Visie, lef en levenskunst

meesterschap

Iedere man of vrouw is een kunstenaar die een meesterwerk creëert door zijn of haar unieke leven te leven. Meesterschap is niet slechts weggelegd voor de grote kunstenaars der aarde. Het is een bereikbaar doel voor ieder mens, wat je vakgebied ook is, en wat je talenten ook zijn. Dat was het uitgangspunt van het boek Meesterschap dat geschreven werd door Paul Donders (goudsmid) en Chris Sommer (trainer-coach) en in mei 2012 verscheen bij Uitgeverij de Barbaar.

Dit prachtig uitgevoerde boek is een reis en een gids, die op alle niveaus gaat over het begrip kwaliteit. Het schetst op diepgaande wijze de betekenis en het belang van meesterschap. Die reis begint bij de leerling (het talent) en gaat vervolgens, niet zonder obstakels en uitdagingen, via de stadia van de professional, de reisgezel, de meester en de kunstenaar. Vooral dat laatste aspect vraagt om toelichting.

grootmeester

Kwaliteit vraagt om middelenvrij denken

Kunstenaarschap volgt op meesterschap, beide begrippen zijn echter onderhevig aan devaluatie. Ze worden te gemakkelijk gebruikt zonder kwaliteitsbegrip. Neem nu kunstenaarschap, dat direct associaties oproept met beeldende kunst. Ook een chirurg die weet te opereren op het hoogste niveau is een kunstenaar. Als je ooit een levensreddende operatie hebt ondergaan, met dank aan zo’n meester, dan snap je wat ik bedoel. Het begrip kunstenaar vraagt om middelenvrij denken.

Een kunstenaar wordt ook een grootmeester genoemd. In Nederland wordt die term echter zelden gebruikt. Donders en Sommer noemen de schaakwereld, maar weten helaas geen ander metier op te voeren. Een grootmeester is een kunstenaar op zijn vakgebied, maar wel een van de allerhoogste soort. Om het verschil duidelijk te maken geef ik een voorbeeld uit de vechtkunstwereld:

Chinese meesters worden meestal bekend door één specifieke vechtstijl, waarin ze uiteraard meester zijn. Binnen die vorm kunnen er weer vijf (of meer) verschillende stijlen zijn. Rondom die stijlen (die ieder hun eigen kenmerk hebben) bestaan meestal nog een stuk of vier aanvullende stijlen, die je geacht wordt te kennen.

Laten we zeggen dat je zo’n tien stijlen moet kennen om in één stijl als meester te worden erkend. Een grootmeester kent echter wel 200 stijlen. Want hij moet in staat zijn om iedere aanvaller vanuit zijn eigen insteek te kunnen beantwoorden. Traditioneel is dat zelfs een kwestie van leven of dood, want meesters worden vaak uitgedaagd door mindere goden of overmoedige talenten, die hun grenzen niet kennen.

Echte meesters daarentegen vechten zelden met andere meesters. Ze herkennen elkaars meesterschap al vanaf grote afstand. En hebben daar respect voor. Waarom zou je dat betwisten?

the art of writing

Meesterschap als kwestie van tijd, zingeving en reddingsboei

Om te groeien van leerling tot kunstenaar heb je tijd nodig. Van leerling (student) naar professional vraagt gemiddeld om 5000 uur training. Deze uren zijn van belang om de hoofd-, hart- en handcoördinatie die horen bij het vak op het niveau van de professional te brengen.

Daarnaast gaat het om je talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten voor een groep mensen, om je plek vinden en innemen binnen een gemeenschap. Het gaat om zingeving, het bewustzijn dat je een zinvolle bijdrage levert. Als iemand deze elementen beleeft, krijgt hij daardoor zoveel energie dat hij van binnenuit gemotiveerd wordt.

Ooit studeerde ik bij een meester boekbinder in Offenbach Am Main, als onderdeel van mijn opleiding als ontwerper. Hij was de vierde generatie uit een geslacht van meester boekbinders uit Duitsland. Omdat ik voldoende vlijt toonde kreeg ik op gezette tijden persoonlijke uitleg en anekdotes te horen. Eén van die anekdotes was het verhaal hoe mijn leraar als jonge vakman de oorlog had overleefd.

Als inwoner van Dresden had hij zojuist het bombardement op die stad doorstaan, toen het Russische leger hem identificeerde en arresteerde. Blijkbaar bestond er een lijst van vakmensen die Stalin persoonlijk had opgesteld. Het was meekomen of executie.

Drie jaar lang werkte mijn leraar aan het hoogwaardig inbinden van Stalin’s persoonlijke bibliotheek. Toen mocht hij naar huis. Zijn meesterschap had zijn leven gered.

de weg naar meesterschap

Meesterschap (het boek) biedt inzicht in een rijk scala aan aspecten van professionele ontwikkeling, die in iedere fase (van leerling tot kunstenaar) nodig zijn om op een gezonde wijze te kunnen groeien. Dat maakt leven en werken rijker, dieper en betekenisvoller.

Meesterschap is een boek dat gegrond is in een jarenlange en persoonlijke praktijkervaring. Het schetst tradities, van gilden tot tribes, verhaalt over de vijf dimensies van meesterlijk design, ontsluiert de geheimen van meesterschap en roept op tot dromen, denken en doen.

Meesterschap is inspirerend en laat je stil staan bij de waarde van jouw persoonlijke ervaringen. Alleen dat maakt het boek al een aanrader! Meesterschap is o.a. te koop bij Managementboek.

Gerelateerde links: Chris Sommer | Paul Donders | Uitgeverij de Barbaar | Juwelennieuws | Ordo, claritas en consonantia | The Education of a Typographer | Een Idee AUB

13 gedachten over “Visie, lef en levenskunst

Voeg uw reactie toe

  1. Bij het woord ‘meesterschap’ denk ik in eerste instantie aan schaken. Vraag aan een schaakgrootmeester naar de beste schaakzet ter wereld en hij/zij zal antwoorden: dat hangt van de situatie af. Dus wat zit ik hier op dit moment te doen? Mijn beste zet uitspelen 🙂

    Like

    1. Interessant is dat termen en begrippen direct persoonlijke associaties oproepen. Zo werkt het brein. Als het om schaken als vorm van visie, lef en levenskunst gaat denk ik aan Marcel Duchamp, één van de meest invloedrijke kunstenaars van de vorige eeuw. Een schaakpartij was voor hem even belangrijk als een kunstwerk. http://www.maxpam.nl/archief/duchamp.html Misschien wel belangrijker!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: