De Wetten van de Echte Sinterklaas

dewetvansinterklaas2.jpg

In Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders, de Wet van Sinterklaas, neemt Rob de Best zijn lezers mee op een ontdekkingstocht in het land van verlangens en gevoelens. Dat laatste is niet zonder reden. Realiseren wat je wilt is voor een groot deel gebaseerd op de kracht van je verlangens. Echter, gevoelens en dan vooral negatieve emoties, staan de realisatie van jouw verlangens danig in de weg. Zodanig dat die gevoelens wel eens het grootste obstakel kunnen zijn voor het realiseren van je verlangens.

Ieder verlangen dat je hebt, kan worden gerealiseerd als je maar weet hoe je erom moet vragen! De echte Sinterklaas bestaat 365 dagen per jaar, is niet vermomd als bisschop en heeft geen knechten die het werk voor hem doen. Iedereen kan een Sinterklaas zijn door te delen wat over is en daarmee vorm geven aan een Sinterklaas-economie. Het idee hierachter is dat er ten opzichte van ieder mogelijk verlangen dat iemand heeft, een Sinterklaas zou kunnen bestaan die dat verlangen met plezier invult. Gewoon omdat ie dat kan. Als je denkt dat Sinterklaas niet bestaat, zul je niets aan hem vragen en krijg je waarom je hebt gevraagd: niets.

In de formulering Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders, zitten alle elementen die je nodig hebt om je verlangens te realiseren:

De 7 Elementen van de Wet van Sinterklaas

1. Duidelijkheid verwijst naar een doel. Hoe scherper jouw beeld van wat je wilt en welk verlangen dat dient, des te gemakkelijker maak je het Sinterklaas om je te ondersteunen bij de realisatie.

2. Ieder verlangen is legitiem, wat betekent dat je alles mag vragen. Als je een weigering op je vraag ontvangt, betekent dit dat je de goede vraag aan de verkeerde Sinterklaas hebt gesteld.

3. Iedereen die zijn of haar talenten toepast is een specifieke Sinterklaas voor vele anderen.

4. Het meest belangrijke in de toepassing van de Wet van Sinterklaas is om te leren om Sinterklaas niet voor zijn voeten te lopen. De aandacht gaat minder naar wat je ervoor zou moeten doen, dan naar wat je ervoor zou moeten laten.

5. Negatieve emoties zijn de grootste hindernis voor Sinterklaas om te kunnen leveren. Deze veroorzaken gedachten waardoor het verlanglijstje vernietigd wordt. Emoties zitten in jou, nooit in de gebeurtenissen of de mensen die deze emoties activeren.

6. Des te minder negatieve emoties, des te minder oordelen. Hierdoor ben je in staat om het verlangen achter de emotie te vinden en de vraag te stellen die tot voldoening van dat verlangen leidt.

7. De ideale structuur van het verlanglijstje is: Gedrag. Gevoel. Gevolg. Verzoek. Wat neem je waar? Wat voel je daarbij? Welk verlangen wordt dan niet vervuld? Welk concreet verzoek heb je? Aan wie?

Het leuke aan het boek van Rob de Best is dat het geschreven is volgens het principe Als je serieus bent, hoef je niet serieus te doen. Daarmee wordt een onderwerp (verlangens en emoties) dat potentieel zware kost kon zijn, middels de Sinterklaas-metafoor, opgedeeld in hapklare brokken. En omdat je het kunt toepassen op ieder verlangen is het daarmee niet alleen voor iedere lezer geschikt, maar ook een echte eye-opener.

Als lezer met een verlangen om snel to-the-point te komen, zul je bij De Wet van Sinterklaas wel enig geduld moeten oefenen. Een kwestie van mores en manieren! De gedegenheid en de diepgravendheid van het boek zorgen er voor dat je door de rijstebrijberg moet voor je in luilekkerland bent aangeland.

Je krijgt het geheim van de Sint dus niet cadeau zonder mes en vork of zonder porto en verpakking. Maar als je eenmaal weet waar de klepel hangt, dan maakt De Best ook waar wat hij heeft beloofd: na What the Bleep do we Know, de Da Vinci Code en The Secret, onthuld de Wet van Sinterklaas, een waarheid die vanuit zijn praktische toepasbaarheid een echte waarde toevoegt aan een oeroud gedachtegoed dat teruggrijpt op Pythagoras: Durf te Geven én Durf te Vragen. Dan kan de Sint gewoon zijn werk weer doen.

De Wet van Sinterklaas is te koop bij Managementboek en Bol.com.

2 gedachten over “De Wetten van de Echte Sinterklaas

Voeg uw reactie toe

 1. Dank voor deze goede blogpost Huub!
  Wat een helder verhaal heb jij gemaakt van de rijstebrijberg van Rob 🙂
  Ik vind ‘Sinterklaas’ wel een erg goede metafoor voor dit gedachtegoed.
  Wat ik nog wel anders zie dan Rob is dat hij meent dat negatieve emoties gedachten veroorzaken. Ik denk dat het juist andersom werkt; je kwaliteit van denken bepaalt je emotie.
  Ik heb in ieder geval een extra reden om het boek zelf eens open te slaan.
  Hartelijke groet,
  Lianne

  Like

 2. De Sinterklaas metafoor is de ondertitel van het boek en het verbindende idee dat Rob bedacht heeft om een geheel te kunnen maken van diverse uitgangspunten en stromingen.
  Over de kwestie van de kip en het ei: Zou dat niet van moment tot moment kunnen verschillen? Soms veroorzaken negatieve emoties gedachten, soms is het vice versa…
  Wellicht hebben jullie allebei gelijk 😉 maar dan in het perspectief van http://tinyurl.com/ydnzm58

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: