De Onmisbare Broedfactor

debroedfactor.jpg

Broedplaatsen ontstaan uit een behoefte aan oplossingen voor sociaal economische problemen, sociale samenhang, zingeving, ontmoeting, participatie, enthousiasme en betrokkenheid. Broedplaatsen bestaan uit groepen actieve mensen die gezamenlijk tot creatieve oplossingen komen voor een algemeen gevoeld probleem. Broedplaatsen zijn onmisbaar voor organisaties en de samenleving om die tot leefbare en inspirerende plaatsen te maken.

Broeinesten, broedplaatsen, broeiplaatsen, bloeiplaatsen, brandhaarden, vrijsteden, vrijhavens, vrijplaatsen, verzamelplaatsen en autonome bolwerken worden het soms genoemd. Maar ook innovatieplatforms, gemeenschappen op internet en denktanks vallen onder het begrip Broedfactor. Andere namen binnen andere contexten zijn Guerrilla desks, Green desks, Forums, Dialogen, Spiegelgesprekken, Kapiteinstafels en Focusgroepen.

Peter Camp schreef er een boek over: De Broedfactor, dat op de shortlist stond voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2010. Peter Camp is organisatieadviseur en managementtrainer.

Boven: Interview met Noor Bongers van Great Place To Live.

Nieuwe wegen naar een betere toekomst

De Broedfactor is heel nadrukkelijk voor managers en ondernemers die beseffen hoe belangrijk broedplaatsen, en de mensen die ze opzetten, zijn voor hun organisatie. Het is geschreven om hen te inspireren om door te zetten en nieuwe wegen in te slaan naar een betere toekomst.

De Broedfactor is een boek voor ondernemende, actieve en maatschappelijk betrokken mensen. Voor idealisten die leiding willen geven aan hun omgeving en aan hun eigen leven. Die weigeren mee te gaan in het cynisme dat je er toch niets aan kunt doen.

Zulke mensen vind je in organisaties waar managers nog handelingsvrijheid en speelruimte hebben, in overheidsorganisaties bij bestuurders die interactie en participatie nastreven, bij kleinere bedrijven en maatschappelijk verantwoorde ondernemers, op internet bij de initiatiefnemers van netwerken en communities en in de samenleving bij de oprichters van allerlei burgerinitiatieven.

Broedplaatsen die aan bod komen in dit boek zijn: Great Place to Live, Naamlooz, Nieuwe Garde, NDSM-werf, De Nationale Denktank, De Fabriek, Café Oud Brabant, Centrum Creatief Denken (COCD), De Studentenkerk, Opleidingscentrum Belgische Landmacht, FIDE, Bibliotheek Midden Brabant en ook de campagne van Obama.

surrealistgroup.jpg

Boven: De Surrealistische Groep. Ook een broedplaats (in de kunst).

De Drie Typen Broedplaatsen

Belangrijk om je te realiseren: Er bestaan 3 soorten Broedplaatsen:

1. Broedplaatsen van onderop: vrijplaatsen, festivals, collectieven en wereldcafés.

2. Broedplaatsen van bovenaf: Creatieve broedplaatsen, Strategic Councils, Living Labs en Incubatiecentra.

3. Gecombineerde broedplaatsen van onderop en bovenaf: Huiskamerbijeenkomsten, Communities of Practice, Platforms, Denktanks en Specifieke Teams.

Broedplaatsen gedijen vooral bij een Rijnlandse manier van organiseren en bij andere visies die hier op aansluiten. Denk aan zelfbestuur, lichte gemeenschappen, nieuwe sociale bewegingen, netwerkorganisaties en het idee van meerdere organisatievormen binnen één organisatie.

Peter Camp gaat per hoofdstuk uitgebreid in op de belangrijkste Broedfactoren:

1. Onderzoek de verschillende opties
2. Organiseer op een andere manier
3. Laat mensen vrijbuiten
4. Schep informele ontmoetingsplaatsen
5. Verbind mensen met elkaar
6. Laat mensen samen creëren
7. Ga op ontdekkingsreis
8. Wissel kennis en ervaring uit
9. Stimuleer gezonde bemoeizucht

Als randvoorwaarden noemt hij:

1. Integreer de zachte en de harde kanten met elkaar.
2. Integreer de broedplaats in de organisatie.
3. Bescherm broedplaatsen.

Hij benoemt ook de valkuilen:

– Van een broedplaats een vergadering te maken.
– Je laten verleiden door allerlei organisatorische zaken.
– Broedplaatsen inkapselen.
– Je bang laten maken.
– Als leidinggevende op je plek blijven zitten.
– De relatie oppervlakkig laten.
– Elkaar overtuigen.
– Reflectie vermijden.
– Leren zwemmen uit een boek.
– Geen tijd en geen geduld.
– Mensen met gemengde gevoelens dwingen te participeren.
– Niet aan de bel trekken.

Boven: Interview met Peter Camp door Guido Crolla.

De Onmisbare Broedfactor

Veel mensen willen hun verlangens en frustraties over hun organisatie en omgeving delen met anderen en omzetten in werkbare oplossingen. Ze vormen – bewust of onbewust – een broedplaats; een (virtuele) plek waar nieuwe, creatieve ideeën ontstaan over werk en samenleving. Dat loopt van communities of practice en denktanks tot straatfeesten, buurtcomités en internetgroepen.

Managers en bestuurders drukken deze initiatieven vaak de kop in; door hun behoeften aan planning en controle weten ze er niet goed mee om te gaan. Peter Camp laat in dit boek met stellingen, inspiratiebronnen, praktijkvoorbeelden en interviews zien hoe je broedprocessen kunt faciliteren en consolideren. Ook toont hij aan waarom dat belangrijk is, voor elke organisatie.

roltrappisten.gif

Boven: De Roltrap mijmert met Fluox over de Social Softies.

Voor iedereen die iets te broeden of te broeien heeft

Met De Broedfactor heeft Peter Camp een sympathieke verzameling gedachten en ervaringen rondom het onderwerp samengebracht. Daarmee is het voor mij voorlopig een standaardwerk over dit thema. Naast het boek is een website beschikbaar waar per hoofdstuk wordt ingegaan op de materie.

Uit eigen ervaringen met een breed scala aan broedplaatsen, waaronder diversen in Schiedam, weet ik dat een broedplaats een tijdelijke kwestie pur sang is. Zodra het een instituut wordt is de geest er meestal al uit. Hoe je broedplaatsen levend houdt staat ook beschreven in dit boek, aangevuld met diverse tips en truuks.

Vanwege het Broedplaatsgehalte nodigt Peter Camp lezers uit om aanvullingen en opmerkingen te geven. Het enige wat vragen bij mij opriep was de opmerking op pagina 119 waarin Peter Ning een zakelijk netwerk noemt. Ning is zeker geen zakelijk netwerk, maar een online community platform dat voor ieder doel kan worden ingezet. Ik hoop dat hij dat in de volgende uitgave wil corrigeren.

Voor het overige wil ik het boek, aan iedereen die iets te broeden of te broeien heeft, van harte aanbevelen!

De Broedfactor is te koop bij Managementboek.

Met dank aan Guido Crolla die me wees op de Broedfactor.

Meer Broedplaatsen: ZakendoenAanDeKeukentafel | EenTweeTien | Denkbeeldenstorm | Knowmads | DeZwarteRuiter | MakeLoveNotArt | CreativityStartsHere | AddictLab | OnoMatoPee | ZeeBelt | BlogArt

7 gedachten over “De Onmisbare Broedfactor

Voeg uw reactie toe

  1. Hartelijk dank voor deze mooie positieve bespreking van De broedfactor. Voor alle moeite en energie die je daarin hebt gestoken. Dit is goed voor de aandacht en erkenning van broedplaatsen.
    De gesuggereerde correctie heb ik al verwerkt.
    Graag blijf ik op de hoogte van nog meer voorbeelden van broedplaatsen. De door jou genoemde sites ga ik in ieder geval bezoeken.
    Tot ziens,
    Peter Camp

    Like

  2. Graag gedaan Peter, wat ik trouwens ook zeer intrigerend vind aan jouw verhaal is hoe overheden met broedplaatsen energie weten te kanaliseren. Ik hoorde gisteren nog hoe de gemeente Rotterdam een project steunt dat moestuinen in heel Rotterdam opzet, midden in de wijken op plekken die anders saaie plantsoenen zouden zijn.
    De recensie heb ik ook op Managementboek gezet.

    Like

Plaats een reactie

Omhoog ↑