Meer overzicht? De Merkwijzer als inspiratiebron voor de vertaling van jouw gedachtegoed naar redactionele- en visuele communicatie.

de merkwijzer

Veel zelfstandigen denken dat een Merkwijzer voor hun bedrijf geen waarde heeft. Door persoonlijke ervaring met het ontwikkelen van overzicht ga je echter snel de voordelen zien.

Een merkwijzer is een bijzonder richtsnoer voor grote en kleine bedrijven en zorgt voor de vertaling van het gedachtegoed naar redactionele- en visuele communicatie.

Door een Merkwijzer te gebruiken als uitgangspunt voor vormgeving en teksten kun je de energie van je passie, waarden en doelen laten doorklinken in al je middelen.

Identiteit: een eigen gezicht, gevoel of geluid

Met de vormgeving van huisstijl, website en drukwerk (en van de redactionele inhoud) krijgt je bedrijf een eigen gezicht (identiteit). Dat is de basis voor middelen, thema’s en acties die jouw boodschap uit kunnen dragen. Vanzelfsprekend zijn er veel andere mogelijkheden om voor jouw bedrijf publiciteit te maken. Al deze uitgangspunten maken deel uit van de communicatie-strategie en geven vorm en inhoud aan de concepten. Maar voor je deze vertaalslag kunt maken is er eerst overzicht nodig. Een hulpmiddel daarbij is jezelf als Merk gaan zien.

Ook een klein bedrijf heeft krachtige uitgangspunten nodig. Merkdenken helpt.

Merkdenken omvat een conglomeraat van betekenissen die vorm geven aan identiteit. Grote merken bestaan in de waarneming en de gedachten en gevoelens van de klant, datzelfde geldt voor kleine bedrijven. Ook een klein bedrijf heeft krachtige uitgangspunten nodig om zich onderscheidend te kunnen presenteren in de markt.

De functie van de merkwijzer is richting geven aan de productie van communicatie-middelen. Daarnaast beschrijft de merkwijzer de communicatiestrategie. De onderdelen van de merkidentiteit zorgen voor communicatie-concepten die detaillering aanbrengen in de keuze van beeld, media, taal en middelen.

Een merkwijzer ontstaat door vooronderzoek. Aan de hand van antwoorden op vragenlijsten geef je gestalte aan jouw visie op je nieuwe of bestaande bedrijf. Wat eerst een idee was heeft daarna in steeds grotere mate een vorm gekregen. Daarmee kan jij straks de buitenwereld in om relaties te bouwen met klanten en partners.

de merkwijzer

Van Drijvende Kracht tot Communicatiestrategie

Een merkwijzer geeft je een goede start en helpt bij het succesvol creëren van een eigen plek. Intentie is dat die plek, voor iedereen die ermee te maken krijgt, een blijvende inspiratiebron mag zijn.

De onderdelen van de Merkwijzer zijn:

1. Passie [Drijvende kracht].
2. Mentale [innerlijke] Merkidentiteit.
3. Visuele [uiterlijke] Merkidentiteit.
4. Merkgedrag.
5. Merkidentiteit.
6. Communicatiestrategie.
7. Conclusies en aanbevelingen.

demerkwijzer3

Passie (drijvende kracht)

Het kan niet anders. Jouw passie is altijd de drijvende kracht voor jouw bedrijf. Lijkt simpel, maar om grip te krijgen op je passie en die te vertalen naar communicatieconcepten is een apart verhaal.

Mentale (innerlijke) Merkidentiteit

– Merkvisie

Binnen je merkvisie beschrijf je het gedachtegoed waarmee je kijkt naar jezelf en vooral… (dat vergeten mensen vaak) hoe je kijkt naar de markt waarbinnen je wil opereren. Verbinding maken blijft essentieel.

– Merkmissie

De merkmissie beschrijft de belangrijkste bestaansredenen van jouw bedrijf en geeft antwoord op de vraag Waarom jij bestaat. Zoals ik al eerder schreef: Relatie is een bestaansreden. Dè bestaansreden.

– Merkwaarden

Merkwaarden zijn alle waarden die essentieel zijn voor het realiseren van je visie, je missie en je merkbelofte.

– Merkpersoonlijkheid

De merkpersoonlijkheid wordt beschreven vanuit een verzameling kernwoorden die richting geven aan het gedrag van het bedrijf.

– Merkbelofte

Binnen de merkbelofte laat jouw bedrijf zien wat het hoogste doel is qua het bereiken van maximale klant-tevredenheid. Soms zijn pay-off (slogan) en merkbelofte identiek.

– Merk kernconcept

Een merk kernconcept is een veelzijdige gedachte die de kern van jouw gedachtegoed samenvat (om verbeelding mogelijk te maken).

demerkwijzer2

Visuele (uiterlijke) Merkidentiteit

A. Taal

Taal gaat over stijl. Het vinden van je eigen taal en het beschrijven van de stijl waarin taal gebruikt wordt geeft vorm aan de visuele en redactionele merkidentiteit.

B. Personen

Personen zijn representanten van je doelgroep(en). Ze worden beschreven als Personas om keuzes te kunnen maken en aansluiting te vinden bij het maken van artikelen, illustraties en andere huisstijl elementen.

C. Voelen

Het gevoel dat jouw merk genereert dient te passen bij je gedachtegoed. Dit kan gevolgen hebben voor de taal, maar ook voor de media- en middelenkeuze. (bijv. fotografie vs video).

D. Zien

Net als bij voelen (c) wil het visuele ontwerp essenties overbrengen en verbeelden. Woordeloos, maar niet zonder betekenis bloot te leggen.

merkwijzer4

Merkgedrag

A. Het aanbod (producten en diensten)

Het aanbod beschrijft al jouw producten en diensten. Deze activiteiten worden inhoudelijk uitgewerkt als basis voor teksten.

B. Interne communicatie

Qua omgangsvormen met jezelf, (tijdelijke) medewerkers en leveranciers, is jouw bedrijf trouw aan eigen normen en waarden.

C. Externe communicatie (voor diverse doelgroepen)

Het is belangrijk om voor verschillende doelgroepen aparte teksten te ontwikkelen die worden ondersteund met cases en voorbeelden.

Voor partners en media

Het is belangrijk om een introductie verhaal te maken dat in het bestek van een A4 tekst voor partners en potentiele mediapartners (pers) uitleg geeft over waar je bedrijf voor staat.

D. Onderneming en omgeving

Bedrijven willen midden in de samenleving staan om de doelgroepen zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Zodoende worden niet alleen de eigen doelstellingen bereikt, maar ook die van potentiele klanten (deelnemers), doorverwijzers (instellingen), partners (leveranciers) en media (pers). Zelfstandigen zijn hierop geen uitzondering.

Dit wil zeggen dat je bewust aansluiting zoekt bij bestaande initiatieven of instituties om je naamsbekendheid te vergroten. Een strategie en een stappenplan geven daar mede vorm aan.

Merkidentiteit

Als bedrijf heb je een visuele identiteit nodig die zo eenvoudig mogelijk uiting geeft aan waarden en thema’s. Thema’s uit het gedachtegoed kunnen telkens een onderliggend concept opleveren met variabele insteken voor de uitvoering.

De basis van de identiteit is het logo. Dit kan met of zonder beeldmerk zijn. Een sterke typografische vormgeving als woordmerk is soms aan te bevelen, omdat de essentie hierdoor wordt onderstreept. Waarden kunnen voelbaar worden gemaakt door lay-out, kleurgebruik, tekstgebruik en beeldinzet (fotografie of illustratie).

De belangrijkste dragers van de identiteit zijn postpapier en enveloppen, visitekaartjes, flyers of folders en de website met geïntegreerd weblog (WordPress). Aanwezigheid op Social Media als Twitter, LinkedIn en Facebook is aan te raden als ondersteunende platforms die traffic genereren naar de website of het weblog.

Praktisch Projectmanagement met NLP

Communicatiestrategie

1. Wat is er nodig voor een succesvolle website – weblog – social media – integratie? (voorbeeld van een starter)

Je website zal enerzijds bestaan uit algemene informatie, beschrijvingen van producten en diensten, achtergrondgegevens, contactgegevens, cases (al of niet fictief) en uit postings op het weblog.

Voor de postings op je weblog is een redactioneel plan noodzakelijk. Te denken valt aan een vorm van Columns waarbinnen telkens een onderwerp wordt aangesneden dat relevant is voor doelgroepen. Ter inspiratie en motivatie.

Op de website en op het weblog kun je ook werken met Social Media Buttons, zodat bezoekers de artikelen en postings kunnen Liken, Bookmarken, Re-tweeten en delen en doorsturen. Vanaf platforms als Facebook, LinkedIn en Twitter wordt gelinkt naar de website en naar het weblog. Ook andere Platforms als Pinterest, YouTube, Vimeo en SoundCloud zijn te overwegen als extra ondersteuning.

2. Wie zijn de doelgroepen?

De doelgroepen bestaan uit specifieke personen. Die individueel hun eigen kenmerken hebben. Om goed te kunnen communiceren is detaillering in doelgroep profielen noodzakelijk. Zie ook Persona’s.

3. Welke communicatiemiddelen zetten we in?

– Eigen middelen: Identiteit, drukwerk, website en Social Media.
– Communicatiemiddelen van strategische en media-partners: websites, weblogs, tijdschriften, kranten, Social Media.
– Middelen van externe partijen: websites, weblogs, tijdschriften, kranten, Social Media.
– Lezingen en presentaties. Thematisch presenteren op verzoek en volgens afspraak.
– Beschikbaar stellen van PR materiaal. (flyers, folders, persberichten).

Conclusies en aanbevelingen

Conclusies en aanbevelingen vatten niet alleen de essenties van jouw persoonlijke merkwijzer samen, maar vormen tevens een to-do-list die jouw stappenplan op scherp zetten, een voorbeeld van een starter:

– Werkruimte zoeken, vinden en kiezen.
– Teksten schrijven voor folders en website. I.s.m. een tekstschrijver.
– Website met nieuwe naam en vormgeving. + Huisstijlontwerp.
– Folders, flyers en visitekaartjes (en digitale facturen/briefpapier)
– Persberichten en locaties voor folderen en flyeren.
– Doelgroepen benaderen en betrekken.
– Concepten en thema’s voor presentaties en lezingen.
– Een Pay-off (slogan) die de bedrijfsnaam ondersteunt en verduidelijkt.

Een Merkwijzer ontwikkelen is een nuttig voortraject, omdat dit een duidelijke lijn en samenhang brengt in uiteenlopende activiteiten. Vervolgens kun je zo’n concept, die jouw wensen (persoonlijke uitstraling, veel eigen mogelijkheden) uitstekend in ontwerpen en middelen samenbrengen. Dat helpt je om jouw bedrijf op een heldere manier te presenteren.

een middel is geen doel

Communiceren is niet vanzelfsprekend

Met een merkwijzer zorg je voor een inspiratiebron die de vertaling van jouw gedachtegoed naar redactionele- en visuele communicatie persoonlijk en passend maakt. Daarmee geef je kracht aan communicatie, zodat je je doelen sneller en op eigenwijze bereikt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Voor meer informatie of een gratis strategisch gesprek stuur je een email naar huub@zichtbarezaken.nl of gebruik je het contactformulier.

8 gedachten over “Meer overzicht? De Merkwijzer als inspiratiebron voor de vertaling van jouw gedachtegoed naar redactionele- en visuele communicatie.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: