Zelf doen of uitbesteden?

logosnb.gif

De beslissende vraag bij vormgeving van ondersteunende middelen voor zelfstandige ondernemers en professionals

Voor iedere zelfstandige ondernemer en professional komt het moment dat je keuzes moet maken met betrekking tot het inzetten van ondersteunende middelen voor je bedrijf. Daarbij gaat het om middelen die zowel voor jezelf als voor de buitenwereld het signaal afgeven dat je professioneel bezig bent en een betrouwbare partner.

Succesvol ondersteunende middelen inzetten is niet afhankelijk van de hoeveelheid middelen die je inzet, maar wel van de kwaliteit. Zo wijst de praktijk uit dat je een budget het beste gebruikt door alleen middelen in te zetten die echt voor je werken: Door een juiste indruk op klanten te maken, nieuwe markten aan te boren en je producten en diensten optimaal te presenteren. Zowel online als offline.

Veel startende ondernemers maken bij de opstartfase van hun bedrijf gebruik van zelfgemaakte middelen als visitekaartjes, briefpapier en folders. Ook op het gebied van websites en weblogs bestaat er veel huisvlijt. Na verloop van tijd blijkt dit niet altijd in je voordeel te werken en zich soms zelfs tegen je te keren. Zakelijk communiceren via huisstijlmiddelen is namelijk geen kwestie van wat jij mooi vindt, maar vooral een zaak van of je hiermee bij klanten de juiste snaar weet te raken.

In de beginfase wordt een beetje amateurisme je heus wel vergeven, maar na verloop van tijd kunnen verkeerde keuzes je behoorlijk gaan opbreken. Zeker als die keuzes je budget zienderogen doen slinken. Slecht ontworpen drukwerk kost ook geld. Een website die niet voor je werkt ook. Als het om vormgeving gaat is de belangrijkste vraag: doe je het zelf of kies je voor vakwerk?

Probeer dit niet thuis: de voetangels en klemmen van de doe-het-zelver

Laatst kreeg ik een gekopieerd visitekaartje van een buurtkapper die de ambitie heeft om binnen 5 jaar meerdere filialen te openen. De bedrijfsnaam was gezet in een Duitse Fraktur-letter. Een typografische vormgeving die associaties oproept met Heavy Metal bands, maar ook met rustieke eiken meubelen. Niemand die met trots zo’n kaartje aan een ander laat zien als het om jouw kapper gaat. Behalve dan de moeder van de kapper (want zijn vader had dat kaartje op de computer gemaakt). De naam van de kapsalon bleek een samenvoeging van de voornamen van de oprichters. Elly en Willem. Zodoende Kapsalon Elwi.

elwinb

Het kaartje verwees ook naar een website. Die was in een geheel andere stijl dan het visitekaartje en opgezet met een binnen één uur online pakket. Qua standaard typografische header al beter, maar dat lag niet aan de kapper of aan zijn vader. 90% van de pagina’s op de website bleek under construction. Een jaar later nog steeds. Zelfs het emailadres bleek niet te werken.

Onlangs is op de ruit van de kapsalon de naam gezandstraald. Een uitdrukkelijke wens van de eigenaar. Een prachtige techniek, maar de naam van de kapsalon werd met een wel erg afwijkend typografisch prutswerk vereeuwigd in de grote dure winkelruit. Kapsalon Elwi bestaat niet, maar de Kapsalon waar het hier over gaat bestaat wel. Ze hebben ook een lichtbak met dezelfde vormgeving als de winkelruit. Wat denk je? Gaat het lukken met de ambities van Kapsalon Elwi?

Ondersteunende middelen. Wat? Wie? Waarom? Wanneer? Waar? Hoe?

Welke middelen geven nu werkelijk professionele en effectieve ondersteuning aan zelfstandige ondernemers en professionals? Die vraag is niet in algemene termen te beantwoorden. Daarvoor moeten we eerst een antwoord geven op vragen als Wat? Wie? Waarom? Wanneer? Waar? Hoe?

Wat?
We beginnen met Wat? Het belangrijkste middel is zonder meer een eigen huisstijl. Ze vormt de basis voor al je gedrukte- en digitale marketingmiddelen. De spil van een huisstijl is het logo. Dat kan zowel een beeldmerk als een woordmerk zijn. Of nog voordeliger: een smaakvolle typografische verzorging. Middelen die een basis vormen zijn: Het visitekaartje. Briefpapier en enveloppen. Een papieren folder, brochure of info-card. Bij de digitale middelen horen zeker een eigen website en/of een weblog, maar ook een professioneel vormgegeven powerpoint kan heel functioneel zijn. Andere middelen zijn: Reclame op de gevel van je bedrijfspand. Reclame op je auto. Bedrijfskleding. Relatiegeschenken. Verpakkingen. Weggevertjes van je product (samples). Ook de inrichting van je werkplek kan een uitstekend middel zijn om communicatie mee te bedrijven. En last but not least de naam van je bedrijf!

Wie?
Alvorens de Wat?-vraag te kunnen beantwoorden kom je niet om de Wie?-vraag heen. Een vraag die op zijn minst een tweeledig antwoord nodig heeft: Wie ben jij? En voor wie (doelgroep) zijn de middelen bedoeld? Als je dit helder hebt kun je op basis van prioriteiten en budget kijken naar wat je echt nodig hebt. En de benodigde middelen stapsgewijs realiseren. In je eigen tempo.

Waarom?
Waarom heb je middelen nodig? Een vraag die meerdere antwoorden kent:

1. ze helpen je bij het aanboren van nieuwe markten en klanten.
2. bevestigen en versterken jouw talenten, kracht en kwaliteiten.
3. ze zijn op maat gemaakt om jouw doelen te realiseren.
4. zorgen voor betere zichtbaarheid en uniforme uitstraling.
5. maken onderscheid ten opzichte van de concurrentie.
6. vergroten de herkenbaarheid van je onderneming.
7. zorgen voor professionalisering en een positief zelfbeeld.
8. versterken je profilering en positionering.
9. geven rendement en winst op je investering.

Wanneer?
Een startende ondernemer heeft andere behoeften dan een ondernemer die alweer een paar jaartjes meedraait. Dat iedere ondernemer ambities heeft spreekt voor zich. Praktisch gezien moeten ambitie en budget wel op elkaar aansluiten. Wanneer dat laatste het geval is en de inzet van een middel noodzakelijk is om een doel te bereiken, heeft het werkelijk prioriteit.

Waar?
Afhankelijk van je doelgroep(en) is het belangrijk te bepalen waar je welke middelen gaat inzetten. Voor persoonlijke contactmomenten zet je veelal gedrukte middelen in. Op internet kun je met een breed scala aan platforms communiceren. Door alleen daar te communiceren waar het werkelijk doelmatig is win je aan effectiviteit.

Hoe?
De wijze waarop je middelen inzet is een kwestie van stijl. In eerdere inspiratie-emails hebben we gekeken naar de vraag hoe je als zelfstandige een eigen visie ontwikkelt op het gebied van persoonlijke marketing en communicatie. Ook hebben we onderzocht hoe je als zelfstandig ondernemer je gedachtegoed kunt inzetten als communicatiestrategie. Op basis van visie en gedachtegoed kun je werken aan het ontwikkelen van een communicatieconcept. Met zo’n overkoepelend idee kun je alle aspecten van je communicatie een verbindende kracht meegeven. Zo zullen de middelen en de bestanddelen daarvan, zoals beeld- en/of woordmerken, layout, kleur en typografie (letters), teksten, illustraties, foto’s en andere elementen, dezelfde boodschap uitdragen. Daarmee maak je jouw visie, gedachtegoed, persoonlijke kracht en kwaliteiten op eenduidige wijze zichtbaar en voelbaar in ieder middel.

Wil je weten hoe je als zelfstandige een persoonlijk communicatieconcept ontwikkelt? Dat is het onderwerp van de volgende nieuwsbrief!

Een gedachte over “Zelf doen of uitbesteden?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: