Presenteren: Snel, Sneller, Snelst!

In het tijdperk van Twitter (je boodschap in 144 tekens) en De Wereld Draait Door (je boodschap in 3 minuten) blijft Presenteren voor Publiek niet achter. Kon de gemiddelde presentator in het verleden nog wegkomen met een PowerPoint presentatie van anderhalf uur, een serie van 150 slides die niets nieuws vertelden en van het scherm werden opgelezen (plus als hand-out werden uitgereikt). Als je nu een publiek wilt blijven boeien is saai presenteren definitief voorbij!

Inmiddels zijn er diverse manieren om een klein of groot publiek in een zo kort mogelijk tijdsbestek te informeren, te inspireren en te stimuleren tot actie. De onderstaande formats verschillen qua tijd, doel en doelgroep: Pecha Kucha, Lightning Talk, Ignite, Speed Geeking, TED, Facilitated Dialogue, Show&Tell en Elevator Pitch. Wat spreekt jou aan?

Pecha Kucha

Pecha Kucha (Night) is ooit bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham van Klein-Dytham Architecten uit Tokyo. Een Pecha Kucha-avond is een pressure cooking event waar deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale doorlooptijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Dit dwingt deelnemers om creatief en to the point te zijn.

Lightning Talk

De naam Lightning Talk werd voor het eerst gebruikt tijdens een Perl programmeurs conferentie in 2001. Om deze conferenties dynamischer te maken werd besloten om de totale doorlooptijd van de sprekers (op 1 dag) te beperken van 30 tot 90 minuten. Bij een Lightning Talk mogen sprekers niet langer dan 5 minuten hun punt maken. Gebruik van dia’s is mogelijk, maar wordt afgeraden.

Ignite

De eerste Ignite werd gehouden in 2006 in Seattle en is het geesteskind van Brady Forrest en Bre Pettis. Een Ignite is een evenement dat wordt georganiseerd door vrijwilligers. Deelnemers krijgen vijf minuten om te spreken over hun ideeën en persoonlijke of professionele passies, ondersteund met 20 dia’s. Elke dia wordt 15 seconden weergegeven. Ignite staat voor een vuur ontsteken.

Speed Geeking

Speed Geeking dankt zijn naam aan Speed Dating en gebruikt dezelfde technieken. Speed Geeking vindt plaats in een grote kamer. Sprekers staan in een cirkel langs de rand van de kamer. Het publiek staat in het midden. Er zijn 6-7 luisteraars voor elke presentator. Eén persoon is facilitator. Presentaties duren meestal 5 minuten. Na de vijf minuten klinkt een bel. Elke groep gaat dan naar de volgende presentator.

TED

Een TED event (Technology, Entertainment, Design) is een evenement met als missie Ideas Worth Spreading te presenteren. Sprekers krijgen niet langer dan 18 minuten de tijd om hun punt te maken, op de meest innovatieve en aansprekende manier. Het format werd in 1984 bedacht om een wereldwijde elite van sprekers er toe te dwingen om hun vaak langdradige presentaties in te korten tot de essentie.

Facilitated Dialogue

Facilitated Dialogue groeit in populariteit. Een ervaren gespreksleider stimuleert binnen het format de dialoog tussen spreker en het publiek. Een Facilitated Dialogue vraagt echter veel voorbereiding. Bij het samenstellen van de inhoud, de structuur van de presentatie en van de diapresentatie. Voordeel is dat de interactie tussen spreker en publiek wordt gestimuleerd. De spreker krijgt daarbij altijd het laatste woord.

Show and Tell

Een Show & Tell is een presentatiemethode uit het (Amerikaanse) lager onderwijs en heeft iets weg van onze spreekbeurt. Bij een Show & Tell nemen de deelnemers een klein geliefd object mee, dat het onderwerp is van hun verhaal. De methode is bedoeld om jonge kinderen de vaardigheden van spreken in het openbaar bij te brengen. En is één van de redenen waarom Amerikanen van huis uit zulke goede sprekers zijn.

Elevator Pitch

Het kan nog korter. Een Elevator Pitch is een face-to-face presentatie van een idee voor een product, service of project. De naam geeft de tijdsduur weer waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, in ongeveer 30 seconden tot 2 minuten. De Elevator Pitch wordt tegenwoordig binnen een grote variëteit aan contexten gebruikt om snel een punt te maken.

Anders presenteren door een nieuw format te kiezen

Natuurlijk kies je een presentatiestijl die aansluit bij de context waarbinnen je hem gebruikt. Je kunt die keuze ook omdraaien, door een nieuw format te kiezen voor een ongebruikelijke context. Zo’n keuze heeft wel gevolgen voor je voorbereiding. Als je met PowerPoint werkt ook nog eens voor het aantal slides en de vertelstruktuur. Over verhaallijnen binnen diapresentaties gaat de volgende posting.

Welk presentatie format spreekt jou het meeste aan? Ik hoor graag welke aanvullingen jij hebt!

Links: Pecha Kucha | Lightning Talk | Ignite | Speed Geeking | TED | Facilitated Dialogue | Show&Tell | Elevator Pitch

Meer weten over Professionele PowerPoint Presentaties?

Neem contact op met Huub Koch via email of het contactformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: