Is mijn video wel goed genoeg?

videoenkids.jpg

Dit artikel is het vervolg op Overwin je angst voor videomarketing!

Als deelnemer aan de informatiesamenleving zijn we zo gewend aan bewegend beeld van een bepaald niveau in een specifieke context (In het bijzonder televisie en de bioscoopfilm), dat we innerlijk klem komen te zitten als we zelf video gaan maken. Voor potentiële zelfstandige videomarketeers is het dus lastig om te bepalen wat kwaliteit nu echt is. Wat in de ene context goed lijkt kan in een andere situatie verkeerd zijn, bijvoorbeeld belichting.

Binnen een video-opname bepaalt belichting de sfeer en de helderheid van het beeld. Dat er helderheid in het beeld zit blijft nodig, omdat je anders niets ziet, of het moet een speciaal daarvoor bedoelde opname zijn, zoals een nachtopname. Daarbij kan kunstlicht van invloed zijn op kleuren. Dat hoeft geen probleem te zijn, als dit maar aansluit op de couleur locale. Zo heb ik zelf eens een handheld klassiek videobloggers filmpje gemaakt in de gang van een hotel, dat door kunstlicht een bruingele gloed liet zien in het beeld…

Geluid is een wezenlijk aspect van video. De ene camera heeft een betere microfoon dan de andere. Binnen de montage zou je een voice-over kunnen maken als je niet tevreden bent over het geluid dat tijdens de videoshoot is opgenomen. Of met muziek als sfeermaker kunnen werken en je tekst met typografische middelen oplossen zoals in het 2e filmpje uit de serie Conceptdagen. In deze serie en in mijn Roltrap-filmpjes maak ik ook gebruik van een ander stijl-element, de cliff-hanger. Een afsluiter die razend nieuwsgierig maakt naar wat er in de volgende aflevering te zien is.

Extremer kan het zijn als je onder slechte lichtomstandigheden filmt, zoals in een NS Station met diverse soorten kunstlicht en ook nog eens verkouden bent. Dat levert een licht onflatteus kleur- en lichteffect op, maar ook dat hoeft nog niet storend te zijn voor het verhaal. In dit geval Aflevering 2 uit mijn serie De Roltrap. Een serie video-experimenten waar ik nog steeds mijn vaardigheden mee op peil houd. Belangrijk is om je te realiseren dat iedere opname en elke conditie of context een stijlelement kan zijn dat helemaal aansluit bij jouw verhaal of bij jouw eigen stijl. Wat er uiteindelijk wel of niet in je filmpje komt bepaal jijzelf! Vandaar dat monteren de belangrijkste vaardigheid is die je jezelf zo snel mogelijk moet aanleren als je iets met videomarketing wilt doen.

Inhoudelijke aspecten van videomarketing

Videobloggers zijn meestal bezig met creatieve zaken, experimenten en met het verspreiden van ideeën. Als je resultaten wilt behalen met video in dienst van jouw marketing zul je nog meer moeten denken over wat de kijker interesseert. Bijvoorbeeld:

– Betrouwbare feiten en informatie geven.
– Oplossingen aandragen voor problemen in plaats van alleen producten te laten zien.
– Voordelen tonen, iets nieuws leren, een betekenisvolle handeling verrichten, een goede anekdote of een boeiend verhaal vertellen.

Maak notities van de dragende elementen uit je video. De kleding die je draagt, de plek, de weersomstandigheden en het licht. Soms zul je opnieuw opnames moeten maken en kan er iets fout gaan met geluid, licht of jouw verhaal. Als je dan kunt terugvallen op je notities kun je makkelijker een opname op een zo exact mogelijk wijze herhalen en in je bestaande materiaal monteren.

videoenlicht.jpg

Andere belangrijke zaken om te overwegen

– Verzin een pakkende naam voor je video(serie) die de lading dekt.
– Bedenk ook een ondertitel. (De Roltrap. Musings of That Escalator Vlognik zegt precies waar het over gaat.
– Zoek het experiment. Door met plezier je vaardigheden en inzicht te testen en uit te bouwen leer je op natuurlijke wijze.
– Vraag in je video om commentaar. Deze Call-to-Action wordt bij zakelijke video’s vaak vergeten.
– Promoot je video actief op Social Networks. Vraag je followers op Twitter om je Tweet te Re-Tweeten. Vraag je vrienden op Facebook om je bericht te delen op Stumble en Digg. Plaats je je video’s op YouTube? Zet dan de ShareButton op actief.
– Heb je inmiddels een serie van 5 of meer video’s? Overweeg dan met delen van die video’s een trailer te maken. In mijn Trailer voor De Roltrap heb ik opmerkingen van bewonderaars opgenomen.
– Vermeld de url van je website in de video. Typografisch in de aftiteling of als binnenkomer en gesproken introductietekst. Steve Garfield heeft daar een stijlkenmerk van gemaakt: Hi! I Am Steve Garfield from SteveGarfield.com.
– Heb je wel ideeën, maar geen zin in de technische poespas of om zelf opnames maken? Huur dan iemand in die je daar bij kan helpen. Bijvoorbeeld Henk Jan Winkeldermaat.

Henk-Jan Winkeldermaat spreekt volgende week over hoe je op eenvoudige wijze kunt werken met video op het Social Media Event.

Wat je ook met video gaat doen, realiseer je dat je met dit medium, net als met webloggen, kunt werken aan je expertstatus. Des te meer waardevolle informatie, ervaring, inspiratie en achtergronden (en plezier) je met je bezoekers en kijkers weet te delen, des te sterker het voor jou en je volgers in jullie voordeel zal werken.

Veel succes gewenst! Heb je vragen? Stel ze dan bij de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: