Wie of wat heeft je beïnvloed? 2. Joseph Campbell

joseph campbell

People always say what we are looking for is a meaning for life… I don’t think that’s what we’re looking for. I think what we’re looking for is the experience of being alive. – Joseph Campbell.

Joseph John Campbell (26 maart 1904 – 30 oktober 1987) was een hoogleraar in de mythologie en schrijver. Daarnaast gaf hij tot vlak voor zijn dood vele lezingen. Het bekendst werd hij als kenner van mythes en vergelijkende godsdienstwetenschap en filosofie van de religie. Hij liet een groot oeuvre achter, dat vele aspecten van menselijk ervaren bestrijkt. Zijn denkwijze wordt vaak samengevat in zijn levensmotto Follow Your Bliss, oftewel Volg je hart. – Wikipedia.

Als er één invloed is die ik op diverse plekken in mijn leven telkens tegenkom dan is dat het werk van Joseph Campbell. Wat niet alleen iets zegt over de invloed op mijn leven, maar ook op de duizenden, misschien wel miljoenen levens van anderen.

Het eerste boek dat ik van hem las is Mens, Mythe en Metafoor. Met bijzondere aandacht voor De weg van de Kunst.

Proper art, of course, means art performing a function that is proper to art – the kind of function only art can serve. And improper art is art in the service of something else. – Joseph Campbell, The Power of Myth.

Een voorbeeld van de invloed van Campbell is de wijze waarop zijn persoonlijke vriend, de dichter Robert Bly, vorm gaf aan het boek Iron John (in het Nederlands vertaald als: De Wildeman) en de wijze waarop Ton van der Kroon dit verhaal en de begeleidende workshops vertaalde naar de Nederlandse markt.

Op geheel andere wijze vertaalde Nancy Duarte het gedachtegoed van Campbell’s The Hero with a Thousand Faces (in het Nederlands: De Reis van de Held) naar een methode voor presenteren.

Campbell deed begin vorige eeuw 5 jaar lang onderzoek naar alle Mythologische verhalen uit de wereldgeschiedenis. Zijn conclusie was dat de opbouw van iedere Mythe eenzelfde structuur heeft. Hij noemde deze structuur de reis van de held en beschreef deze vertelstructuur in het boek De Held met de duizend gezichten. Deze vertelstructuur raakt zulke diepe lagen in een publiek dat geen enkele Hollywood regisseur zal nalaten om die te gebruiken als blauwdruk voor zijn film.

Gerelateerde Links

Joseph Campbell op Wikipedia | Joseph Cambell: Mens, Mythe en Metafoor | Joseph Cambell en De weg van de Kunst | Joseph Campbell, The Power of Myth | Joseph Campbell On Becoming an Adult | Quotes

12 gedachten over “Wie of wat heeft je beïnvloed? 2. Joseph Campbell

Voeg uw reactie toe

 1. Ik zou dat eigenlijk niet weten, wie of wat heeft me beïnvloed. Voor mij is die vraag een bord spaghetti waarin alles samen het gerecht vormt en er niet een specifiek sliertje spaghetti is eruit springt.

  Like

  1. Fraai die metafoor van een bord Spaghetti. Voor mij zijn invloeden eerder de ballen in de soep. En die kun je er één voor één uitvissen en bekijken. Zoveel is zeker: Eet smakelijk! 😉

   Like

   1. Soep met ballen, man wat is dat lang geleden dat ik dat heb gegeten. Altijd weer in interessant om, en dan vooral via bloggen, te merken, en ervan te leren, hoe mensen ergens verschillend tegenaan kijken.

    Like

 2. Dag Huub. Doet me terug denken aan de cursus die teleac ooit heeft gegeven met Joseph Campbell als presentetor. Meteen het cursusboek aangeschaft en genieten.
  Iemand die in het verleden diepe indruk op me heeft gemaakt is Elisabeth Kübler Ross en wat zij heeft gedaan om het begeleiden van stervenden te veranderen. Daar wordt nog steeds op voort gebouwd.

  Like

  1. Dag Eveline,

   Bijzonder dat Campbell een Teleac cursus heeft gepresenteerd.
   Dat wist ik niet.

   Mijn moeder hield zich al bezig met Kübler Ross toen ze ziek was. Ik zelf heb veel gehad aan het boek ‘Het licht van afscheid’ van Christine Longaker.

   Inderdaad voortbouwend op Kübler Ross en Sogyal Rinpoche.

   Hartelijks van Huub

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: