Hoe zorg je als zelfstandig ondernemer voor maximale winst op communicatieprojecten door jezelf de juiste vragen te stellen?

infoscape.jpg

Eén van de grootste problemen die ik bij nieuwe klanten tegenkom is ontevredenheid met het resultaat van een eerdere samenwerking met andere ontwerpers.

Die ontevredenheid gaat meestal over het visuele resultaat (1) en het strategische resultaat (2). Bij het eerste punt is het ontwerp van de huisstijl niet voldoende representatief voor jouw bedrijf en doet het zelfs afbreuk aan je presentatiewijze. In het tweede geval heeft het visuele resultaat geen aanwijsbare werking op het behalen van jouw doelen en bedrijfsresultaten. Frustratie is het gevolg. Sterker: je kunt hiermee voor een dilemma komen te staan. Om de situatie op te lossen zul je wederom met een ontwerper moeten samenwerken, maar dat heeft je nu juist in deze lastige situatie gebracht. Welke aanpak zorgt voor een uitweg uit dit labyrinth?

handhoofhart2.jpg

Wat kun je doen om valkuilen te vermijden?

Voor veel opdrachtgevers is winst maken op communicatie- en vormgevingstrajecten niet vanzelfsprekend. Toch is dit het optimale uitgangspunt bij strategisch marketing en communicatie design. Ondernemen is vaak een kwestie van besluiten nemen en tot actie overgaan. Bij communicatie- en vormgevingstrajecten ligt dit net even anders. De belangrijkste reden om binnen huisstijlontwikkeling heel gedegen te werk te gaan ligt in het besef dat dit beslissingen zijn voor de lange termijn. Om goede beslissingen te kunnen nemen zul je overzicht moeten creëren. Dat laatste doe je door stil te staan en antwoord te geven op de juiste strategische vragen. De diepgang en de snelheid van dit proces is afhankelijk van wie je bent en waar je staat als ondernemer. Zo kan een starter zich soms nog veroorloven om met een beperkte strategische visie te werken, terwijl een doorstarter of een ondernemer met grote ambities niet om diepgaande vragen heen komt. Dit vraagt inzet en tijd, maar het grote voordeel van deze werkwijze is dat je maximaal het behalen van je doelen waarborgt. Daarmee verzamel je energie voor je activiteiten op het gebied van communicatie èn voor je bedrijfsvoering. Het voordeel is tevens dat je een grote motiverende kracht voor jou en je bedrijf vrijmaakt: want inzicht zorgt voor focus en richting en helpt je om een checklist voor de resultaten op te stellen. In iedere fase van het proces.

Hoe neem je het heft in handen binnen huisstijltrajecten?

Een belangrijk obstakel om als zelfstandig ondernemer succesvol met communicatie en vormgeving bezig te zijn is te weinig tijd investeren in het voortraject. Dat begint al met hiaten in de briefing. Als een briefing onvoldoende richting geeft aan een ontwerper zal deze, als hij of zij geen kritische vragen stelt, genoegen (moeten) nemen met onvoldoende onderbouwde wensen van een opdrachtgever. Meer hierover vind je in mijn artikel: Een heldere briefing: een goed begin helpt echt! Als de visie van de ondernemer op zijn eigen bedrijf in dit stadium tekort schiet zal dat uiteindelijk zichtbaar worden in het resultaat van de vormgeving. De kwaliteit van de briefing van de opdrachtgever en de kwaliteiten van de ontwerper bepalen dus samen het resultaat. Het is dus belangrijk voor opdrachtgevers om te bepalen of de ontwerper van hun keuze voldoende veelzijdigheid in huis heeft. Het gaat daarbij niet alleen om kwaliteit op het gebied van vormgeving alleen of om technische vaardigheden. Het gaat ook om kennis van strategie, ervaring in proces begeleiding en de kracht om een kwaliteitsniveau in de uitvoering tot en met het eindresultaat vast te kunnen houden. Voldoende energie steken in het voortraject en de juiste partner kiezen vormt de basis voor de creatie van meetbare toegevoegde waarde.

merkwijzer2.jpg

Hoe de juiste vragen jouw positionering op scherp stellen.

Binnen Zichtbare Zaken werk ik in het voortraject met diverse modellen en bijbehorende vragenlijsten. De inzet daarvan is afhankelijk van de soort opdracht en de behoefte van de opdrachtgever. De reden om op deze wijze te werken ligt in het feit dat maar weinig zelfstandige ondernemers een volledig uitgewerkt businessplan hebben. Zodra je echter succesvol met communicatie wilt bezig zijn is een sterke focus op je positionering een eerste vereiste. Het merendeel van de modellen waar ik mee werk heb ik zelf ontwikkeld op basis van jarenlange expertise. Aanvullende modellen zijn gebaseerd op in de praktijk geteste methodieken van partners of collega’s.

Standaard werk ik met een korte intake vragenlijst. Een ondersteunende vragenlijst is mijn model: Communiceren vanuit passie en kernwaarden, waarmee je je passie in kaart brengt. Een belangrijk uitgangspunt voor hedendaagse communicatie. Binnen het traject Aan zet met jouw verhaal, werk ik o.a. met het Hart, Hoofd en Hand model van Fred Bergmans dat jouw innovatiekracht en toegevoegde waarde zichtbaar maakt. Je leert om te gaan met dualiteiten en zoekt de balans tussen oorsprong, organisatie en operatie. Via de Merkwijzer methodiek van Ruud Boer zet ik een checklist neer voor je mentale merkidentiteit, je visuele merkidentiteit en je merkgedrag. Beide trajecten zijn richtinggevend voor zowel je communicatie als voor je bedrijfsvoering. In het traject Een pakkende naam voor jouw bedrijf werk ik met een persoonlijke methode voor naamgeving van je bedrijf of producten, deze methode is ontstaan op basis van uitgebreid onderzoek en persoonlijke ervaringsdeskundigheid.

infoscape2.jpg

Waarom voorbereidende trajecten voor een krachtig uitgangspunt zorgen.

De meeste opdrachtgevers komen bij Zichtbare Zaken binnen met een vraag die gericht is op het ontwikkelen van een huisstijl-item: logo, woordmerk, visitekaartjes, briefpapier, een folder of een website. Om daar een succes van te maken moet je wel weten wat het doel is.

Huistijl-zaken zijn middel tot een doel. Een doel dat voorbij de inzet van het middel zelf ligt. Die doelstellingen komen bij intake of voortraject snel in zicht. Daardoor komt de inzet van een huissttijl-middel in dienst te staan van de echte wens of het diepere verlangen dat om realisatie vraagt.

De doelstelling wordt vaak vooraf gegaan door de wens om stagnatie op te heffen, obstakels te verwijderen, keuzes te maken en nieuwe wegen in te slaan. Herkenbaar? Iedere vraagstelling is uniek, iedere uitdaging ook.

Of je nu een startende ondernemer bent, een doorstarter, een professional op zoek naar een hoger kwaliteitsniveau of een ervaren ondernemer die binnen een nieuwe markt gaat opereren… Zichtbare Zaken heeft voor jou een assortiment aan voorbereidende trajecten die voor een krachtig uitgangspunt zorgen.

7 gedachten over “Hoe zorg je als zelfstandig ondernemer voor maximale winst op communicatieprojecten door jezelf de juiste vragen te stellen?

Voeg uw reactie toe

  1. Wat ik tijdens onze samenwerking heb ervaren Huub zijn natuurlijk de prikkelende vragen die je stelt en waar je hier in je blog ook over schrijft, maar vooral iets dat ik de magie van de nieuwsgierigheid wil noemen. Tien mensen kunnen mij dezelfde vragen stellen en een enkeling laat die magie meespelen. Dat is dan degene waar ik graag mee samenwerk. Het is eerder voelbaar dan verklaarbaar, daarom is het ook magie 🙂

    Like

  2. Die Magie noemen ze ook wel eens ‘een klik hebben’ met de persoon waarmee je samenwerkt. Dat is trouwens een kwestie van wederzijdse magie. Echte interesse in de ander is daarmee wellicht de allerbelangrijkste voorwaarde voor een succesvolle samenwerking!

    Like

  3. Hartelijk dank voor jullie reactie @Roeland en @Simone! Iedere feedback is welkom! De bovenste illustratie is een fragment van een huisstijlontwerp. De onderste ook. Binnenkort meer daarover.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: