De Puntjes op de PowerPoint Cultuur

Het computerprogramma PowerPoint wordt steeds vaker genoemd als een voorbeeld van het ultieme kwaad. Als je de lijst van tegenstrevers van de presentatiesoftware op een rij zet zou je geloven dat PowerPoint niet alleen voor simplificatie zorgt, maar vooral voor afschuw. Vooral vanwege wat in onze cultuur wordt gezien als de allergrootste zonde: saaiheid en verveling. Zo’n discussie fascineert mij om diverse redenen:

1. Iedere vorm van presentatie behoort tot mijn vakgebied.
2. In een mediacultuur vervangt representatie de werkelijkheid.
3. De werkelijkheid lijkt ongrijpbaar tot je haar begrijpelijk presenteert.

Bovenstaande opsomming is één van de manieren waarop we met informatie omgaan: opsommen, op een rij zetten, er hiërarchie in aanbrengen. Letterlijk en figuurlijk een punt maken. Want voor we het vergeten nog even dit: iedere vorm van presentatie of representatie gaat over overtuigen of verkopen. Met cijfers geef ik vorm aan een uitspraak, het belang en de waarde. NB: als je van cijfers bulletpoints zou maken neutraliseer je het hiërarchische effect.

PowerPoint of het zandbakmodel

Als je naar de oorsprong van PowerPoint zoekt dan kom je uit bij het programma Presenter van het Amerikaanse bedrijf Forethought. Microsoft kocht het programma en bracht het in 1984 op de markt. Als je voor die tijd presentaties moest houden deed je dat met een overhead projector en met transparante vellen. Of zoals mijn moeder, in een eerder stadium, met posters (die mijn vader had geïllustreerd) om haar lezing over de New Look van Dior kracht bij te zetten.

Zoals bijna alles in onze cultuur, vindt de vormgeving van presentaties zijn oorsprong in het leger. In De Kunst van het Oorlogvoeren bracht Sun Tzu 2500 jaar geleden de essentie van zijn inzichten over strategie bijeen. Tegenwoordig zou een generaal zijn gedachtegoed ook kunnen samenvatten in een PowerPoint presentatie. Winston Churchill had een zandbak op zijn werktafel staan die model stond voor het slagveld. Zo kan het ook. Hij hield van eenvoud.

Als we deze PowerPoint Slide begrijpen, hebben we de oorlog gewonnen… is een opmerking van Generaal McChrystal na het zien van een verbijsterend spaghetti-achtig diagram ontworpen in PowerPoint om de complexiteit van de oorlog in Afghanistan uit te leggen. Het is een citaat dat je veel tegenkomt om PowerPoint in diskrediet te brengen. Toch laat de slide zelf precies zien hoe complex de situatie in wezen is. Hoeveel eenvoud heb je nodig om een oorlog te winnen?

Is PowerPoint een ondergeschikte factor?

Ieder gereedschap om een boodschap over te dragen is zo sterk als de verbeeldingskracht waarmee je het gebruikt. Iedere generatie of versie van een presentatiemiddel voegt nieuwe mogelijkheden toe. Oudere media worden multimediaal en dynamisch. Op een congres voor Architecten zag ik ooit een dag lang de meest geavanceerde presentaties, maar alleen de simpelste, met 1 tekstuele statement per slide en een mondelinge toelichting, bleek onvergetelijk.

Levert dat een pleidooi op voor simplificatie? Ik pleit liever voor enthousiasme. Net als de architect die visuele eenvoud koos. Het verhaal dat hij er mondeling aan toevoegde gaf die eenvoud kracht. Die insteek kwam ik ook tegen in een juryrapport van een PowerPoint-Prezi-battle: niet het gereedschap en de special effects bepaalden de overtuigingskracht, maar de optelsom: inhoud, opbouw, spreker èn gereedschap.

Is PowerPoint als programma daarmee een ondergeschikte factor? Zeker niet! Als je een beetje op de hoogte bent van de mogelijkheden die Versie 2010 biedt sta je werkelijk versteld van de complete multimediale ervaring die het programma biedt. Maar bepaalt dat de overtuigingskracht? Dat ligt aan doel, context, script, opbouw en het samenspel van tekst, beeld, vormgeving en spreker. Blijft de vraag: waar kies jij voor en waarom, hoe en wanneer? Ik hoor het graag!

Meer weten over Professionele PowerPoint Presentaties?

Neem contact op met Huub Koch via email of het contactformulier.

5 gedachten over “De Puntjes op de PowerPoint Cultuur

Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Patrick Roozemond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: