Hoe vind je de schat in jouw bedrijf?

deschat1.jpg

Huisstijlen en websites zijn voor de meeste opdrachtgevers complexe vraagstukken waar ze zo snel mogelijk weer van af willen. En in zekere zin hebben ze geen ongelijk. Identiteitsontwikkeling is voor bedrijven veelal een paard dat achter de wagen loopt en niet ervoor. Dat komt omdat door onbekendheid met de materie meestal aan de verkeerde kant van de teugels wordt getrokken of omdat het doel urgenter lijkt en belangrijker dan de weg. Pas op de plaats maken en ruimte nemen voor dit soort belangrijke ontwikkelingen binnen je bedrijf helpt echter wel om een onverwachte schat op te graven!

De meeste klanten kloppen bij ontwerpers aan met vragen over het maken van een website of een huisstijl. Soms hebben ze die vraag ooit ergens anders gesteld en zijn ze met dat antwoord niet meer tevreden. Meestal is er een gevoel van urgentie, een gevoel dat het anders moet en liefst zo snel mogelijk. Vaak moet je klanten op hun gemak stellen en ze helpen om vaste grond onder de voeten te krijgen. Dat doe ik het liefst door zo snel mogelijk duidelijk te krijgen welke resultaten de opdrachtgever nastreeft.

Breng scherpte in de essentie van je verhaal

Een essentieel aspect van mijn werk is opdrachtgevers het belang laten inzien van de goudzoekers mentaliteit. Met een voortraject ga je op zoek naar dat goud! Op basis van kernvragen onderzoek je jouw kracht, kwaliteiten, talenten, waarde en waarden. Daarmee breng je scherpte in de essentie van je verhaal, profilering en positionering, naar klanten toe. Het meest wezenlijke inzicht komt dan ook op het moment dat het verschil duidelijk wordt tussen zomaar een website of een huisstijl laten maken of… ècht het verschil willen en kunnen maken met het vorm geven aan jouw eigen identiteit. Daarvoor heb je wel overzicht nodig!

deschat2.jpg

Een vruchtbaar proces bestaat voor mij minimaal uit 5 stappen: inspiratie, strategie-ontwikkeling, concepting, design en realisatie:

1. Je begint met bewustzijn te ontwikkelen van de enorme kracht die er in jouw bedrijf aanwezig is.
2. Vervolgens ga je de doelstellingen aanscherpen en op zoek naar de essenties die zich het krachtigst laten communiceren.
3. Op basis van die 2 voorgaande stappen geef je stap voor stap vorm aan je conceptuele identiteit.
4. Met deze conceptuele insteek kun je vervolgens ieder huisstijlmiddel individueel laden met betekenis en identiteit.
5. Zo’n proces zorgt er voor dat je huisstijlmiddelen de doelen kunnen bereiken die je aan het hart gaan.

Het claimen van je eigen bedrijf

Onderscheidingsvermogen creëren begint bij inspiratietijd. Zonder die inspiratietijd gaat de uitkomst van een proces van identiteits-ontwikkeling geen deuk maken. Dan wordt het meer van hetzelfde… en dat kennen we al. Inspiratietijd is één van de meest onbegrepen aspecten van merkdenken. Door inspiratietijd ga je heel goed luisteren naar het verhaal en de waarde van je eigen bedrijf. Dan ga je verstaan wat je te zeggen hebt als bedrijf. En daarmee kun je op natuurlijke wijze jezelf positioneren en profileren. De ene keer zul je dat doen in het kader van een communicatieplan en een andere keer binnen een naamgevingtraject. Dit proces van bewustwording noem ik het claimen van je eigen bedrijf.

Als je de verbinding voelt met je eigen gedachtegoed, dan is het eenvoudiger om die verbinding ook te leggen met de buitenwereld. Het claimen van je bedrijf is dus teruggaan naar je oorsprong, je passie, naar alles waar jij voor staat en waar jouw klanten zich maximaal mee kunnen verbinden. In feite gaat het om alle aspecten waardoor een bedrijf successievelijk verandert in iets wat een merk wordt genoemd. En zoals je wellicht weet is een merk o.a. het beeld dat mensen van jou krijgen door de acties die je onderneemt en de buitenwereld vooral in verband brengt met jouw bedrijf.

deschat3.jpg

Om opmerkelijk te zijn is een scherpe focus op wie je bent dan ook een eerste vereiste. Deze focus krijg je door een traject dat ten doel heeft om alle parameters voor succesvol communiceren met al jouw belangengroepen op een rij te zetten en te vertalen naar een communicatie-strategie en een communicatie-concept. Deze worden binnen dit traject uitgewerkt in een Merkwijzer die bestaat uit je Mentale Merk-identiteit (Merkvisie, merkwaarden, merkpersoonlijkheid, merkbelofte en een merk-kernconcept), jouw Visuele Merk-identiteit (Zien, Voelen, Taal, Karakters) en richtlijnen voor Merkgedrag (Aanbod, onderneming, interne communicatie en externe communicatie). Op basis van de Merkwijzer heb je een krachtig handvat om jouw communicatie-strategie succesvol te vertalen naar communicatiemiddelen.

Dit vormt tevens de basis van idee-ontwikkeling rondom jouw producten en diensten en van je public relations acties. De waarde van deze focus op jouw bedrijf, je merk en jouw klanten, is dat het zorgt voor maximale betekenisgeving. Die betekenis zorgt voor kracht en voor de energie die zin geeft aan alles wat daaruit ontstaat. Alles wat werkelijk betekenis heeft voor mensen (en voor jouw klanten in het bijzonder) zorgt voor relevantie en is daardoor de motor voor je reputatieontwikkeling. Dat maakt ruilprocessen (als verkoop) steevast beter bereikbaar. Betekenis is het fundament onder de tent en de merkwijzer naar rendement en resultaat. Als je als opdrachtgever dus bij mij binnenkomt met de vraag naar een website of een huisstijl, zal ik je meestal vragen om ruimte te nemen voor inspiratietijd. Anders doe je jezelf tekort en wordt het moeilijk om duurzaam succesvol te zijn vanuit je identiteit en middeleninzet.

deschat4.jpg

Vragenlijsten die bewezen hebben schatgravers te zijn

Voor ik ook maar 1 streep, punt of vlakje op papier zet wil ik dus eerst precies weten hoe het zit met jouw bedrijf. Daarom werk ik met vragenlijsten die bewezen hebben schatgravers te zijn. Dat kost je wat extra tijd, maar het voordeel is dat je er driedubbel zoveel rendement voor terugkrijgt: toegenomen scherpte in je zelfbeeld en Communicatie-middelen die maximaal geladen zijn met betekenis en meerwaarde. Ook blije klanten, omdat zij zichzelf beter herkennen in jouw merk en in je producten en diensten, en daarom graag bij je willen horen. Dat zijn korte termijn resultaten. Op de lange termijn mag je ook het onderstaande verwachten van middelen die op deze wijze zijn ontstaan:

1. ze helpen je bij het aanboren van nieuwe markten en klanten.
2. geven rendement en winst op je investering.
3. ze zijn op maat gemaakt om jouw doelen te realiseren.
4. zorgen voor betere zichtbaarheid en uniforme uitstraling.
5. ze maken onderscheid ten opzichte van de concurrentie.
6. vergroten de herkenbaarheid van je onderneming.
7. ze zorgen voor professionalisering en een positief zelfbeeld.
8. versterken je profilering en positionering.
9. ze bevestigen en versterken jouw talenten, kracht en kwaliteiten.

Toegegeven, dit werkt heel anders dan een vaak voor de hand liggende insteek als: men vraagt en wij draaien. Door dit anders aan te pakken kun je de opdracht niet zomaar bij mij over de schutting gooien. Je zult er naast budget ook tijd in moeten investeren. Daardoor gaat de effectiviteit wel vele malen omhoog en het resultaat ook vele jaren langer mee. Ik ervaar het effect van deze werkwijze dagelijks.

Tegen de tijd dat de huisstijl en/of de website vorm aannemen begint het gevoel van herkenning en enthousiasme bij de opdrachtgever en zijn omgeving iedere dag groter te worden. Vaak is er zelfs van een zekere ontroering bij de klant sprake, omdat wat zichtbaar wordt zo dicht op je huid zit en jouw proces en de wendingen die je daarin wenst daadkrachtig ondersteunt.

De vormgeving van identiteit en middelen heeft inmiddels zoveel eigenheid gekregen, dat niemand er meer omheen kan: dit is een magnetisch veld dat de juiste klanten aantrekt!

2 gedachten over “Hoe vind je de schat in jouw bedrijf?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: