Nooit meer in de file! Society 3.0

society30.jpg

In het onthullende en inspirerende boek Society 3.0 gebruikt Ronald van den Hoff de metafoor van de file om zijn visie op de absurditeit van de hedendaagse samenleving gestalte te geven. Daarbij gaat het niet alleen om het ontbreken van mobiliteit op de wegen, maar ook om filevorming in de zorg, het onderwijs, bij de overheid, in de woningbouw, de leefomgeving, de economie, organisaties en bedrijven. Welkom in Society 1.0!

Op duizelingwekkende wijze schetst Ronald van den Hoff in 451 pagina’s tal van situaties uit ons dagelijks bestaan. Een Kafkaiaanse werkelijkheid die wij, gezien het algemene gevoel van gelatenheid, als gewoon en alledaags ervaren. Herkenbaar, want niemand ontkomt aan persoonlijke ervaringen met obstructie en bureaucratie. Desondanks mag het boek geen jammerklacht heten, eerder een aanzet om onvrede, ergernis, boosheid en machteloosheid te transformeren tot een wake-up-call voor een ieder die wil weten wat je aan zoveel kennelijke ongerijmdheden kunt doen.

Onze samenleving komt piepend en krakend tot stilstand
Dat er alternatieven zijn voor de algemeen gevoelde malaise is duidelijk als je dit boek gelezen hebt en ook dat die alternatieven zelfs al op grote schaal worden ingezet en dus als voorbeeld kunnen dienen. Om daar gemeengoed van te maken is geen simpele zaak, maar zeker geen utopie. De mentaliteitsverandering die nodig is vraagt om een andere aanpak. Als voorbeeld van de hoop die je op dit gebied zou mogen koesteren schetst Ronald de ontwikkelingen in de onderstroom van Society 1.0 en 2.0: de kracht van internet, de kracht van sociale netwerken, een samenleving op basis van een interdependente economie, duurzaamheid, een ander gebruik van het potentieel van mensen, een verlichte manier om met werk, geld en waarde om te gaan en nieuwe visies op democratie, op onderwijs, ontwikkelings-samenwerking en op de zorg. Alternatieven vinden we in: van waardeketens naar waardenetwerken gaan, het werken in real time organisaties, nieuwe vormen van leiderschap en organisatiecultuur, de waarde van toegevoegde waarde, co-creatie en social business concepting.

domain.jpg

De onderstroom komt steeds meer aan de oppervlakte
De onderstroom werd door Hans Mestrum in 2006 als volgt verwoord: Er zijn veranderingen op til. Voel je ze ook? Voel je de turbulentie? Zie je de voorbeelden van mensen die uit het systeem willen breken? Die vanuit liefde en wijsheid zaken tot stand proberen te brengen die duurzaam zijn? Als je goed kijkt vind je ze.

Society 3.0 geeft die voorbeelden en is alleen al daarom een boek dat iedereen die verandering wil zou moeten lezen. Het boek legt haarfijn de vinger op de pijnplekken en de onderbuikgevoelens die we allemaal kennen. Het verklaart waarom de huidige samenleving functioneert zoals ze dat doet (de crisis, de zombie-economie, het regentendom, de quango’s, de paarse krokodillen en de rupsjes-nooit-genoegs). Belangrijker is dat het boek de lezer uitdaagt om zichzelf een essentiele vraag te stellen: ben ik de nieuwe wereldburger die de weg baant naar Society 3.0?

Het nieuwe eco-systeem van ondernemende mensen
Persoonlijk spreekt mij het hoofdstuk over Zelfstandige Professionals extra aan. De term ZZP-er is voor Ronald definitief van de baan, want welke ZP-er wil er nu eigenlijk personeel? Die werkt samen met andere ZP-ers, of zoals Stan Lenssen ze noemt: vrije werkers.

Momenteel zijn er al zo’n 1.000.000 zp-ers actief. En als je de trendwatchers mag geloven gaat dat aantal zich de komende jaren minstens verviervoudigen. De enorme toestroom van ZP-ers is voor Ronald de drijvende kracht in de nieuwe waardecreatie. Zp-ers moet je koesteren en faciliteren. Het zijn niet alleen jongeren die de stap naar ondernemerschap wagen, maar ook de oudere, meer ervaren professional die zoekt naar een nieuwe zekerheid, waar de gevestigde orde die niet meer bleek te bieden. Naast vrijheid en onafhankelijkheid, zijn het uitoefenen van een professie, het realiseren van een missie en het belijden van een passie, de meest genoemde motiverende en drijvende krachten voor ZP-ers. ZP-ers zorgen ervoor dat sociaal kapitaal floreert. Ze vormen samen het nieuwe eco-systeem voor ondernemende mensen.

Ronald geeft ZP-ers graag het volgende mee: laat je niet opslokken door de gevestigde orde. Neem geen enkele positie in op overheidsniveau (SER, vakbonden of quango-clubs). Organiseer jezelf informeel via de vele netwerken en ga buiten de gevestigde orde patronen om. Je bent zelfstandige professional en je hebt de bestaande structuren niet nodig om nieuwe waarde te creëren. De gevestigde orde heeft jou in de toekomst heel hard nodig, al is het maar vanwege de vergrijzing, dus bepaal je eigen speelveld. Werkers 3.0 wat een feest, zo’n club wereldmensen!

Over Society 3.0 is het laatste woord nog niet gezegd. Het boek biedt zoveel aanknopingspunten dat we er met zijn allen langdurig mee vooruit kunnen. Op dit weblog zal ik specifieke onderwerpen uit het boek, die mij boeien en bezig houden, maar niet aan bod konden komen graag in vervolg-postings ter hand nemen.

Over Ronald van den Hoff
Ronald van den Hoff is mede eigenaar van CDEF Holding BV, een veelzijdige reeks van bedrijven opererend op de scheidslijn van de hospitality industry en de wereld van de sociale media.

CDEF Holding BV exploiteert spraakmakende formules als de co-working vergadercentra van Seats2meet.com, de flexwerkplekken van Seats2share.com & Seats2work.com, het virtuele eco-systeem Mindz.com, het internet communicatie bedrijf Cyberdigma BV en de vergader- en congres centra Meeting Plaza’s.

De website van het boek vind je hier. Daar kun je het e-boek ook gratis downloaden of de gedrukte versie tegen kostprijs bestellen.

4 gedachten over “Nooit meer in de file! Society 3.0

Voeg uw reactie toe

  1. Wat goed dat jij dit boek hier bespreekt Huub. Het staat ook met stip op mijn te lezen lijst.
    Het moet anders met de maatschappij. We lopen vast in de oude structuren. Te traag, te log, te inflexibel. De tijd vraagt om anders werken. Nu! Vrije Werkers 3.0 doen het al.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: