Startpagina’s van de Geschiedenis (12)

Hard Edge Beeldend Kunstenaar Robert Indiana maakt al sinds de 60-er jaren werk dat zich afspeelt op het snijvlak van grafisch ontwerp en beeldende kunst. Als voormalig letterzetter en decorateur werd hij bekend met krachtige, eenvoudige en iconische beelden die vaak bestaan uit korte woorden als EAT, HUG, DIE, HOPE en LOVE.

LOVE, zijn meest bekende werk, ontstond als een ontwerp voor een ansichtkaart voor het Museum of Modern Art in New York. Een werk dat al snel verveelvoudigd werd middels talloze reproducties en sculpturale vormen en uiteindelijk ook een postzegel sierde van de Amerikaanse Postal Services in een serie Lovestamps.

Inmiddels zijn er al meer dan 330.000.000 Lovestamps uitgegeven en wordt het icoon ook zonder zijn toestemming gebruikt op ringen, klokken, vloerkleden, koppen en schotels, talloze posters en ansichtkaarten en heeft Converse zelfs een Love Sneaker gemaakt.

Robert Indiana werd geboren in New Castle, Indiana op 13 September 1928 als Robert Clark. Als Pop Art kunstenaar veranderde hij zijn naam in 1954 (geinspireerd door Tennessee Williams) in Robert Indiana, omdat er al teveel Clark’s in het telefoonboek stonden. Zijn werk is een mix van Reclame en Existentialisme.

Het werk van Indiana is voor grafisch ontwerpers een grote inspiratie, omdat hij veel gebruik maakt van typografie. Voor LOVE gebruikte hij een Egyptienne. Ontwerpers verschillen nog steeds van mening of het gaat om Clarendon of Rockwell. Waarschijnlijk is het een eigen versie die hij als letterschilder fabriceerde.

Het idee voor LOVE ontstond tijdens een bezoek aan een Christian Science Church in Indiana. Daar zag hij een banier met de tekst God is Love. Het eerste werk dat hij op basis van die tekst maakte was een omkering: LOVE is GOD. Dat hij vereenvoudigde tot LOVE.

De kleurstellngen van het uiteindelijke werk LOVE zijn gebaseerd op de huisstijlkleuren Rood, Blauw en Groen van Philips 66. Een keten van benzinestations die in heel Amerika te vinden waren en waar zijn vader bij werkte in de 30-er jaren. Een autobiografisch element dat je wel vaker tegenkomt in zijn werk.

Het was Robert’s droom dat de LOVE-tekens in iedere stad op aarde zouden komen te staan. Dat is inmiddels aardig gelukt, zij het dat hij er zelf weinig van heeft weten te profiteren. Hij vergat namelijk het copyright op het icoon te laten registreren. Daarmee is het werk al sinds de 60-jaren vogelvrij. Inmiddels is hij als 80 jarige bezig het werk alsnog te re-claimen, want door deze kwestie werd ook voor hem pijnlijk duidelijk That Love Is Not All You Need…

Het LOVE project heeft ook op andere wijze zijn leven beïnvloed. Zijn andere werk werd meestal genegeerd en bleef lange tijd in de schaduw. In 1978 trok hij zich berooid terug in Vinalhaven in Maine.

In 2006 maakte hij zelf een variatie op zijn icoon door een HOPE versie voor de Obama campagne te maken. De opbrengsten van het werk en de merchandise die er omheen ontstond stelde hij ter beschikking van de campagne. Meer dan een miljoen dollar.

LOVE sculpturen staan in vele grote steden van Amerika en zijn te vinden in Singapore, Japan, Italië en in Israel. Inmiddels maakt Indiana gebruik van veelkleurige nummers om het gedrag van de wereldhandel en de patronen van het menselijk leven te suggereren.

Sinds de 80-er jaren werkt Robert Indiana ook als kostuum ontwerper en decor ontwerper. In de zestiger jaren was hij ook te zien in de film Eat van Andy Warhol. Naar aanleiding van 11 september maakte hij een serie Peace Paintings.

Zijn vriendschap met Elsworth Kelly in New York heeft een grote invloed gehad op zijn eigen beeldtaal. Indiana wordt vaak ondergebracht bij de Pop-art maar maakt in wezen Hard-edge schilderkunst met letters, symbolen en met woorden.

Indiana baseert zich op beelden uit het dagelijks leven zoals verkeersborden, opschriften en reclameuitingen, speelautomaten en oude uithangborden. In dat opzicht is hij verwant aan de pop art, maar Indiana is meer persoonlijk betrokken bij zijn onderwerpen dan de meeste pop art kunstenaars.

Letters en cijfers zijn voor hem zeer betekenisvol. Ze vormen de sleutel tot communicatie. Zijn werk gaat over nationale en culturele identiteit. Een belangrijk thema van Indiana is dat van The American dream. Hij probeert de maatschappij door codering te bekritiseren, door symbolen van The American Dream in woord en beeld om te draaien. Onlangs verscheen over zijn leven de film Full Circle.

Related Links: Index Magazine Interview met Robert Indiana | Peace Signs | Indiana’s Hard Edge | Imamuseum Robert indiana | Love Sculptures | Eat Hope Love | The Meaning of Iconic | Ik wil het Nu

Advertenties

4 thoughts on “Startpagina’s van de Geschiedenis (12)

Add yours

 1. Wat ziet het er toch bedrieglijk eenvoudig uit: de letters LOVE, de O een beetje gekanteld, kleurtje en klaar is kees. Je moet er maar op komen. Sinds ik jou ken Huub kijk ik met hele andere ogen naar grafische ontwerpen. Het doet me een beetje denken aan koken: je pakt wat ingrediënten die je overal kunt krijgen, husselt het door elkaar, snifje dit en snufje dat erbij, mooi opdienen op het bord en: WOW, wat smaakt dat MMMMMMM. Ik vind die LOVE echt een uithangbord voor het ontwerpvak.

  Like

 2. En dan te bedenken dat Robert Indiana een kunstenaar is die gebruik maakt van de beeldtaal van de grafische vormgeving, dus zelf geen ontwerper is. Zou het trouwens niet met alles zo zijn dat wat er bedrieglijk eenvoudig uitziet vaak gebaseerd is op jarenlange ervaring…?
  Bytheway: het kenmerkende aan verbeeldingskracht en de daaruit voortvloeiende creativiteit is dat het zich onttrekt aan de logica.

  Like

 3. Ja, de kracht van de eenvoud. Maar ook de kracht van een woord. Want elk woord draagt energie uit en op deze manier draagt het woord LOVE echt bij aan een liefdevolle wereld! Je zou het bij wijze van spreken eens moeten kunnen meten op zo’n plein waar het beeld staat!
  Dank voor deze informatie, zijn fijne dingen om te weten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: