Navigeren door Creatie en Emotie

ontknoopingcover2.jpg

Marinus Knoope (1947), fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden. Hij werd gefascineerd door het natuurkundige verschijnsel dat werkelijkheid pas lijkt te ontstaan zodra ze wordt waargenomen. In 1989 ontdekte hij de creatiespiraal, een verrassend eenvoudige, heldere en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.

Op zoek naar de natuurlijke weg van een negatieve naar een positieve spiraal, merkte hij dat zogenaamd negatieve emoties in feite gezonde prikkels zijn die, als je ze toelaat en ermee speelt, juist die kracht blijken te bevatten die je op dat moment nodig hebt. Als je moe bent en je doet moe, dan rust je uit. Als je gilt in de achtbaan dan is het lekker spannend. Als je speelt dat je boos bent, straal je gezag uit. En als je depressief bent en je stapt de leegte in dan ontmoet je daar de zin van je bestaan.

deschreeuw1

Nadat hij tientallen emoties en hun verborgen krachten had ontrafeld, ontdekte hij dat iedere emotie een natuurlijke tegenhanger heeft. Als paar geven zij sturing aan een van de vele ogenschijnlijk onoplosbare tegenstellingen die ons leven rijk is. Geef en neem. Stuur en volg. Idealiseer en wees reëel. Pas je aan en wees jezelf.

Onze zogenaamd negatieve emoties blijken met elkaar een ingenieus innerlijk navigatiesysteem, dat ons de weg wijst naar een scheppend, waardevol en vervullend leven: het onderwerp van De Ontknooping.

Emoties vormen onderling emotieparen

Tijdens het gepuzzel met emoties viel het Marinus plotseling op dat iedere ongewenste emotie een eigen tegenhanger ofwel een vaste partner heeft. Stuurt de ene je naar buiten, dan stuurt de andere je naar binnen. Daarom heeft hij overwogen de ene partner een emotie en de ander een immotie te noemen. Een emotie en een immotie vormen samen een emotiepaar, een schitterende bouwsteen voor een emotie-besturingssysteem.

Bijvoorbeeld de immotie inhaligheid probeert je te verleiden tot egoïstisch gedrag, terwijl de emotie vrijgevigheid je aanzet tot altruïsme, tot vrijgevigheid. Ben je te royaal, dan meldt zich de immotie inhaligheid opdat je beter voor jezelf opkomt. Ben je te inhalig dan meldt zich de emotie goedgeefsheid. De emotie boos zet je aan tot het aangeven van grenzen, tot sturen, terwijl de immotie machteloosheid je uitnodigt flexibel te zijn en aanzet tot volgen. De immotie moe betekent dat het tijd is voor rust, terwijl de emotie gestrest een uitnodiging is tot bewegen. Ben je te actief, dan meldt zich de immotie moe om je over te halen tot rust. Meldt zich de emotie stress dan is de boodschap: hou je niet langer in, kom tot actie. Dit zijn drie voorbeelden van de vele tientallen emotieparen die er blijken te zijn.

Problemen ontstaan daar waar sommige emoties als ongewenst, ethisch onjuist of als afkomstig van de duivel worden beschouwd. Je zult bij het lezen van de vorige alinea wellicht al gedacht hebben: ‘Maar je kunt toch niet zomaar toegeven aan je inhaligheid, je stress of je boosheid.’ Toegeven aan je goedgeefsheid, aan je moeheid en je flexibiliteit, dat klinkt veel positiever. Met andere woorden, je eigen interne balansregeling kan niet vrijuit zijn werk doen, maar wordt beïnvloed door een geïnternaliseerd normen- en waardestelsel. Je probeert van je inhaligheid alsnog goedgeefsheid te maken, je stress om te toveren in rust en je boosheid om te zetten in flexibiliteit. Je vlucht weg van een emotie en verschuilt je achter zijn partner. Je versterkt daardoor de onbalans, verergert het probleem en raakt in een negatieve spiraal.

marinusknoope.jpg

Wensen is een paradoxale opgave

Wat wenst een mens? Eenieder die Marinus daar de afgelopen jaren naar vroeg, wenste altijd het een en ander voor zichzelf, maar wilde daarnaast ook altijd iets betekenen voor een ander. Soms ontmoette hij mensen die meenden te weten dat niet iedereen zo in elkaar zat. Maar voor henzelf was dat in ieder geval altijd wel zo.

Je bent het middelpunt van je eigen werkelijkheid. Zelf ben je er altijd bij. Egoïstisch zijn, zorgen dat het jou goed gaat, doen waar je zelf zin in hebt, is een natuurlijke aangelegenheid. Maar er is evenzeer een natuurlijke aandrang om je het lot van anderen aan te trekken, om dienstbaar te zijn. Je wilt krijgen en geven, genieten en behagen, je eigen wensen vervuld zien en die van anderen helpen realiseren. Comfortabel leven en iets betekenen, bewonderd worden en anderen waarderen.

Weten wat je wenst, houdt dus in: weten wat je voor de ander en de wereld wilt betekenen, maar ook weten wat je voor jezelf wilt hebben. Het gaat er om een bij jouw levensopdracht passende en dus voor jou juiste balans te vinden tussen goed voor jezelf zorgen en iets voor een ander betekenen. Het evenwicht vinden tussen gericht zijn op het realiseren van je eigen wensen en dienstbaar zijn aan de ander. Is die balans er niet dan voelt de schepper in jou zich niet goed. Er melden zich onaangename emoties, wat jou erop wijst dat het evenwicht verstoord is. Als je ze toelaat, hebben ze het effect dat ze de balans in de juiste richting verschuiven.

Zoals je het de wekker soms kwalijk neemt, dat hij je op een ongelegen moment wakker maakt om je de ongewenste boodschap te brengen dat het tijd is om op te staan, zo ervaren wij ook onze emoties maar al te vaak als onaangenaam. Terwijl ook deze er zijn om je te waarschuwen en je in beweging te brengen. Omdat je ze als onaangenaam ervaart, is er in eerste instantie de neiging om ze ‘uit te zetten’, te onderdrukken. De natuurlijke bedoeling is echter dat je ze met hun achterliggende krachten toelaat opdat zij het voor jou juiste evenwicht kunnen instellen.

Ontvangen (Uit De Ontknooping)

Doe het bewust, zeg geen dankjewel, geef niet gelijk iets terug, maar geniet van wat je krijgt, doe de gever een plezier, geniet, zeg nooit ‘ja ik hou ook van jou’, ontvang, voor dat jij terug schenkt, wees je bewust van hetgeen je krijgt, bagatelliseer geen enkel compliment, zeg ja tegen wie je bent, hoe je doet, ontvang van harte wat jou overkomt, zeg ja als je afspraak niet doorgaat, ontdek waarom je dat goed uitkomt, zeg ja tegen een onverwachte gast, vraag hem naar zijn boodschap, zeg ja tegen een teleurstelling negeer niet wat ze je verteld, zeg ja tegen een tegenslag, zeg ja als je het verliest, zeg ja tegen een wens, ontvang wat je voelt, verwelkom kritiek, vraag om hulp en ontvang de steun die je ooit vroeg, zeg ja!

In De Creatiespiraal moedigde Marinus zijn lezers aan om de werking van emoties zelfstandig te ontdekken. In de praktijk bleek dit voor velen een brug te ver. Toen dit duidelijk werd besloot Marinus deze taak zelf ter hand te nemen, wat resulteerde in De Ontknooping. Met dit Emotie- en Creatie Navigatie Systeem heeft hij een ontdekkingsreis, een handboek en een naslagwerk gecreëerd dat fungeert als een orakel, maar dan zonder munten, dobbelstenen of duizendbladstelen en grote bewondering afdwingt. Dit boek geeft je hèt ultieme gereedschap in handen om een visie te ontwikkelen op hoe emoties en creatiespiralen samenwerken aan het realiseren van jouw diepste wensen! Een boek voor scheppend en gelukkig leven.

De Ontknooping is te koop bij Managementboek.

Meer over Marinus Knoope vind je op zijn website. Knoope heeft ook een LinkedIn-groep. Meer over Knoope: Vrouw.nl | Schworks | Bewegende Beelden | Ode | De Kunst van het mislukken

4 gedachten over “Navigeren door Creatie en Emotie

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: