Hoe kun je als zelfstandig ondernemer je gedachtegoed inzetten als communicatiestrategie?

gedachtegoed1.gif

Communiceren komt van het Latijnse Communico, wat ‘Delen’ betekent. In de vorige inspiratie-email sloot ik daarom af met: Communiceren doe je door te inspireren! Dat doe je voor anderen, maar ook voor jezelf! Door inzicht in je eigen kracht kun je er ook helemaal in gaan staan en dat werkt en communiceert meteen veel beter! Want wat echt is, maakt je altijd uniek!

De basis van wat jou echt en uniek maakt is je gedachtegoed. Jouw gedachtegoed is het geheel van bij jou levende ideeën (visie), doelstellingen (missie), beginselen en overtuigingen (waarden) en beloftes (aanbod). Een conglomeraat van verhalen dat voortdurend in ontwikkeling is. Dit gedachtegoed helpt jou je potentiële klanten, ofwel je publiek, te boeien, te binden en te bezielen. Gedachtegoed bestaat uit innerlijke en uiterlijke aspecten en uit gedrag. In termen van ‘Personal Branding’ is gedachtegoed je Persoonlijk Merkmodel.

Kernwaarden als middel voor communicatie

Merkmodellen zijn hulpmiddelen om helderheid te brengen in je profilering en positionering. Ze maken een complexe werkelijkheid hanteerbaar. Eén van de onderdelen van het Merkmodel is het begrip kernwaarde. Jouw gedrag als ondernemer en daarmee je communicatiewijze, wordt versterkt, krijgt scherpte en is inspirerend door te werken met je kernwaarden. Kernwaarden zijn de innerlijke aspecten van je onderneming en een krachtige, energieke en effectieve basis voor het bepalen en vormgeven van je eigen identiteit. Ze geven antwoord op vragen als ‘Waar sta ik voor? Waar geloof ik in? Wat verbindt mij? en Wie wil ik zijn?’. In feite ben je je kernwaarden en leef je er naar. Ze horen onlosmakelijk bij jou!

Kernwaarden zijn doelen en idealen die mensen nastreven, waarderen en motiveren. Kernwaarden hebben een sterke emotionele- en magnetische lading. Er zijn 2 typen kernwaarden: kernwaarden die betrekking hebben op jouw eigen handelswijze en doelstellingen en kernwaarden die helderheid brengen in jouw verantwoordelijkheid naar de belangengroepen van jouw bedrijf.

Om uit te drukken wat je werkelijk belangrijk vindt heb je meerdere kernwaarden nodig. Minimaal 3 en maximaal 6. Met minder of met meer kernwaarden kom je niet uit de verf of verlies je aan scherpte in je communicatie. Bij Zichtbare Zaken werk ik bijvoorbeeld vanuit de volgende kernwaarden: authenticiteit, engagement en ethiek, maar ook creativiteit, veelzijdigheid en passie. Deze waarden zijn deels benoemd door mijzelf en deels door mijn klanten. Een kwestie van co-creatie!

Jouw gedachtegoed is ook een uitstekende basis voor je diensten en producten. Door je kernwaarden impliciet leidend beginsel te maken van wat je voor klanten doet zul je overtuigender communiceren. Echter, zonder dat je je waarden expliciet hoeft te benoemen. Die spreken namelijk voor zichzelf door je gedrag en door de persoonlijkheid van je diensten en producten.

Een hedendaags voorbeeld van impliciet communiceren is het bijhouden van een weblog. Door originele en meeslepende postings te schrijven kun je veel overtuigender zijn voor mogelijke klanten dan door louter de kwaliteiten van je producten of diensten te beschrijven op een website. Een webtekst werkt op deze manier enthousiasmerend en hartverwarmend, terwijl een zakelijke tekst vaak functioneel blijft en afstandelijk. Toch sluit het een het ander niet uit.

gedachtegoed2.gif

Je passie leven en daarmee een verhaal vertellen

Een andere zeer belangrijke drager van je gedachtegoed en je kernwaarden is je huisstijl. Deze uiterlijke (grafische) vormgeving van je identiteit maakt zichtbaar, tastbaar en voelbaar wie je bent en waar je voor staat op woordenloze wijze. Visuele communicatie is heel direct, omdat ze een context schept die middels verbeelding kracht geeft aan jouw verhaal! Alle elementen en details waaruit een visuele identiteit is opgebouwd dienen maar één doel: Een bijdrage te leveren aan het consistent overdragen van jouw persoonlijkheid, je kernwaarden en dus jouw gedachtegoed! Je passie leven en daarmee een verhaal vertellen is de belangrijkste vorm van personal marketing voor zelfstandige ondernemers.

Deze vorm van Corporate Storytelling kun je inzetten door:

– op heel eigen en specifieke manier dienstbaar te handelen, waardoor je als echt, onderscheidend en opmerkelijk wordt ervaren.

– vorm te geven aan jouw kernconcepten en deze (via woord- en beeldtaal) overdragen door ze zichtbaar en concreet te maken!

– diensten en producten in de markt te zetten die een verhaal vertellen dat draait om ervaring en belevenis.

Ooit iets gezien dat aantrekkelijker was?

Iedere zelfstandige ondernemer heeft een ongelooflijk arsenaal aan waarde in huis voor anderen: talenten, passie, kennis en kwaliteiten. Ieder aspect hiervan kan onderwerp zijn voor het vertellen van verhalen. En verhalen vertellen doe je het meest overtuigend door jouw verhaal te leven en aldus het bewijs van je stellingen te zijn.

Natuurlijk zal niet iedereen geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Dat is trouwens precies de bedoeling, want zoals al eerder gezegd: Je gedachtegoed is het sterkste magnetische veld op aarde dat heel exact jouw eigen publiek weet aan te trekken! En… wie niet tot jouw publiek behoort totaal onverschillig laat.

Je gedachtegoed inzetten als communicatiestrategie is een natuurlijke manier van jezelf positioneren, profileren en presenteren. In het bijzonder voor zelfstandige ondernemers. Als je weet waar je voor staat, waar je in gelooft, wat je verbindt en wie je bent… hoef je alleen maar jezelf te zijn. Daarmee ben je authentiek en uniek en kun je niet anders dan moeiteloos bekendheid verwerven. Door het levende voorbeeld te zijn van je eigen filosofie zul je hiermee succesvol zijn in het aantrekken van nieuwe klanten. Want ondernemerschap is daarmee een levenskunst èn werken aan een eigen (bedrijfs)cultuur waar het plezier en de passie van af spat! Ooit iets gezien dat aantrekkelijker was?

6 gedachten over “Hoe kun je als zelfstandig ondernemer je gedachtegoed inzetten als communicatiestrategie?

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb je nieuwsbrief mogen ontvangen. En ik vind dat je goed schrijft. Echt op zijn “Huubs”- het is altijd weer een verrassing. Ik vond het zeer boeiend om te lezen.
    Thanks!
    Deb

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: