Resonate (Nancy Duarte) en de magie van communicatie die de wereld kan veranderen

Jarenlang deed ontwerpster Nancy Duarte onderzoek naar de meest effectieve vorm van PowerPoint presentaties. Onlangs schreef ik over haar eerste boek Slide:ology dat lezers stap voor stap uitlegt hoe je zelf indrukwekkende PowerPoint presentaties maakt. Het niveau van dat boek is ongekend, toch bleek er bij lezers een behoefte te bestaan om verder ingewijd te worden in de strategische aspecten van presentaties.

In Resonate > present visual stories that transform audiences neemt Duarte ons mee op een reis die gaat langs de meest succesvolle vertelstructuren uit de filmindustrie. Laat ze ons zien hoe de opbouw van een Mozart-sonate en succesvolle presentaties opmerkelijke overeenkomsten vertonen. Toont ze ons hoe wereldberoemde sprekers werken met Star-moments en Sparklines. En laat ze middels een analyse van de meest beroemde speech allertijden (I have a dream van Martin Luther King) zien dat bij het samenstellen van deze tekst niets aan het toeval werd over gelaten. Resonate is daarmee een boek dat niet alleen het geheim van de meest impactvolle presentaties ter wereld blootlegt, maar tevens de ultieme essenties en de magie van communicatie onthult.

Maak je publiek de held van jouw verhaal

In Resonate voert Duarte o.a. de Monomythe van Joseph Campbell op als inspirerend uitgangspunt voor presentaties. Campbell deed begin vorige eeuw 5 jaar lang onderzoek naar alle Mythologische verhalen uit de wereldgeschiedenis. Zijn conclusie was dat de opbouw van iedere Mythe eenzelfde structuur heeft. Hij noemde deze structuur de reis van de held en beschreef deze vertelstructuur in het boek De Held met de duizend gezichten. Deze vertelstructuur raakt zulke diepe lagen in een publiek dat geen enkele Hollywood regisseur zal nalaten om die te gebruiken als blauwdruk voor zijn film. Belangrijke hedendaagse voorbeelden zijn The Matrix, Lord of The Rings en The Lion King. Duarte gebruikt deze vertelstructuur om The Hero’s Journey van Campbell om te vormen tot wat zij The Audience Journey noemt. Het eerste punt wat ze hiermee wil onderstrepen is dat niet jij de held bent van je verhaal of presentatie, maar dat je jouw publiek de rol van hoofdpersoon moet geven om echt indruk te maken en om de aandacht vast te houden. Wie dat nalaat faalt bij voorbaat. Wie de nederig stemmende rol van Mentor op zich neemt weet zijn publiek te boeien.

De structuur van succesvolle presentaties

Tijdens het onderzoek dat Duarte deed naar presentaties ontdekte zij het fenomeen Sparkline. Een Sparkline is een grafische figuur die een tijdlijn voorstelt waarin de elementen van een presentatie worden weergegeven middels hoogte en laagte verschillen, kleuren en andere accenten. Het ritme dat aldus ontstaat is bepalend voor het verloop van de presentatie en voor de aandachtspanne van het publiek. Het vasthouden van de aandacht van het publiek wordt o.a. bereikt door voortdurend te schakelen tussen 2 perspectieven: 1. De huidige situatie. 2. De situatie zoals zij idealiter zou kunnen zijn. Het derde element dat bepalend is voor het succes van een presentatie is het toevoegen van een Star-moment. Een Star-moment is het moment waarop de presentator iets doet dat het publiek zo emotioneel raakt dat het onvergetelijk is. Eén voorbeeld: het moment waarop Steve Jobs de ultradunne MacBook Air uit een envelop schoof en er aldus voor een ademloze zaal wereldnieuws van maakt.

Het geheim van doorvertelbaarheid

Resonate geeft inzicht in de essentiële aspecten die je nodig hebt om presentaties te maken die de wereld kunnen veranderen. Er is echter wel één kanttekening te maken die belangrijk genoeg is om je te realiseren: succesvolle presentaties staan niet op zichzelf. Ze zijn niet alleen het resultaat van zorgvuldige strategische beslissingen, van uitmuntend grafisch ontwerp of van sterk ontwikkelde presentatie vaardigheden. Ze zijn bovenal het resultaat van een proces. Toen Martin Luther King zijn beroemde I have a dream speech hield, was dit zeker niet de eerste keer. Deze presentatie was jarenlang geoefend, fijngeslepen tijdens spreekbeurten op allerlei obscure locaties en was gerijpt en volwassen geworden om een eeuwigdurende indruk te maken op het moment dat King in 1963 zijn spreekbeurt kon houden op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington voor een wereldpubliek, dankzij de aanwezige media. In Resonate laat Duarte zien hoe binnen deze presentatie over iedere zin, iedere stembuiging en ieder woord, ieder citaat, iedere metafoor, adempauze en tempoverschil binnen de zinnen was nagedacht.

Duarte identificeert vijf elementen die tot doorvertelbaarheid leiden:

1. Het gebruik van props (zoals de MacBook Air en de envelop).

2. Het gebruik van Soundbites (Neil Armstrongs uitspraak: one small step for man; one giant leap for mankind was zelfbedacht en 5 uur en 40 minuten voor de maanlanding ingestudeerd om dit historische moment gewicht te geven).

3. Het werken met suggestieve beelden in presentaties (realiseer je je welke emotie een foto of een illustratie bij je publiek zal oproepen en dat een taalkundige metafoor ook een beeld oproept in de geest van je toehoorders).

4. Het gebruik van emotionele verhalen (zelfs voor een wetenschappelijk georiënteerd publiek).

5. Het gebruik van schokkende statistieken (maakt een onvergetelijke indruk).

De crux van een onvergetelijke presentatie ligt in een samenspel van bovenstaande elementen. Presentaties worden onvergetelijk door het verhaal zo te vereenvoudigen dat alleen de essentie overblijft en het zijn die essenties die ons in één onvergetelijk gezegde bijblijven, zoals Obama’s Yes We Can. Een kleine herhaalbare zin, die spontaan tijdens de voorverkiezingen ontstond en symbool werd van de campagne.

Kings speech verhoogde het bewustzijn van de ernst van de burgerrechten kwesties en zorgde ervoor dat het Congres sneller besluiten moest nemen om een einde te maken aan rassenscheiding en discriminatie. King werd dat jaar Time’s Magazine Man of The Year. 64 jaar later kozen de Amerikanen Barack Obama als hun eerste Afro Amerikaanse President. Grote sprekers zorgen voor verandering. Grootse presentaties maken geschiedenis.

Wat leer je van Resonate?

– Empathisch contact te maken met je publiek
– Vorm te geven aan ideeën die herhaald kunnen worden
– Verhaalstructuren te bouwen die zorgen voor goede communicatie
– Boeiende inhoud te creëren
– Te inspireren tot enthousiasme en ondersteuning van jouw visie.

Resonate is in Nederland te koop bij Bol.com.

Gerelateerde artikelen

Slide:ology – Essentiële Inzichten voor Succesvol en Inspirerend Presenteren met PowerPoint | Wat PowerPointers van Roodkapje kunnen leren | Presenteren: Snel, Sneller, Snelst! | 5x over krachtig presenteren | De Puntjes op de PowerPoint Cultuur | De Wijsheid van de Werkvloer | Interview met Nancy Duarte | Over Personas | The Secret Structure of Great Talks

Meer weten over Professionele PowerPoint Presentaties?

Neem contact op met Huub Koch via email of het contactformulier.

7 gedachten over “Resonate (Nancy Duarte) en de magie van communicatie die de wereld kan veranderen

Voeg uw reactie toe

 1. Zoals altijd weer gaat het over: timing, tone and taste
  Ik ga voor woorden en beelden die mij ontroeren en raken
  sterker nog, voor woorden en beelden die mij persoonlijk in beweging zetten
  Gisteren nog, bij de inauguratie toespraak van Obama
  woorden uit een andere wereld, maar die mensen bereiken en aankomen
  als schepen die een haven binnenvaren

  Like

  1. Mee eens Jan. Zeker te weten dat Obama mensen weet te raken en in beweging zet. Dat laatste lijkt me ook het doel van rhetorische acties. Hier nog een link naar een artikel over de wijze waarop Obama zijn speeches opbouwt http://goo.gl/nbN9a

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: