Hoe ontwikkel je als klein bedrijf een merk waar mensen van houden? Een boek over positioneren, dat ik zelf had willen schrijven.

Het enige boek over merken dat je nodig hebt

Een merk is meer dan een bedrijfsnaam: een goed merk is vooral uniek gepositioneerd. Er is te veel concurrentie om hetzelfde te doen als iedereen. Hebt je een nieuw merk nodig voor je bedrijf of een product? Staat jouw merk onder druk? Merkdeskundigen Michiel Maandag en Liisa Puolakka schreven HET ENIGE BOEK OVER MERKEN DAT JE NODIG HEBT OM JE BEDRIJF TE STARTEN, TE LATEN GROEIEN EN TE LEIDEN. Voor managers en (zelfstandige) ondernemers.

Na het lezen van dit boek weet je precies wat de spelregels zijn voor het ontwikkelen van een succesvol merk.

Lees het en werken aan je merk wordt een fluitje van een cent, beloven de auteurs. En dat maken ze waar. Het is typisch een hedendaags do-it-yourself werkboek. Snel, sneller, snelst. Als een Pecha Kucha of een Show and Tell presentatie. Met weinig tekst, veel wit en elementaire illustraties die de boodschap doeltreffend ondersteunen. Centraal in dit boek staat de merk-positionerings-formule. Ook die blinkt uit in eenvoud en doeltreffendheid.

Meer dan ooit heb je een origineel en opvallend merk nodig.

Maar hoe bedenk je een goed logo, een goede naam en een herkenbare categorie waardoor iedereen begrijpt wat je verkoopt?

In Het enige boek over merken dat je nodig hebt lees je in een handomdraai alles wat je moet weten:

1. Met een goed merk is het goed zakendoen
2. Wat is een merk?
3. Hoe positioneer je je merk?
4. Wat is je productcategorie?
5. Koppel je merk aan één productcategorie
6. Voor wie is je merk bedoeld?
7. Waar wordt je merk voor gebruikt?
8. Waarom gebruikt je doelgroep je merk?
9. Alles komt samen in je product
10. Breid je bedrijf uit, maar niet je merk
11. Een slechte naam blijft een slechte naam
12. De zes B’s voor een goede naam
13. Wat als merknaam.com niet beschikbaar is?
14. Hoe maak je een goed logo?
15. Hoe eigen je je een kleur toe?
16. Kies meer dan een logo en een kleur
17. Vertel je verhaal
18. Zorg dat er over je wordt gepraat
19. Je slogan vat je merk samen
20. Wees consistent in je uitingen
21. Concurreer door middel van communicatie
22. Laat anderen je merk maken
23. Bescherm je positie met reclame
24. Positioneer je merk met alles wat je doet
25. Gedraag je
26. Merken zijn er niet voor de eeuwigheid
27. Geef nooit op

Wat me met name aanspreekt is de hilarische schrijfstijl.

De grote merken waar we dagelijks mee te maken hebben worden voor een lachspiegel gehouden, zodat je kunt zien in wat voor onzin we soms meegaan. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk Je slogan vat je merk samen, waar de auteurs uitleggen dat een goede slogan je boven de concurrentie uit tilt.

GOEDE VOORBEELDEN:

M&M’s – Smelt in de mond, niet in je hand

Evernote – Remember Everything

SLECHTE VOORBEELDEN:

Heineken – Open your world
(is bier jouw wereld? Dat is een beetje triest.)

Philips – Let’s make things better
(de huidige producten zijn niet goed?)

Michiel en Liisa laten je zien hoe een consument denkt. Door hun manier van schrijven leer je in maximaal 1,5 uur hoe je een merk kan maken of breken. Dat is wat vaak ontbreekt als je met een marketing- en/of reclamebureau aan tafel gaat zitten. In plaats van allerlei moeilijke bewoordingen te gebruiken, leggen ze uit wat positioneren voor impact heeft op degene die jouw boodschap ontvangt.

Dit boek is echt geschreven voor iedereen (dat lijkt in tegenstelling met de boodschap, maar het is waar): starter, zp-er, marketeer, directeur multinational. Het helpt je als ondernemer meer begrip te ontwikkelen over je doelgroep en weet in simpele bewoordingen uit te leggen hoe positionering en merkbeleving werkt, zonder in vakjargon te vervallen.

Zorg voor focus met de Merk positionerings formule

Vul zelf in tussen de haakjes:

(Je Merk) is de/het enige
(Je productcategorie)
die/dat (Je doelgroep) helpt
om (Waarvoor je Merk wordt gebruikt)
zodat (Waarom je doelgroep je merk gebruikt).

En stel jezelf de volgende vragen:

Welk merk is beter in high-end horloges? Het merk dat alleen high-end horloges maakt of een merk dat high-end horloges, sieraden en kleding maakt?

Welk restaurant maakt het beste Thaise eten? Het restaurant dat Chinees, Japans en Thais op zijn menu heeft staan of de exclusieve specialist in het bereiden van Thais eten?

Heb je vertrouwen in een all-round chirurg tijdens een operatie of zou je liever gaan voor een specialist?

Welke bakkerij bakt het beste Franse brood? De Boulangerie Traditionnelle Francaise of een bakkerij met alle soorten brood, waaronder Franse broodsoorten?

Zorg als ondernemer voor focus en associeer jezelf met één categorie.

Ontwikkelen van merken waar mensen van houden is voor start-ups of kleine bedrijven geen onderwerp van gesprek.

Michiel Maandag is merkadviseur, coach en oprichter van monday brand advisory. Tijdens het coachen en trainen van start-ups en kleine bedrijven realiseerde hij zich dat het ontwikkelen van merken waar mensen van houden geen onderwerp van gesprek is. Zijn doel is om dit te veranderen.

Liisa Puolakka is directeur designresearch en strategie bij Chauhan Studio in Londen. Voormalig hoofd van Nokia’s global brand identity. Toen Michiel Maandag contact met haar zocht met het voorstel om samen een boek te schrijven, was ze meteen enthousiast. Ze is allergisch voor merkenjargon en altijd op zoek naar een unieke invalshoek voor alles. Liisa vindt dat elk merk dat vanuit iemands diepste passie is ontstaan het verdient om te starten vanuit de best mogelijke basis en zo een kans zal hebben.

Dit artikel is geschreven op basis van cut & paste… (William S. Burroughs en Knorr) en een beetje van mezelf. Ik heb hier niets meer aan toe te voegen.

Zelfs niet als het gaat over naamgeving of het ontwerpen van logo’s.

Een boek dat ik zelf had willen schrijven. (jaloersmakend en dus inspirerend) Maar ja, dat wordt een heel ander boek.

Koop dit boek bij Managementboek. Dan kan ik met een gerust hart weer een gedicht gaan schrijven. Of een filmpje maken.


Links: Michel Maandag | Mondaybrand | Brandbite Blog | Het enige merk boek op Facebook | Het enige merk boek website | Chauhan Studio | Liisa op Twitter | Michel op Twitter


Huub KochHuub Koch is Oprichter van Zichtbare Zaken, Creative Designer en Visueel Strateeg, MarComCouturier, Lijnuitzetter, Designfilosoof, Conceptuele Broedplekbeheerder, Beeld-en Taalschaver, Boekbespreker, Bedrijfsnaamdoper, Grootblogbezitter en Roltrapvlogger.

Meer lezen? Abonneer je GRATIS op de 2-maandelijkse nieuwsbrief. -> Reageren? Graag hieronder. Of stuur me een e-mail. ->


23 gedachten over “Hoe ontwikkel je als klein bedrijf een merk waar mensen van houden? Een boek over positioneren, dat ik zelf had willen schrijven.

Voeg uw reactie toe

    1. Ginny, Marjolein, Jos, Janneke, Diana, Paolo, Marguerite, Erna, Enrique, Harri, Hanneke en Peter, dank voor de likes.

      Monique en Michel, dank voor jullie enthousiasme.

      Liisa: Correctly!

      Like

Plaats een reactie

Omhoog ↑