Dutch Design Donderdag (1)

Het Rijksmuseum in Amsterdam verwerft het originele omslag-ontwerp van het boek Ik Jan Cremer (1964). De bestseller wordt beschouwd als een icoon in de Nederlandse cultuurgeschiedenis, een ijkpunt in de verandering van de mentaliteit van de jaren vijftig naar die van de jaren zestig en bevat een van de meest karakteristieke beelden van die periode. Het is om die reden dat het Rijksmuseum Cremers eigen ontwerp voor de cover wilde verwerven. Van 7 september tot en met 27 september is het ontwerp aldaar te zien.

Die foto van die jongen op zijn motor is een oerbeeld geworden, schreef Bas Heijne een aantal jaren geleden over het omslag van Ik Jan Cremer. Met zijn eigen omslagontwerp presenteerde Cremer zich zelfbewust als wegbereider van een nieuwe tijd: van vrijheid tegenover gezapigheid, eerlijkheid tegenover hypocrisie, bravoure tegenover braafheid.

Op een geleende Harley naar de eeuwigheid
De uitvoering van het ontwerp had destijds nog niets met de eeuwigheid te maken. Omdat zijn eigen Harley in Spanje was achtergebleven, Cremer schreef zijn debuut grotendeels op Ibiza, nam hij zijn toevlucht tot de Harley Davidson Liberator die hij van een marechaussee kon lenen. Hij poseerde daar mee voor twee lakens die de fotograaf, zijn vriend Wim van der Linden, uit de linnenkast van zijn moeder haalde.

Met de titel in de Playbill, een letter die wel voor westerns maar niet voor literatuur gebruikt werd en de onhollands onbescheiden aanduiding ’n onverbiddelijke BESTSELLER, voordat er ook maar een exemplaar verkocht was, gaf Ik Jan Cremer gas op weg naar de eeuwige roem.

Rijksmuseum verwerft originele omslag Ik Jan Cremer | Jan Cremer

Advertenties

2 thoughts on “Dutch Design Donderdag (1)

Add yours

  1. @Ivo lijkt ook mij interessant om deze ontwikkeling te volgen. Cultuur en Design wordt door het Rijks op deze manier breder gedefinieerd dan wat gewoonlijk onder Dutch Design valt.
    Het is trouwens de zoveelste aanwinst voor het museum uit de 20ste-eeuwse cultuurgeschiedenis van de laatste tijd. Onlangs voegde het museum een (witte) Rietveldstoel, foto’s van Erwin Olaf en een reliëf van Jan Schoonhoven aan zijn collectie toe. Het geeft aan wat de koers van directeur Wim Pijbes is: zich niet alleen richten op de 17de-eeuwse schilderkunst, maar de verzameling uitbreiden met moderne kunst, vormgeving en typografie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: