If you can’t fix it, feature it!

guerilla1.jpg

Guerrillamarketing. De term komt van de Amerikaan Jay Conrad Levinson, die er als eerste een boek over schreef. Levinson definieert het begrip veel te beperkt, vindt Cor Hospes, van wie in 2007 het boek Guerrilla Marketing verscheen. Bij Levinson staat guerrilla vooral voor zuinig en slim. En is het een vorm van Calimero-marketing avant la lettre. Dus met weinig geld veel effect hebben. Hospes ziet meer in hit and run: toeslaan vanuit onverwachte hoek op een onverwacht moment. Origineel, onconventioneel en onvoorspelbaar. Sympathie weten op te wekken door een Wow-effect. Als sluiproute naar het hart van de klant! Dat mag low-budget zijn, maar het hoeft niet!

Je boodschap op een onverwachte, relevante en sympathieke manier overbrengen naar je doelgroep. Dat is waar het bij Cor Hospes om gaat. Zijn Top 5 op het gebied van Guerrilla Marketing is inmiddels klassiek, want de ontwikkelingen gaan snel. Wat vandaag succes heeft is morgen achterhaald. Op 1. staat Hans Brinker Budget Hotel van KesselsKramer. 2. Het Gouden kratje van Brand van New Message. 3. Het Axe-effect van Lowe. 4. Marco en Marko van Qi. en op 5. Suit Supply, wederom van New Message. Check Bright voor een nadere beschrijving van deze acties.

guerilla2.jpg

De sinds jaar en dag vernieuwende campagnes van KesselsKramer voor Hans Brinkers Budget Hotel in Amsterdam zijn ook mijn persoonlijke favoriet. Ze wonnen er Effies mee en bereikten de wereldpers. In The Medium is the Message and 50 other Ridiculous Advertising Rules staat hun tegendraadse benadering voor Brinker te boek als Ridiculous Advertising Rule #34 If you can’t fix it, feature it! Van je zwakte je kracht maken, maar dan heel letterlijk vertaald! En juist die knipoog doet wonderen.

guerilla5.jpg

De moeder van alle guerrilla acties in Nederland is de Drollen-actie waarmee KesselsKramer Hans Brinkers Budget Hotel op de kaart zette. Het bureau stak kleine vlaggetjes in hondendrollen die op straten in het Amsterdamse centrum lagen. Op de vlaggetjes stond, naast de naam van het hostel, de tekst Now even more of this at our main entrance. Een actie die CNN haalde en ook nog eens helemaal klopte bij een goedkoop en dus zeker geen luxe hostel.

guerilla6.jpg

In zijn boek geeft Hospes een overzicht van de do’s en dont’s van guerrillamarketing, want een guerrilla-actie is zeker geen stunt. Het boek leest als een spannend jongensboek dat ons meeneemt op een soort van kroegentocht langs bovengenoemde bureaus.

Sympathiek, als handreiking aan de lezer, vind ik zijn uitsmijter: handleiding voor guerrilla-marketeers aan het einde van het boek, geschreven met als mogelijke doelgroep: iedere ondernemer die-het-zelf-wil-doen. De handleiding zet de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde guerrilla-actie op een rij, aan de hand van een verhaal over een regionale detaillist in kookartikelen die met de hulp van vrienden, personeel, vrouw en kinderen van nul af aan, zijn guerrilla-plannen vormgeeft, want alleen gaat het natuurlijk niet lukken.

Belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde guerrilla-actie

1. Is de guerrilla-actie origineel, zowel qua inhoud als qua vorm?
2. Is de guerrilla-actie onverwacht en onvoorspelbaar, kortom: is het een soort overval?
3. Kunnen we met de guerrilla voldoende bereik creëren en dat vergroten door middel van buzz of redactionele aandacht? Kunnen we beelden van de guerrilla-actie maken?
4. Is de guerrilla-actie relevant? Sluit de actie aan op de kernwaarden van het product dan wel het merk, en is die een vertaling daarvan naar de doelgroep?
5. Is de guerrilla-actie op het juiste moment? Speelt die in op de actualiteit, productlancering of gebeurtenis, op de juiste plek en op het juiste moment?
6. Wekt de guerrllla-actie sympathie op?

guerilla3.jpg

Bedrijven die willen opvallen kunnen om Guerrilla Marketing niet meer heen! Maar een goede Guerrilla-actie opzetten is geen sinecure. Buzz, Viral, Ambush, Stealth, Grass-Roots en Word-of Mouth. Allemaal Guerrilla Marketing! Meer weten? Het boek van Hospes is verkrijgbaar op Managementboek. Heb je het gelezen? Dan zul je zeker instemmen met Prof. dr. Cor Molenaar, die naar aanleiding van het boek zei: Als je dit boek ademloos hebt gelezen, leg je het met een zucht terzijde en zeg je tegen jezelf: Wat kan marketing toch mooi en simpel zijn, als je de klant maar begrijpt!

Cor Hospes werd onlangs geinterviewd bij Regioz.nl en vertelde daar over Guerrilla Marketing tips and tricks en een stappenplan.

Een gedachte over “If you can’t fix it, feature it!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: