3 Supermodellen die tot de verbeelding spreken en jou woest aantrekkelijk maken voor je publiek

3 supermodellen

Vraag jij je wel eens af wat jou aantrekkelijk maakt? Hoe je als een magneet kunt zijn? Ja? Dan weet je dat het gaat om verschil maken. Jezelf onderscheiden. Van je collega’s. Dat creëer je niet door een ander jasje aan te trekken. Unieke kracht wordt zichtbaar als je jezelf de juiste vragen durft te stellen, en de antwoorden als richtsnoer neemt.

Ethos, Pathos en Logos. Zoek de verschillen!

Om jezelf de juiste vragen te kunnen stellen helpt het om vanuit een specifiek kader te kijken naar de elementen waaruit je bedrijf bestaat. Het ultieme doel is de vertaling van jouw identiteit naar communicatiemiddelen (redactie, design en techniek). Want hoewel wie je bent voorop staat, is helderheid brengen in je presentatiewijze (door Strategie, Storytelling en Businessmodel) een voorwaarde voor succes.

branddesign

Succesvol presenteren en communiceren bestaat bij de gratie van je publiek. Ieder publiek bestaat uit verschillende mensen die gevoelig zijn voor diverse argumenten. Mensen willen aangesproken worden door een ethische, emotionele en logische bewijsvoering. Ethos. Pathos. Logos. Door te werken met modellen breng je scherpte in deze uitgangspunten.

Geen enkel model heeft de wijsheid in pacht, of is de oplossing die alle andere overbodig maakt. Het éne perspectief vult het andere aan. Ieder element is belangrijk. De 3 supermodellen waar ik in dit artikel naar verwijs zijn: De Merkwijzer (Branddesign van Ruud Boer), The Customers Journey (Resonate van Nancy Duarte) en Het Business Canvas (Business Model Generation van Alexander Osterwalder e.a.).

de merkwijzer

De Merkwijzer

De Merkwijzer geeft overzicht op je Mentale Merkidentiteit (Merkvisie, merkwaarden, merkpersoonlijkheid, merkbelofte en je Merk-Kernconcept), de Visuele Merkidentiteit (Zien, Voelen, Taal, Persona’s) en de richtlijnen voor het Merkgedrag (je onderneming, producten en diensten: de externe communicatie). Het gaat om identiteitsmarketing.

De essentie van de Merkwijzer is volgens mij: verzamel respect door je waarde en je karakter te tonen. In wezen is dit een ethische kwestie. Jezelf zijn. Door de elementen waaruit jouw identiteit bestaat te benoemen zijn ze bespreekbaar en inzetbaar voor design en voor redactie. Want het ultieme doel van de Merkwijzer is richting te geven aan de stijl, de toon en het ontwerp van je communicatiemiddelen.

The Customers Journey

The Customers Journey is een model uit Resonate van Nancy Duarte en is gebaseerd op De Reis van De Held van Joseph Campbell.

The Customers Journey geeft inzicht in de stappen die een publiek doorloopt binnen een presentatie- en/of verkoopproces. Daarbij gaat het om afstemmen en om voeding geven aan de verbeelding en de gevoelens van je publiek, want:

1. ze weten nog niet dat ze een probleem of een kans hebben.
2. ze maken kennis met een uniek idee dat hun leven op zijn kop zet.
3. ze zijn sceptisch, angstig en voelen weerstand.
4. jij deelt ervaring, waardevolle inzichten en magische tools.
5. ze besluiten om (voorlopig) de uitdaging aan te gaan.
6. nu begint het echte werk, want mensen vinden veranderen moeilijk.
7. ze leren nieuwe vaardigheden om succesvol te zijn.
8. ze accepteren jouw idee, maar de uitkomst is anders dan verwacht.
9. ze raken ontmoedigd, maar zien desondanks de voordelen.
10. ze besluiten door te gaan met vernieuwd enthousiasme.
11. ze proberen nog één keer een stap voorwaarts, dat lukt!
12. jouw idee wordt nu algemeen geaccepteerd.

Dit model heeft overeenkomsten met het Brain Audit model (Why Customers buy and why they don’t): Problem, Solution, Target Profile, Trigger, Objections, Testimonials, Risk Reversal en Uniqueness. Het doel van dat model is drempels verlagen en tot actie aanzetten. Maar net als het AIDA-model heeft ervaring geleerd dat de volgorde van de stappen in de praktijk soms wel eens heel anders opgebouwd moet worden.

Belangrijkste punt om in gedachten te houden is: Je gebruikt (vormen van) Storytelling om voeding te geven aan de verbeelding en de gevoelens van je publiek. (De Pathos uit Ethos, Pathos en Logos).

9 bouwstenen

Business Canvas

Het Business Canvas is een model uit Business Model Generation van Alexander Osterwalder en consorten. Aan de hand van negen basisbouwstenen zie je in één oogopslag hoe je als bedrijf geld kunt verdienen. Die negen bouwstenen zijn: klantsegmenten, waardeproposities, kanalen, klantrelaties, inkomstenstromen, key resources, kernactiviteiten, key partners en kostenstructuur.

Dit model is met opzet bedoeld als een uitgangspunt dat visueel wordt vormgegeven, zodat de inhoud abstract denken overstijgt. Dit sluit aan bij de methodiek van de Mindmap of van de Matrix van Peter Camp. Op basis van dit model kun je snel inzicht verwerven in de actuele situatie van je bedrijf, van sterkten en zwakten. Je kunt nieuwe aspecten en opties introduceren in je business model en ontdekken welke impact dit heeft op het veranderen en (beter laten) functioneren van je bedrijf.

businessmodelboek

Het gaat hier om een logische benadering (Logos). Dit model bevat argumenten die je ook kunt gebruiken binnen je communicatiestrategie. Bijvoorbeeld door nog zorgvuldiger jouw domein af te bakenen (net als in From Good to Great is ergens het allerbeste in willen zijn het beslissende uitgangspunt), zowel proces als bedrijf nauwkeurig vormgeven en (last but not least) zelfs op het eerste gezicht onbelangrijk ogende data als statistieken als insteek voor communicatie nemen. Samenvattend: onderstreep je gedachtegoed met bewuste keuzes in woordgebruik, structuur en informatie.

Kijken, kiezen en beslissen

Op basis van de Reis van de Klant, het Business-Canvas en de Merkwijzer heb je een krachtig handvat om jouw communicatie-strategie succesvol te vertalen naar communicatiemiddelen en naamgeving van producten en diensten. Zo’n communicatie-strategie kun je (als conclusie) vertalen in de vorm van een briefing die alle parameters en keuzes voor middelen, content, visualisering en storytelling op een rij zet. Ontwerpers, copywriters, fotografen en videomakers (etc.) vinden hier een krachtig uitgangspunt.

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Voor meer informatie of een gratis strategisch gesprek stuur je een email naar huub@zichtbarezaken.nl of gebruik je het contactformulier.

Gerelateerde artikelen

Meer boekbesprekingen (38) vind je op deze plek.

18 gedachten over “3 Supermodellen die tot de verbeelding spreken en jou woest aantrekkelijk maken voor je publiek

Voeg uw reactie toe

 1. Zoals altijd: heerlijk om te lezen Huub.
  Resonate is mijn favoriete.
  Jammer dat je zo’n end weg woont, anders hadden we even een bakske koffie kunnen doen.
  All the best,
  Patrick Roozemond

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: