Communiceren met hart en ziel

actie1.jpg

Een logo is het hart en de ziel van jouw professionele communicatiemiddelen. Bij het ontwerpen van een woord- of beeldmerk is waar jij als opdrachtgever voor staat dus belangrijk. Jouw kracht, je kwaliteiten en kernwaarden moeten immers op visuele wijze vertaald worden.

Er zijn diverse manieren om inzicht en overzicht te krijgen op de passie en de kernwaarden waar jij voor staat. Daarnaast heb je kwaliteiten en het gedachtegoed waaruit je werkt. Om mijn methodiek overzichtelijk te houden werk ik met 2 vragenlijsten. Eén van die lijsten noem ik: de 5 essentiële vragen. De antwoorden op deze vragen zijn (samen met mijn vragen over je passie) een belangrijk uitgangspunt om een goed logo te kunnen maken.

actie2.jpg

5 essentiële vragen

Het traject Communiceren vanuit Passie werkt met vragen die te maken hebben met je bedrijfsvoering, maar ook met uitstraling en energie. Allereerst de vragen, daaronder een korte toelichting.

1. Wat is jouw visie op de markt waarin jij werkzaam bent?
2. Wat is jouw missie in deze markt?
3. Wat zijn de (kern)waarden waaruit jij werkt?
4. Wat zie jij als belangrijkste kenmerken van je persoonlijkheid?
5. Wat is jouw belofte naar klanten?

actie3.jpg

1. Bij visie denken ondernemers al snel aan een visie op zichzelf, op wat zij doen. Bij deze vraag gaat het om inzicht in de markt waar jij werkzaam bent. Uit welke spelers bestaat die markt, zie je die als concurrenten of als collega’s, wat zijn de verschillen, hoe onderscheid jij je in deze markt? Wie zijn de klanten die je wilt bedienen, wat is jouw ultieme doelgroep, je ideale klant?

2. Bij het begrip missie gaat het om wat jij je ten doel hebt gesteld. Die doelen kunnen divers zijn. Je kunt doelen hebben naar je klanten, naar de markt in zijn geheel en ten opzichte van je concurrentie. Hoe breed of smal zie jij jouw missie? Hoe vertaal jij jouw missie naar je producten en diensten? Heb je 1 aanbod of meerdere?

3. Over passie (en drijfveren) gaat deel 1 van dit traject, dat hier niet besproken wordt. Bij vraag 3 van de 5 essentiële vragen gaat het over (kern)waarden en het benoemen van de meest essentiële waarden die jij als uitgangspunt voor jouw praktijk hebt.

4. Deze vraag gaat over het gezegde de vent is de tent. Dit wil zeggen dat jouw persoonlijkheid en uitstraling voor veel klanten een belangrijk argument zal zijn om voor jou te kiezen en niet voor een ander. Welke kenmerken zie jij als belangrijk argument?

Lees ook Hoe ontwikkel je als zelfstandige professional een magnetisch veld dat de juiste klanten aantrekt?

5. Belofte zorgt voor verwachtingen en moet je waarmaken. Jouw belofte aan potentiële klanten werkt echter ook drempelverlagend. Mensen willen graag weten waar ze aan beginnen en wat ze mogen verwachten. Ondernemers vergeten vaak expliciet te verwoorden wat zij voor klanten doen. Door een lijst te maken met resultaten die je klanten mogen verwachten van de samenwerking met jou, geef je ze de argumenten in handen om voor jou te kiezen.

actie4

Als je werkt met dit soort vragen zul je zien dat ook jij meer grip krijgt op wat je te bieden hebt aan anderen! Jouw antwoorden worden binnen een huisstijl-traject gebruikt voor het bepalen van jouw profilering en positionering. Probeer de antwoorden zo kort en bondig mogelijk te formuleren. Mijn klanten halen op deze wijze het beste in zichzelf naar boven en zorgen dat hun inzichten het ontwerp-proces inspireren en vruchtbaar maken!

Alle logo’s die hier zijn afgebeeld zijn ontworpen door Huub Koch, een voorbeeld van het veelzijdige portfolio van Zichtbare Zaken.

3 gedachten over “Communiceren met hart en ziel

Voeg uw reactie toe

  1. Ik herinner me nog de afspraak met Huub toen hij me een stapeltje ontwerpen liet zien. Stuk voor stuk prachtige werkjes. Het ontwerp dat bovenop lag raakte me het meest. Ik vond het niet het allermooiste ontwerp maar het pakte me wel het stevigst bij de keel. Die kleur, dat oranje, deed me denken aan het grote houten oranje bord dat mijn vader boven zijn supermarkt had hangen. Als kind had ik een hekel aan dat bord. Ik ging naar huis met het stapeltje ontwerpen om alles nog eens goed op me te laten inwerken. Na een tijdje wist ik het: het werd het ontwerp met de oranje kleur, het ontwerp dat bovenop de stapel had gelegen. Toen ik Huub vertelde dat ik toch het oranje ontwerp had gekozen zei hij: ‘dat wist ik wel’. Ik ben er nog steeds erg blij mee. Het is als het ware de digitale versie geworden van mijn vaders houten bord. Veel dank Huub.

    Like

  2. @Peter Een mooie herinnering aan ons ontwerpproces! Het boeiende aan ontwerp processen is en blijft dat het een dialoog is. Een gesprek waarbij de harde en de zachte kanten van dat proces (strategie en intuïtie) altijd samenwerken om het resultaat de diepgang te geven die nodig is om iets te maken dat echt representatief is voor de opdrachtgever. Een goede opdrachtgever zijn is een kunst. Een goede ontwerper ook.
    Collega Ontwerper Petr van Blokland heeft er voor studenten (die het vak nog moeten leren) zelfs een spelvorm voor bedacht: het ontwerp-spel http://edit.petr.net/games

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: