Hoe TEDx naar Nederland kwam

TED staat bekend als het podium voor de politieke, wetenschappelijke, kunstzinnige, filosofische en technische elite van de wereld. Inmiddels aangevuld met vrijdenkers, entertainers, wereldverbeteraars en af en toe een gepassioneerde hobbyist. TED is begonnen in 1984 en is het geesteskind van grafisch ontwerper Richard Saul Wurman. Destijds voorzag Wurman al hoe Technologie, Entertertainment en Design (TED) zouden samensmelten tot dat wat we nu heel normaal vinden. Bijvoorbeeld: op je iPhone kijken naar Uitzending Gemist.

Wat is nu precies de magie van TED?

Miljoenen mensen kennen TED van de filmpjes. Maar de essentie van TED kun je alleen begrijpen als je ooit een TED event van 4 a 5 dagen hebt meegemaakt. Chris Anderson, die het TEDstokje overnam van Richard Saul Wurman zegt hierover in – Het begint met een idee – het boek dat Carolien Vader schreef voor TEDxAmsterdam: er is een enorme revolutie gaande op zoveel verschillende interessegebieden, zoals kosmologie, psychologie, evolutionaire psychologie en antropologie. Het lijkt wel alsof de manier waarop wij naar mensen en naar onze planeet kijken aan het veranderen is. Dat is allemaal ontzettend spannend. Vooral als je je realiseert, zoals Wurman twintig jaar geleden al deed, dat al die veranderingen met elkaar verbonden zijn. Alles haakt in elkaar.

Anderson noemt een concreet voorbeeld: Neem bijvoorbeeld geluk, iets waarnaar we allemaal verlangen. Twintig jaar geleden was de discussie hierover het domein van priesters, imams of rabbijnen. Vandaag de dag kun je daar allerlei TED-achtige vragen over stellen. Hoe werkt geluk in biochemische of neurologische zin? Wat zijn de psychologische randvoorwaarden voor geluk? Om zoiets fundamenteels als geluk te begrijpen, moet je antwoorden zoeken in zoveel mogelijk richtingen. En er is nergens anders een plek waar je zoveel verschillende en uiteenlopende vragen kunt stellen dan bij TED. Als je iets wilt begrijpen, moet je eerst alle kleine beetjes informatie die ons omgeven overwegen…

De mentale equivalent van een full body massage

…En zo werkt TED, legt Anderson uit. In de loop van de eerste 3 dagen proberen bezoekers van het event uit te vogelen waar het heengaat. En na de 4e dag beginnen je hersenenen te neuriën, begin je je energiek en opgewonden te voelen en dat komt doordat alle beetjes informatie samenvallen. Het is één groot breinfeest, de mentale equivalent van een full body massage, aldus de curator.

tedxaudience.jpg

Algemene ontwikkeling in het kwadraat

Jim Stolze maakte het mee in 2008 op TED in Palm Springs. Hij zegt: Door dat hoge tempo en door de enorme afwisseling aan onderwerpen, had ik na anderhalf uur al een vreemd gevoel in mijn hoofd. Ik was figuurlijk gesproken op een andere planeet. Ook realiseerde ik me hoe weinig ik eigenlijk wist. Later heb ik weleens gezegd dat tijdens de eerste twee dagen op een TED-congres je algemene ontwikkeling in het kwadraat toeneemt. Stolze schrijft dat hij dat hij na 2 dagen TED overtuigd was van het magische effect dat zo’n intellectuele ontdekkingsreis op hem had gehad. Hij legt uit dat er tijdens de talks geen gelegenheid is om vragen te stellen aan de sprekers. Daarvoor zijn de lange pauzes waarin de sprekers zich tussen het publiek mengen. Ik merkte dat de gasten van het congres minstens zo boeiend waren als de sprekers. Elke twee minuten ontmoet je wel weer iemand anders die een fantastisch beroep heeft of een verrassend verhaal vertelt.

Jim Yung, TED-ster van het eerste uur zei over TED: Als je kijkt naar alle data en problemen in de wereld dan kun je niet anders dan droevig worden. Maar als je kijkt naar alle mensen die hard werken om deze problemen op te lossen, dan kun je niet anders dan optimistisch zijn. Toen Stolze nog eens nadacht over deze uitspraak en keek naar de mentale staat waarin Nederland de laatste jaren was beland, bedacht hij zich dat Nederland wel een dosis van dat soort optimisme kon gebruiken. Misschien moest hij TED naar Nederland halen. Om een lang verhaal kort te maken: Op 26 maart 2009 kreeg Stolze de licentie van TEDxAmsterdam toegewezen.

Het is onze natuur

Ligt de kracht van Ideas Worth Spreading op globaal niveau en van Ideas Worth Doing op lokaal niveau? Het antwoord op die vraag zal voor iedereen anders uitpakken. Maar één ding staat vast: het begint met een idee. Creativiteit, elkaar inspireren en het vermogen om dingen te visualiseren zit in onze natuur. Het is ons menselijk voorrecht. En in het boek van Carolien Vader wordt van deze unieke processen een tipje van de sluier opgelicht.

We weten dat onze hersenen heel goed kunnen samenwerken. Innerlijke reden, identiteit en het hier en nu aan de linkerkant en bewustzijn, waarneming en compassie aan de rechterzijde (Jill Bolte Taylor). We worden gedreven door onze diepste emoties. En we hebben kennis, logica en beschaving om die emoties te beteugelen (Antonio Damasio). We hebben ook een aangeboren talent voor het inschatten van elkaars emoties, nieuwsgierigheid en de wil om met elkaar samen te werken (Steven Pinker). We hebben bovendien allemaal een aangeboren talent voor creatief, divergent denken (Ken Robinson).

Driehonderd jaar geleden zorgden de knapste knoppen van de wereld voor de verlichting. Het betekende een ommezwaai van het geloof in het menselijk kunnen. Nu gebeurt dat weer. Vrijdenkers en wereldverbeteraars brengen nieuwe ideeën en bouwen aan een herverlichting van onze tijd. Vooruitgang zit in onze natuur. Ideeën delen is onze Human Nature. Deze twee woorden waren het thema van de TEDxAmsterdam conferentie van dit afgelopen jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen het boek waar deze tekst over gaat. Als je wilt weten hoe ideeën de wereld kunnen veranderen dan is Het begint met een idee een opwindende en meeslepende inspiratiebron!

Het begint met een idee is te koop bij Managementboek.

Gerelateerde links

TED-tips over muziek, educatie & innovatie | Presenteren: Snel, Sneller, Snelst! | The Secret Structure of Great Talks | Resonate (Nancy Duarte) en de magie van communicatie die de wereld kan veranderen | Slide:ology – Essentiële Inzichten voor Succesvol en Inspirerend Presenteren met PowerPoint | 5x over krachtig presenteren

4 gedachten over “Hoe TEDx naar Nederland kwam

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: