Verhalen die mensen raken

Een directeur van een uitgeverij vertelde mij dat het doorslaggevende argument waarmee hij boekontwerpers selecteert hun levenshouding is. Daarom wil hij niet alleen weten wat een toekomstig leverancier in zijn portfolio heeft, maar vooral hoe die persoon in het leven staat. Dat bepaalt de klik en of hij er toekomst in ziet.

Veel zelfpresentaties op websites van ZP-ers leiden aan het euvel dat ze een te zakelijke insteek hebben. Terwijl je toch zaken doet met een mens. In de overgang van werknemerschap naar startend zelfstandig ondernemen wordt vaak vergeten dat jezelf presenteren als ZP-er een andere aanpak vraagt dan de presentatie van een gemiddeld bedrijf.

Niet alleen klanten willen echt contact

Ook bedrijven zijn vaak gewend aan een corporate manier van jezelf laten zien. In dit tijdsgewricht zal deze bedrijfsmatige benadering steeds vaker wijken voor een meer persoonlijke, intieme en aansprekende verhaalwijze. Niet alleen klanten willen echt contact met de bedrijven waar ze mee werken. Potentiele werknemers willen steeds vaker alleen nog werken voor een bedrijf met een menselijk gezicht. Om alle belanghebbenden van kleine- en grote bedrijven aan te spreken is het nodig om ze te inspireren. Zolang de wereld al bestaat worden mensen geraakt door verhalen, omdat ze ons vertellen over de alledaagse wonderen van het bestaan die ons verbinden met elkaar.

Toch is het voor veel bedrijven lastig om te komen tot goede storytelling. Meestal is er maar één reden waarom dat niet lukt: men wil geen tijd investeren in het boven tafel krijgen van het echte verhaal. Een goed verhaal is vooral het echte verhaal. En bestaat vaak uit een diversiteit aan verhalen. Dat spreekt aan. Natuurlijk is het spannend om persoonlijk te worden, maar dat is wat anders dan eng. Eng is een aanwijzing dat je te ver gaat in het publiekelijk tonen van dat wat behoort tot je privacy. Daar ligt de grens. Een gezonde grens, want de lezer is beter geholpen met een stijlvol verhaal met een beperkt aantal woorden dat gaat over thema’s die er werkelijk toe doen. Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.

6 gedachten over “Verhalen die mensen raken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: