– Hoe blijf ik gemotiveerd?

Judith: Werken aan employability doe je in eerste instantie om jezelf als persoon te ontwikkelen. Het is wel belangrijk te blijven kijken naar hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt, wat die nu van werknemers vraagt en wat jouw positie is op de arbeidsmarkt. Pas dan kun je werken aan je employability.

Je kunt als ervaren medewerker je omgeving en de vooroordelen niet veranderen, maar wel je eigen gedrag.

De Kracht van Ervaring

Hoe kort kan een lang verhaal zijn?

Vijf dagen zelfonderzoek binnen het bestek van een recensie plaatsen lijkt me geen goed plan. Ik zal dus alleen de hoofdlijnen van mijn persoonlijke onderzoek schetsen.

Scherp kijkend naar mijn situatie onderscheid ik twee problemen.

1. Er zijn keuzes te maken. Bijvoorbeeld of ik nog brood zie in een baan, zelfstandig ondernemerschap of in een derde optie ‘die voorlopig nog onduidelijk is – iets toevoegen dat er nog niet is’. En of die mogelijkheden vice versa ook iets met mij willen.

2. Er zijn tal van onzekerheden. Of ze nu te maken hebben met het heden, het verleden of de toekomst. Maatschappelijke onzekerheden en persoonlijke onzekerheden. Natuurlijk kom je daar met NLP wel uit, het is een praktische methodiek.

Maar of ik daarmee tot de kern kom is de vraag.

In feite is de eerste vraagstelling, die van de keuzes geen echt probleem. Ik zie het meer als een realiteit van de opties die er zijn. Als ik alle plus- en minpunten uit het verleden tegen elkaar afstreep zijn alle opties dus open. Daar ligt de kern niet.

Ligt die kern dan bij onzekerheden?

In de gesprekken die ik al een tijdje voer met een professionele coach komen die onzekerheden wel eens ter sprake. Onlangs hebben we dat punt flink doorgezaagd. En dan sta je dus toch te kijken van jezelf dat je met al je rijke levens- en werkervaring toch nog onzeker kunt zijn, in sommige situaties. Mijn coach gaf me een gedachte mee: ‘als je leeft vanuit je hart en al je uitdagingen aangaat in het hier en nu hoef je nergens bang voor te zijn. Je hebt in je wat je nodig hebt’.

Zo… dat gaf me iets om op te kauwen.

Twee aspecten zijn van één en dezelfde persoon

Terug naar het boek en de opdrachten. Die had ik allemaal zorgvuldig uitgevoerd. Alleen de laatste nog. Herkaderen en/of modelleren. Binnen die opdracht ga je inventariseren wat je echt als probleem ervaart (in mijn geval: onzekerheid) en zoek je een (rol)model, een werkelijk levend persoon) die de eigenschappen heeft die jij graag zou willen ervaren.

Sorry Frank, jij bent het niet geworden… maar niet zonder reden*.

In de aanloop naar deze oefening was me duidelijk geworden dat zekerheid en onzekerheid twee aspecten zijn van één en dezelfde persoon. Ikzelf dus. Daarom besloot ik mijn krachtige en ervaren zijde als model te nemen en dus niet een extern voorbeeld.

Zo kon het dus gebeuren dat ik bij mijn gedrag in situaties enerzijds onrust kan ervaren en anderzijds aandacht. Of als ik denk enerzijds teveel vast kan houden aan perfectionisme, terwijl ik ook in staat ben zaken vanuit een menselijk en milder perspectief te zien. Zo kan ik me soms eenzaam voelen, maar ook verbinding. Angst als strategie hebben, maar ook intuïtie en niet-weten omarmen. Binnen mijn capaciteiten kan starheid aantreden, maar ook flexibiliteit. Mijn overtuigingen gaan heen en weer tussen afhankelijkheid en zelfbeschikking. Net als de rollen die ik vervul liggen tussen aanpassen en Jezelf zijn. Ja, passie is meer eenduidig, tussen creatie en de filosofie van het vleugels krijgen. Ziehier de verschillen tussen mijn hoofd en mijn hart.

Zijn zulke verschillen te overbruggen?

Ja, want een kwestie van persoonlijke ontwikkeling en die blijft doorgaan zolang als je leeft.

Weet ik nu wat ik wil op loopbaangebied?

Jazeker, want leven vanuit mijn eigen filosofische principes geeft me de kracht om keuzes te maken op het moment dat ze er werkelijk toe doen. En daarop vertrouwen is de Kracht van Ervaring.


De kracht van ervaring | Regie over je loopbaan is te bestellen bij http://uitgeverijbewust-zijn.nl/boeken/de-kracht-van-ervaring/ | Auteur: Judith Driece | ISBN 978-94-92066-19-0 | 1e druk | Verschijningsdatum 31 oktober 2016 | * Frank Janse had ik aangemerkt als model naar aanleiding van dit filmpje op YouTube | Dit is mijn 50e boekrecensie | My LinkedIn | Passie Pensioneert Nooit


23 gedachten over “NLP en de Kunst van de Zinderende Doorbraak

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Omhoog ↑