Eens moet de eerste keer zijn

eerste affiche

Het is 1973. Ik zit nog op de middelbare school en ben actief als redacteur en illustrator voor de schoolkrant. In mijn vrije tijd maak ik folders en affiches voor docenten die bijklussen. En muurschilderingen bij vrienden thuis en bij jeugdhonken. Daarnaast fotografeer ik en studeer op de Hazelhorst in Delft, een vooropleiding voor de Academie van Beeldende Kunsten. In dat jaar wordt ik gevraagd om aan een affiche wedstrijd mee te doen.

De opdrachtgever is het Comité Rotterdam voor Haiphong. Uit 300 inzendingen wordt mijn ontwerp gekozen. Plotseling hangt de hele stad vol met mijn eerste affiche ontwerp. Nu, 42 jaar later, heeft het NAGO, in het kader van Het geheugen van Nederland, de poster online gezet: http://goo.gl/u7X5Oj

Voor mij een verrassende ervaring. Want ik had het affiche zelf niet meer in mijn bezit. Toen ik rond 1975 het ouderlijk huis verliet besloot mijn moeder al die oude troep naar de vuilnisbak te verhuizen. Desondanks: gerechtigheid!

Advertenties

20 gedachten over “Eens moet de eerste keer zijn

Voeg uw reactie toe

    1. Niet echt, nee, maar wel bioscoop-reclames op van die grote borden en hij schilderde teksten en decoraties op van alles: vrachtauto’s, etalages, schepen. Bij de Quibus heeft hij destijds met klassieke lettertypes de naam op de buitendeuren geschilderd. Hij was trouwens een klassiek geschoold schilder en tekenaar en was nog leerling van Piet Zwart geweest op de Academie. Hij maakte ok decoraties voor het circus en de kermissen in Rotterdam. En voor de lijnbaan ooit een serie neonreclames met sprookjes.

      Mooi filmpje over dat vak van reclame schilderen: https://vimeo.com/10562000

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: