Thuis in een veranderende wereld

goeroegetwitter.jpg

Why do you seek more knowledge, when you pay no heed to what you know already. [Idries Shah]

Consultant en dichter Bert Overbeek kroop in de huid van 49 bekende managementgoeroes en heeft de ideeën van deze bekende denkers en ondernemers ontleed en in Twitterstijl herschreven. Het gaat om één vrouw en 48 mannen, van wie er één een stripfiguur is. Elke goeroe heeft een eigen hoofdstukje van drie pagina’s, beginnend met een klein portretje, vermelding van de naam, locatie, website en een biografie in trefwoorden, gevolgd door denkbeeldige tweets en afgesloten met leestips.

De ideeën van deze goeroes zijn volgens Overbeek te interessant om te laten verstoffen in onleesbare managementboeken. De beperking van 140 tekens en de toegankelijke stijl van Twitter bleek inspirerend te werken. In dat laatste zit tevens de handtekening van de auteur want Overbeek is met zijn weblog JongeBazen ook niet bang om tegen de grenzen van het vak aan te schurken.

goeroegetwitter2

Tweederde van de goeroes zijn Amerikanen, verder Nederlanders, Engelsen en mannen uit Canada, Brazilië, Israel, Japan en Zwitserland. Het betreft uiteenlopende, soms tegenovergestelde ideeën over bedrijfsstrategie, marketing, organisatiestructuur, organisatiecultuur en motivatie. Bert Overbeek schreef als managementadviseur eerder Heerlijk, de werkvloer op! en als dichter de kroeggedichtenbundel Schelmenschuim en kroeggekuier.

Naast bekende mensen als Johan Cruyff, Seth Godin en Ricardo Semler twittert Overbeek ook namens tien overleden goeroes als Henry Ford, Eckart Wintzen en Freddy Heineken. Overbeek: Het was even slikken, maar ik vond dat ik hun ideeën niet mocht weglaten. En laten we eerlijk zijn, de dood is natuurlijk geen excuus om niet te twitteren. We leven in een cultuur die meer vooruitkijkt dan terug. Historici zijn minder populair dan ‘zieners’ als Adjiedj Bakas. De behoefte om in een traditie te staan is minder geworden. Aan het begin van de jaren tachtig citeerden mensen nog graag een denker die hen beïnvloedde. Dat is voorbij.

goeroegetwitter3.jpg

We zien een verandering in de beleving van de werkelijkheid optreden. Dingen versnipperen en worden fragmentarisch. Het leven wordt een beeldscherm met opmerkelijke informatie. Men is minder op zoek naar een denkstelsel of grondprincipe dat het leven draagt. Het leven kent vele verschijningsvormen en hoeft zelf niet verklaard te worden. Men neemt de verschijnselen voor wat ze zijn en zoekt naar dingen die een lekker gevoel geven.

Manieren om het leven te verklaren, tradities, tellen minder onder westerse jongeren. De meesten zijn tegen oorlog (wie niet?) en hebben wel enig bewustzijn over milieu en maken zich zorgen over de bedreigde natuur, maar daarvoor hoef je niet verbonden te zijn met een traditie die je denken vormt. Bij onze grootouders was dat anders. Je kunt spreken van ontworteling. Tradities zijn te vergelijken met bomen die uit de grond zijn getrokken. Ze worden aan moten gehakt en niemand maakt zich echt zorgen. Bert Overbeek wel: ik heb het gevoel dat de westerling meer en meer verandert in een blad in de wind. Staat de wind naar het oosten, dan waait het blad mee. Waait hij in een andere richting, het blad volgt.

Traditie zorgt ervoor dat mensen een thuis hebben in een veranderende wereld. Het is een uitkijktoren die panorama biedt over een snel wisselend landschap. En bovendien biedt ze tools om moeilijke perioden als een crisis door te komen.

Goeroegetwitter heeft als doel mensen een paar van dergelijke tools aan te reiken. Ze bundelt de belangrijkste denkbeelden van de belangrijkste business goeroes. Op een manier die gebruik maakt van eigentijdse technieken.

goeroegetwitter4.jpg

De tweets van Bert lezen gemakkelijk weg. Dit kan op het strand, achter de studeertafel, in de trein en zelfs in de file. Er is geen snellere manier om je managementkennis op peil te brengen.

Hoe is het gelopen met eerdere crisissituaties? Welke discussies zijn aan de gang over ander leiderschap of beter organiseren? Kort en bondig zijn de belangrijkste ervaringen en denkbeelden toegankelijk gemaakt. Goeroegetwitter en de Twitteraccount Goeroetweets verwijzen ook naar boeken en weblocaties van de 49 goeroes. Als je geboeid bent geraakt door een auteur, kun je je verder verdiepen. Overbeek: laten we niet elke 10 jaar opnieuw het buskruit uitvinden maar voortbouwen op wat al lang bedacht en gedaan is.

Goeroegetwitter dat o.a. te koop is bij Managementboek is tevens een eerbetoon aan moderne managementdenkers, volgens Bert Overbeek toch de Plato’s en Lao Tze’s van onze cultuur!

4 gedachten over “Thuis in een veranderende wereld

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: