Vijf onvergetelijke woorden

Het meest waardevolle dat een publiek je kan geven is aandacht en tijd. Daarom is het belangrijk te weten dat je de waarde van jouw verhaal onderstreept door er zorgvuldig mee om te gaan. Bijvoorbeeld door je boodschap terug te brengen tot de essentie. Dit geldt net zo goed voor PowerPoint Presentaties als voor het schrijven van verhalen.

Een van de kortste en meest aangrijpende verhalen werd geschreven door Ernest Hemingway. Hij leerde ons 2 waardevolle lessen toen hij deze vijf woorden schreef: Te koop: Babyschoentjes, nooit gedragen.

Les 1: in tegenstelling tot wat veel mensen denken (dat het vertellen van verhalen te veel tijd vraagt om praktisch zijn) heeft Hemingway hiermee aangetoond dat een indringend verhaal overtuigend kan worden neergezet met opvallend weinig woorden.

Les 2: dat een enorme hoeveelheid betekenis kan worden samengevat in slechts vijf woorden.

Merk op hoe Hemingway’s tekst een indringend verhaal vertelt, maar in feite weinig meer is dan een zeer ruwe schets. Desondanks kan de lezer zich maar al te goed voorstellen wat er gebeurd is en zelf invulling geven aan het verhaal dat ze zojuist hebben gehoord.

De invulling van zo’n verhaal is heel persoonlijk, maar het gevoel van tragiek dat er aan ten grondslag ligt stuurt onvermijdelijk de richting. De afmetingen van dit verhaal zijn daardoor eindeloos, ze worden alleen beperkt door onze eigen verbeelding.

Dat is de kracht van zorgvuldig ontworpen taal. Het resultaat van een proces van schrijven en schrappen en van je boodschap terugbrengen tot de kern.

Het gebruik van taal binnen een PowerPoint-presentatie gaat over dit zelfde vormgevingsaspect. Een betere illustratie van Meer zeggen met minder woorden ben ik niet eerder tegen gekomen.

Zo geef je een publiek de ruimte om het verhaal en de conclusies zelf in te vullen. Maar dan wel op een wijze die onvergetelijk is.

Meer weten over Professionele PowerPoint Presentaties?

Neem contact op met Huub Koch via email of het contactformulier.

11 gedachten over “Vijf onvergetelijke woorden

Voeg uw reactie toe

 1. Mooi! Meer bereiken door minder te doen ook. Dat zie ik hierin als boodschap. We willen zoveel, we moeten zoveel, we denken dat we zoveel moeite moeten doen voor van alles. Maar in je eigen stilte en rust vind je de kern, je doel en als je daar op gefocussed blijft, komt het vanzelf naar je toe… is het er al!

  Like

 2. Vaak merk ik in mijn workshops dat mensen het moeilijk vinden om hun verhaal op papier te zetten. Het is een enorme berg waar ze tegenop zien. Ik laat ze dan een simpel voorbeeld zien: het verhaal van de koning en de koningin die stierven.

  Het is maar 1 regel, 2 feiten en een brok emotie. Je kent het vast: De Koningin is gestorven en de Koning stierf aan een gebroken hart.

  Dat triggert om de enorme berg te slechten.

  Deze van Hemingway is nog vele malen indringender. Hij is prachtig.

  Like

 3. @Petra @Lianne @Stan Fijn dat dit verhaal jullie aanspreekt. Voor mij het bewijs dat alles in het leven draait om ‘Communicatie’ en om het telkens opnieuw vinden van de juiste vorm daarvan! Bij voorkeur voorzien van een ‘menselijk’ aspect voor de broodnodige herkenning.

  Like

 4. Interessant hoe betekenis soms te maken heeft met de tijdgeest. En hoe alleen al de naam Hemingway garant staat voor een gevoel van tragiek. Als ik nu zo’n advertentietekst zou lezen denk ik dat de babyschoentjes wellicht een slecht gekozen cadeau waren. Bijvoorbeeld met een paarse kleur, terwijl ik meer van roze houd…

  Like

 5. Leuk om te horen @Yoyce

  en

  @Simone betekenis heeft altijd te maken met waarneming en dat is waar ‘communicatie’ nu precies over gaat: richting en vorm geven aan perceptie!
  In dit soort gevallen geeft de vorm van de communicatie bewust ruimte aan een eindeloos aantal interpretaties. Voor een hele brede doelgroep. Want het gaat om aandacht en tijd

  Like

 6. Pingback: Jan Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: