29 manieren om creatief te blijven

howtostaycreate1

Mensen houden van lijstjes. Dat werd deze week weer duidelijk nadat ik een afbeelding met 29 tips publiceerde op Mobypicture. Niet alleen groeide het aantal re-tweets in mijn twitter-mentions met een snelheid die ik niet eerder heb meegemaakt, ook het aantal views steeg al snel boven de 600.000. Gewoonlijk krijgt een fotopublicatie op mijn Moby-account tussen de 100 en 200 views. Soms blijft dat aantal steken op 40. Kortom: een opmerkelijke situatie.

howtostaycreate2

De meest recente trend, in dit geval, is dat re-tweets op twitter en likes op facebook ook favorieten laten zien. Zo is tip nummer 16 favoriet: Allow Yourself To Make Mistakes. Tip 24 leidt tot vragen als: What is a Framework? Waaruit maar weer blijkt dat het begrip kader of context niet voor iedere generatie een bel doet rinkelen. Over Tip 27, Clean Your Workspace, zijn de meningen verdeeld. Ook Tip 21 en 26 worden veelvuldig genoemd en de uitsmijter, nummer 29 wordt begroet met de opmerking: I’ll finish this comment and thus achieve point 29! Eén persoonlijke constatering blijft voorlopig overeind staan: een publicatie op internet wordt viraal zonder dat je dat van tevoren bedacht kunt hebben. Maar lijstjes (tip 1) blijken onverminderd populair!

Update: Inmiddels heeft To-Fu van dit lijstje een filmpje gemaaakt!

10 gedachten over “29 manieren om creatief te blijven

Voeg uw reactie toe

 1. Ik herken er een aantal die voor mij werken. Vooral nummer 6, take breaks, vind ik een hele dankbare. Het voelt soms aan als niks doen en tijd verspillen, maar in werkelijkheid is het de accu opladen. Gisteravond nog zat ik mezelf te forceren een nieuwe blog te schrijven maar het lukte niet. Vanochtend na letterlijk ‘er een nachtje over slapen’ rolde de blog er vanzelf uit.

  Like

 2. Sluit mooi aan bij Tip 4: Get Away From The Computer… om daarna direct terug te keren naar 3. Try Free Writing, want juist dan vloeien de woorden er in 1 keer uit!

  André Platteel [ http://www.andreplatteel.com ] heeft trouwens ook een mooi lijstje bedacht, in het kader van ‘De (innerlijke) Reis van de Held’:

  1. Luister zonder vooroordelen.
  2. Durf te fantaseren.
  3. Durf niet te weten.
  4. Spreek vanuit je eigen ervaring.
  5. Deel wat je met heel je hart wilt omarmen.
  6. Als je iets doet, doe het dan volledig.
  7. Begin, schaaf, schraap en ontwikkel.
  8. Heb oog voor details.
  9. Geniet van het proces.
  10. Durf fouten te maken (kenden we al).
  11. Signeer je werk en laat het los.
  12. Jij bent onderdeel van een groter geheel.

  Wie weet kom ik daar nog eens in een aparte posting op terug!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: