Henk van Gelre (1928-2012)

Henk van Gelre

Op 10 augustus is schrijver en journalist Henk van Gelre (83) om het leven gekomen bij een tragisch verkeersongeval in zijn woonplaats Groesbeek. Van Gelre, pseudoniem van H.Th.M. Jansen studeerde theologie en politieke wetenschappen. Vanaf 1951 was hij journalist bij De Gelderlander. In 1984 nam hij afscheid als adjunct algemeen hoofdredacteur. Naast journalistiek schreef hij jarenlang talrijke controversiële polemieken over literatuur, filosofie en schilderkunst.

Van Gelre publiceerde een tiental boeken, waaronder een 4-delige reeks over Friedrich Nietzsche en de bronnen van de westerse beschaving. Ook schreef hij biografieën over Nicolas Berdjajew en Henry Miller. In 2005 verscheen het verslag van de geestelijke ontwikkeling van zijn denken, getiteld: Mijn herwaardering van waarden (454 blz.). De ondergang van het Katholicisme in Nederland is het centrale thema.

Henk van Gelre en Henry en Eve Miller in Parijs

Henry Miller, Legende en Waarheid, Ethiek versus Esthetiek

In 1995 ontdekte ik de biografie die Henk van Gelre had geschreven over Henry Miller in de Rotterdamse bibliotheek (Henry Miller, Legende en Waarheid, Lannoo 1962). Een opmerkelijk boek door de diepgaande manier waarop Van Gelre leven en werk van Miller wist weer te geven. Hierop volgde een correspondentie die van 1995 tot 1999 duurde. Naar aanleiding van deze correspondentie schreef ik een artikel over Miller voor Tijdschrift De Wildeman en verzorgde ik een vertaling van zijn artikel over Gérald Robitaille (De voormalige secretaris van Henry Miller) voor het tijdschrift Ping Pong van de Henry Miller Library.

Van 1961 tot 1966 was Henk van Gelre uitgever en redacteur van The International Henry Miller Newsletter. Een jaar na het stopzetten van de nieuwsbrief schreef Van Gelre een bijdrage over Miller in een speciale Miller editie van Syntheses magazine. Hierin sprak hij zijn teleurstelling uit over de bewuste verdraaiing van feiten, gebeurtenissen en relaties zoals die voorkomen in Millers zgn. autobiografische werken. Een lange reeks interviews met personages uit Millers boeken had hem tot deze conclusie gebracht. Als gevolg van dit artikel verbrak Miller definitief de vriendschap met Van Gelre. De ethiek verloor aldus van de esthetiek.

Boeken van Van Gelre

Het verhaal van een mens die het geloof in het leven terugvond

In Mijn herwaardering van waarden, zijn laatste boek uit 2005, voert Van Gelre de lezer mee in een fascinerend historisch overzicht dat 400 jaar opkomst en ondergang van het Rijke Roomse leven in de Nederlanden omvat, vanaf de reformatie tot 1970. Een geschiedenis die minutieus wordt beschreven. Voor de lezer met interesse in het onderwerp een aanrader! Persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vooruitgang komen hier samen in een proces dat leidt tot ontgoocheling, verlies van illusies en ontmaskering van historische onwaarheden. Voor Van Gelre was dit een weg vol teleurstellingen en bittere ervaringen, maar ook het verhaal van een mens die het geloof in God verliest om zodoende het geloof in het Leven terug te vinden.

Website Henk van Gelre | Van Katholiek tot heiden | Niet alles aan het geloof is verloren (NRC) | Het Nietzsche gevoel (De Groene) | The International Henry Miller Newsletter | Reeds bij Plato is de heiland uitgevonden (Trouw) | Henry Miller Library | Condoleance Register

2 gedachten over “Henk van Gelre (1928-2012)

Voeg uw reactie toe

 1. Thank you for this notification. I have not maintained my Henry Miller blog for quite some time, but hope to post something about this news item. I will also pass this notice on to Roger Jackson, who is one of the editors of Nexus: The International Henry Miller Journal.
   
  Cheers.
   
  Randy (RC)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: