Het persoonlijke is de grootste kracht

huubkoch2009-2

Begin Juli werd ik uitgebreid geïnterviewd door Debbie Gesthuizen. Eigenaar van Quint Result Communicatie, voorheen Being Communicatie en De Verwondering. Voor wie het artikel deze zomer gemist heeft hierbij een herpublicatie:

Huub Koch (53), is eigenaar van het Rotterdamse communicatie-, advies- en ontwerpbureau Zichtbare Zaken en succesvol blogger. Huub deelt zijn kennis graag met de rest van de (digitale) wereld, net als ik. Opgeleid als grafisch ontwerper richt zijn expertise zich onder andere op visuele marketing. Een interessante tak waar ik graag meer over wil weten. In een uitgebreid interview vroeg ik hem daarom voor één keer de kleren van het lijf.

DG: vertel eens, waarom ben je Zichtbare Zaken begonnen en waarom heb je voor deze naam gekozen?

HK: Als ontwerper zit je in de bureauwereld op een gegeven moment aan je plafond. Als werknemer blijf je namelijk veelal beperkt tot je functie. Op een gegeven moment is de rek en de groei daar uit. Dan is het of richting management gaan of voor jezelf beginnen.

Voor ik met Zichtbare Zaken begon kreeg ik jarenlang van allerlei ondernemers-vrienden te horen: Waarom begin jij niet voor jezelf? Op het moment dat ik voor mezelf begon zeiden diezelfde vrienden: Zou je dat nu wel doen? Wat me over de streep hielp was een business coach die zei: Je houdt jezelf onder de maat als je niet voor jezelf begint. Dat was andere koek. Dat daagde mij uit.

Bij de start heb ik gekozen voor het werken met zelfstandige ondernemers, professionals en cultuurmakers. Het is een doelgroep die dicht bij me staat en waar ik een belangrijke toegevoegde waarde voor heb. Ik heb mijn bedrijf Zichtbare Zaken genoemd omdat dat staat voor wat ik doe en voor mijn toegevoegde waarde.

DG: waar zit die waarde dan precies in? Wat zijn je kernwaarden? En belangrijker: hoe vertaal je ze in je teksten en design?

HK: Mijn belangrijkste drijfveer is goede dingen maken voor klanten. Dingen die voor ze gaan werken. Met mijn eigen bedrijf kan ik de ruimte nemen om essentiële vragen te stellen. Je bent adviseur, coach, projectmanager en ontwerper ineen. Dat levert werk op waarin klanten zichzelf naadloos herkennen en dat aansluiting vindt bij hun publiek. Iets anders zou ik niet meer willen. Voor mij levert dit kernwaarden op als authenticiteit, engagement en ethiek. Belangrijke waarden die ik naar mijn teksten en design doorvertaal door zoveel mogelijk uit te gaan van de behoeften van mijn klanten.

DG: op welke manier zet jij jezelf in de markt en welke communicatiemiddelen gebruik je?

HK: Ik ben ooit begonnen met mezelf als persoon in de markt te zetten. Mijn eerste websites waren gericht op potentiële werkgevers. Na de verzelfstandiging ben ik me zakelijker gaan opstellen en neerzetten. Via mijn weblog laat ik echter een veel persoonlijker geluid horen. Website, weblog en social media zijn daarvoor de belangrijkste middelen die ik gebruik. Maar ook het meewerken aan boeken over typografie, vormgeving, marketing en videobloggen zijn middelen om mezelf in de markt te zetten. Ik gebruik ze omdat ze direct aansluiten bij mijn netwerk en doelgroep. Je vindt er niet alleen nieuwe klanten mee, maar maakt ook nieuwe vrienden. Dat spreekt me aan.

DG: waarin onderscheid jij je ten opzichte van andere bureaus?

HK: Ten opzichte van kleine- en grote ontwerpbureaus heb ik het voordeel van een specialisatie op de doelgroep zelfstandigen, een brede en diepgaande expertise, een lage overhead, functionele procesbegeleiding, effectieve ontwerpen en jarenlange ervaring op alle niveaus van corporate en new media design. Maar de belangrijkste USP is wellicht mijn persoon. Dat ik bepaalde kwaliteiten in huis heb is vrij snel duidelijk. Dat ik klanten daarmee verder kan helpen in het realiseren van hun dromen ook. Plezierig samenwerken is een blijvende waarde, maar de grootste toegevoegde waarde voor mijn klanten is toch: Krachtige communicatiestatements met veel rendement.

DG: kun je aangeven wat er precies is veranderd op het gebied van grafische elementen nu wij in de tweede fase van internet zijn beland?

HK: Grafische vormgeving voor internet begon heel minimalistisch. Vormgeving bestond in den beginne vooral uit html, tekst en hyperlinks. Dat kwam door de lage verbindingssnelheid. Toen eind jaren 90 van de vorige eeuw de verbindingen sneller werden, kreeg je een steeds grafischer webdesign. Kijk nog maar eens naar de boeken Secrets of Succcesfull Websites en Creating Killer Websites van David Siegel. Toppers uit de negentiger jaren van de vorige eeuw. En representatief voor een toenmalige visie op grafisch ontwerp en internet. Door de uitvinding van RSS-feeds en Cascading Style Sheets is de nadruk op vormgeving steeds minder geworden. De droom van een steeds grafischer webdesign is dus niet uitgekomen. Tussen die uitersten van veel of weinig toeters en bellen zal design, ook op internet, altijd heen en weer blijven slingeren. Het is een natuurlijk proces dat van functionaliteit naar decoratie gaat en vice versa. Dezelfde situatie zie je binnen andere takken van design.

DG: zijn er veel dingen veranderd qua gebruik van lettertypes?

HK: Er komen dagelijks honderden lettertypen bij, maar veelal is er niets nieuws onder de zon. In principe bestaan er vijf verschillende categorieën van letters en laten we zeggen dat er per categorie zo’n vijftien zijn die er echt toe doen. Dan heb je er in totaal vijfenzeventig waar je als typograaf een leven lang mee vooruit kunt.

Wat me opvalt in het gebruik van lettertypen is dat er sinds Web 2.0 steeds meer woordmerken worden gemaakt. Flickr, Google, Facebook, Ning, stuk voor stuk woordmerken. Behalve in meer traditionele Corporate Identity Design zie je bij hedendaagse bedrijven dan ook steeds minder beeldmerken als logo. Zolang het een bewuste keuze is juich ik gebruik van typografie voor identiteit ontwikkeling zeker toe. Als het maar wel tot krachtige beelden leidt.

DG: is jouw werk veranderd nu wij in een web 2.0 omgeving werken?

HK: Na 15 jaar als grafisch ontwerper te hebben gewerkt heb ik eind 90-er jaren een dagopleiding user interface en interaction design gevolgd. Dat betekende al een hele overgang, want grafisch ontwerp is heel lineair, terwijl webontwerp interactief is en non-lineair. Ik voelde me daar trouwens meteen thuis in. Vooral de multimedia en internet combinatie. Dat is een blijverdje gebleken. Video is bijvoorbeeld niet meer weg te denken.

Web 2.0 heeft er voor gezorgd dat een heel breed scala aan webapplicaties op open source basis verkrijgbaar zijn. Dat was pakweg 10 jaar geleden nog ondenkbaar, onbetaalbaar en dus onbereikbaar voor kleine bedrijven of particulieren. De Social Networking Sites hebben een ongelooflijke boost gegeven aan een ontwikkeling die al veel langer bezig was. Wat nu Twitter is, was destijds het Forum en daarvoor de Nieuwsgroep. Dat alles is nu veel meer aan de voorkant van het internet zichtbaar geworden.

Toch heeft Web 2.0 mijn werk maar ten dele veranderd. Dat blijft over communicatie gaan en over positioneren en profileren. Er zijn maar weinig van mijn klanten die volledig of optimaal gebruik maken van Web 2.0 middelen. Ik krijg de indruk dat middelgrote ondernemingen nu eerder Web 2.0 in hun bedrijfsvoering integreren dan zelfstandige ondernemers en professionals. Die laatste groep heeft er nl. op dit moment niet altijd evenveel belang bij. Hun activiteiten liggen vaak buiten internet.

DG: op je weblog staat geschreven dat je gespecialiseerd bent in personal marketing. Wat bedoel je hiermee?

HK: Mijn belangrijkste doelgroep is de zelfstandige ondernemer, professional of cultuurmaker. M/V. Eenpitters die zichzelf vanaf een bepaald moment echt goed in de markt willen zetten. Dat gaat dus om een persoonlijke vorm van marketing die toegespitst is op de persoon van de ondernemer. Zijn/haar kwaliteiten, kracht en talenten en passie staan daarbij centraal. Ik ben sinds jaar en dag van mening dat het persoonlijke de grootste kracht is van een mens en dus ook van een ondernemer of een bedrijf. Ook marketing voor deze groep moet dus persoonlijk en eigen zijn: Personal Marketing. Overigens zet ik deze visie ook in bij middelgrote bedrijven.

DG: tot slot, wie is je grote voorbeeld en waarom?

HK: Ik heb weinig helden, maar heb een voorkeur voor leermeesters. Leermeesters brengen je in contact met jezelf en de essenties van de praktijk. Als ik toch iemand uit mijn vakgebied moet noemen dan is het Milton Glaser: illustrator, designer en oude wijze man. Een van mijn eerste postings op mijn weblog liet een filmpje zien dat Hillman Curtis over hem maakte. Dat beschouwelijke wat Glaser heeft spreekt me aan, daar herken ik mezelf in. En mooier nog, het sluit ook nog eens aan op mijn kernwaarden.

Gerelateerde postings

Het Geheim Van (Toegepaste) Kunst | Milton Glaser Legt uit en Tekent | Hillman Curtis filmt Milton Glaser | Startpagina’s van de Geschiedenis (2) | 12 x over de angst voor mislukking

2 gedachten over “Het persoonlijke is de grootste kracht

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: