Who wants to Paint a Red Door Blue?

kleurinbeeldomslag.jpg

Op 6 juli verscheen bij Uitgeverij Terra Lannoo en ArtEZ Press Kleur in beeld / Colour in Time. Het boek omvat essays, statements, interviews en case studies over het gebruik van kleur in het persoonlijke, private, het publieke, het mobiele en het virtuele domein. Aan bod komen uitgesproken voorbeelden van kleurgebruik in design, architectuur, kunst, film en fotografie, alsmede in mode, reclame, eetcultuur en religie.

In elk domein van het dagelijks leven verandert de functie en betekenis van kleur. Door het plaatsen van kleur in een maatschappelijke en theoretische context worden onderliggende betekenislagen inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt.

kleurinbeeld3.jpg

Zo vertelt Susanne Komossa over de relatie tussen kleur, politiek en identiteit in Catalonië. En Barbara Vinken over Kleur als belofte. Andere onderwerpen zijn: kleurverschil, de betekenis van huidskleur en haarkleur, de impact van kleur in de winkelinrichting, kleur geven aan je eigen unieke persoonlijkheid, de kleuren van de openbare ruimte, het gebruik van wit, kleuren, merken en identiteiten, kleuren in transit, trage kleuren, virtuele kleuren, analoge en digitale kleurervaringen, kleurgebruik als metafoor en de strijd om kleur.

Aan de hand van actuele ontwikkelingen en toepassingen laat het boek zien welke creatieve en commerciële disciplines zich in genoemde domeinen aftekenen en wat markante of bepalende voorbeelden van kleurgebruik zijn.

kleurinbeeld2.jpg

Kleur in beeld is samengesteld door Anne van der Zwaag en Jan Brand en opent met een uitgebreid voorwoord van André Platteel en Lidewij Edelkoort. Andere bijdragen in het boek zijn o.a. van Aaron Betsky, Daniel Birnbaum, Max Bruinsma, Victoria Finlay, Norman Foster, Dai Fujiwara, Akiko Fukai, Rem Koolhaas, Bart Lootsma, Stefano Marzano, Nalden, Gert Staal, Valerie Steele, Ann Temkin, Susanne Komossa en Marije Vogelzang en artikelen over Louis Barragán, Angela Bulloch, Tim Burton, Olafur Eliasson, Forbo, Hella Jongerius, Anish Kapoor, Philips, James Turell, United Colors of Benetton, UNStudio, Viktor & Rolf en Robert Wilson.

kleurinbeeld5.jpg

Kleur in beeld is vormgegeven door Irma Boom en bevat honderden illustraties en is daarmee, qua tekst, layout en beeld, een bijzondere inspiratiebron voor iedereen die, al dan niet professioneel, iets met kleur heeft. Met 40 persoonlijke artikelen over kleur voert het te ver om iedere bijdrage aandacht te geven. Toch wil ik graag een kijkje in de keuken geven van dit inspirerende en onderhoudende boek.

In zijn voorwoord noemt André Platteel de film Stellet Licht (Silent Light) uit 2007 van Carlos Reygadas. De openingsscene van de film duurt 6 minuten en laat een donker landschap tot leven komen. Eerst is er een gloed en dan wordt het beeld achtereenvolgens oranje, rood en blauw. Licht, zo zal later blijken, zal niet alleen landschappen tot leven brengen. Zonder licht kunnen we niets zien.

Als licht gebroken wordt en reflecteert, onstaan er kleuren. Wat naar ons oog wordt teruggekaatst nemen we waar. Wat we precies waarnemen is niet altijd duidelijk. Dit gegeven is uitgangspunt voor een reeks bespiegelingen over kleur die ons meeneemt langs het werk van Olafur Eliasson, Jean Luc Godard, Tom Ford, Rineke Dijkstra, Folkert de Jong, Morris Louis, Todd Haines, Maurice Scheltens, Jeroen de Rijke en Willem de Rooij, Yves Klein, Dennis Jarman, Piet Mondriaan en Mark Rothko, Martin Margiela, Stanley Kubrick, Roxy Paine, Ernesto Baca en Anish Kapoor.

Opmerkelijk is ook het werk The Roden Crater Project van James Turrell. Al meer dan 30 jaar is hij bezig om een krater om te vormen tot een gigantisch observatorium, te bereiken via 2 tunnels. Turrell wil in dit project licht ervaarbaar maken dat afkomstig is van buiten ons planetaire systeem, licht dat al miljarden jaren oud is (zie BBC documentaire hierboven). Je denken verstilt. Associaties stoppen. Je laat je meevoeren in de bewegelijkheid van de kosmos. Het licht van de kosmos dringt bij je binnen. Ruimte en tijd imploderen, reflecties verdwijnen. Je wordt geconfronteerd met je eigen begrenzing, de stoffelijkheid van je lichaam, waarvan de grenzen langzaam vervagen. Je wordt opgepakt door het licht, je zweeft. Je aanschouwt niet langer de kosmos, je wordt er één mee, je bent licht.

Op pagina 84 lezen we hoe Art Director Dai Fujiwara op Color Hunting gaat in de Amazone voor modeontwerper Issey Miyake’s lente en zomercollectie van 2009. Fujiwara ziet de natuur als zijn grootste inspiratiebron. In de film Color Hunting in The Amazone zien we de Art Director en zijn creatieve team op zoek naar een kleurenpalet.

Voor Max Bruinsma gaat zwart en wit over de essentie en kleur niet. Menig grafisch ontwerper kan dat beamen. Als er iemand is die lang heeft gewacht met een kleurenprinter kopen is het Max wel. Toch komt de aap uit de mouw, de mouw van Pipilotti Rist. Net als grafisch ontwerpers kent Rist de kracht van kleuren en hun virtuele klank- en smaak associaties, die ze gebruikt als signaalkleuren.

kleurinbeeld6.jpg

In het 2e voorwoord schetst Lidewij Edelkoort met woord en beeld een pleidooi voor grijs. Hoe grijs zijn wij? Hoe grijs ben jij? Grijs had de overheersende kleur van de 21e eeuw kunnen worden, totdat de wereldomspannende wederzijdse agressie ons terugvoerde naar zwart en wit: de wie niet voor ons is is tegen ons – retoriek van George Bush. Daarom heeft Edelkoort een kleurenportfolio gemaakt met alleen maar grijs. Om te laten zien hoe mooi de wereld tussen zwart en wit kan zijn, hoe rijkgeschakeerd en sterk als statement. Grijs als kleur die symbool staat voor netwerken, uitwisseling en projecten met een open einde.

grey.jpg

De grijskaart van het leven wordt als volgt in beelden samengevat:

– Het lichtgrijs van de morgenstond.
– Het muisgrijs van de jeugd.
– Het chaotische grijs van de strijd.
– Het stillere grijs van het leven.
– Het mentale grijs van metaal.
– Het gevederde grijs van plezier.
– Het warmere grijs van de oogst.
– Het naakte grijs van de constructie.
– Het creatieve grijs van het handwerk.
– Het woeste grijs van het animisme.
– Het nestelende grijs van de wijsheid.
– Het uiteindelijke grijs van het bestaan.

kleurinbeeld4.jpg

Kleur in Beeld onthult een wereld vol betekenis, van grijstoon tot kleur en plaatst deze in een hedendaagse context. Een lichtend voorbeeld van alledaagse schoonheid en de magie van haar verschijnselen. Met diepgang en oppervlakte als opmerkelijke kwaliteiten, die het leven lichter of mooier maken. Als troost, krachtbron en inspiratie. De publicatie is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van Sikkens Foundation, de Mondriaan Stichting en het SNS REAAL Fonds.

Uitgever: ArtEZ-Press & Terra-Lannoo
Redactie: Anne van der Zwaag en Jan Brand
Ontwerp: Irma Boom, 320 pagina’s / € 39,95

ISBN 978 90 8989 094 8 (Kleur in Beeld)
ISBN 978 90 8989 110 5 (Colour in Time)

Links Een kleurrijker toekomst | Studium Generale Colour In Time | Creatief MKB | Sikkens Foundation | Trendslator

5 gedachten over “Who wants to Paint a Red Door Blue?

Voeg uw reactie toe

  1. Hee wat gek! heb jij ‘m al? ik heb de Engelse versie al bijna een jaar in bestelling staan bij Amazon…. bizar dat het zo vertraagd is… in oktober hadden ze de proeven al.. werkten denk ik iets teveel perfectionistische kunstenaars mee…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: