Wat is Online Marketing Succes?

onlinesucces1

Online marketing bestaat uit een breed scala aan activiteiten, middelen, doelen en resultaten. Door het een en ander goed op elkaar af te stemmen kun je als zelfstandig ondernemer of professional succesvol zijn op internet en daarbuiten.

Nieuwe klanten krijgen staat op nummer 1 als doelstelling, maar blijkt in de praktijk niet altijd een direct resultaat te zijn van daarop gerichte activiteiten. Relaties opbouwen is nu eenmaal de echte basis voor succes als zelfstandige en werkt op termijn altijd beter dan directe en (te) harde verkoop-methoden. Resultaten bereiken vraagt om inzet, tijd, geduld en zorgvuldige profilering en positionering.

Online marketing is altijd een vorm van Netwerken. Als je het goed doet is het tevens een vorm van Netmerken (de term is van Goos Geursen), want met online activiteiten werk je op krachtige wijze aan je personal branding. Netmerken is iedere activiteit die jou zichtbaar maakt, je netwerk uitbreidt, je expertstatus versterkt, kortom jou aantrekkelijk maakt voor andere mensen en dus ook voor klanten.

onlinesucces2.gif

Online Marketing begint met authentiek handelen

Om succesvol te zijn met online marketing is vrijelijk geven en delen van wat je te bieden hebt het belangrijkste uitgangspunt. Wie je bent, wat je doet en voor wie je dat doet is daarbij essentieel: laten weten dat je bestaat. Dit alles in het kader van jouw persoonlijke marketing als ondernemer. In de praktijk kun je dit op een veel bredere wijze ervaren, als authentiek handelen. Door jezelf, je interesses, je inzichten en kennis te delen treed je buiten de kaders die je kunnen beperken: marketing, communicatie en sales. Alleen denken vanuit deze kaders is gebaseerd op angst. Denken buiten deze kaders geeft vrijheid.

Klanten zijn mensen en als zodanig geïnteresseerd in wat ze echt raakt. Jezelf blijven, ook in je online activiteiten, onderstreept niet alleen jouw gedachtegoed, maar geeft wat je communiceert ook een gevoel van ruimte mee. De dichter Rumi verwoordde dat ooit op de volgende wijze: I want to sing like birds sing, not worrying who listens or what they think… Een goede richtlijn voor het ontspannen omgaan met al je online marketing activiteiten. Maak er vooral een activiteit van die van waarde is en plezierig, voor anderen en voor jezelf. Dan hou je energie om je inspanningen vol te houden en komen resultaten vaak op onverwachte en verrassende wijze.

onlinesucces3.gif

Wat is mijn grootste online marketing succes?

Wat is jouw grootste online marketing succes? … een vraag die ik hier ook aan jou stel als lezer van mijn weblog (jouw reactie is meer dan welkom!) en ook aan mezelf. Ik sta vandaar hier even stil bij de geschiedenis van mijn persoonlijke en zakelijke online activiteiten.

De basis van mijn online profilering en positionering

In 1998 begon ik als ontwerper en werknemer de eerste versie van mijn website www.huubkoch.com (nog voor kleine beeldschermen ontworpen) die rondom 1999 werd gevolgd door een tweede versie. Als ontwerper liet ik vooral veel beeldmateriaal zien. Het maakte me niet alleen onaantrekkelijk voor zoekmachines, ik kreeg ook zelden reacties van bezoekers.

Vanaf 2003 kwam mijn derde persoonlijke website online met een nieuw concept dat vooral bestond uit teksten over mijn passies en achtergronden, met bijbehorende illustraties waar ik sinds 1999 aan had gewerkt. Het werd voor veel bezoekers en later ook voor klanten, een referentiepunt, een labyrinth en een schatkamer. Dat leverde niet alleen veel meer reacties op dan bij eerdere website versies.

Dit werd de basis voor mijn online profilering (Een PR expert schreef onlangs nog: Tsjee, wat heb jij goed begrepen wat ‘personal branding’ betekent. Ik ken veel mensen die menen verstand te hebben van communicatie, maar bij jou ben ik echt onder de indruk van je visuele én tekstuele presentatie).

Online zichtbaarheid bracht nieuwe kansen

Artikelen op deze website zorgden er sindsdien driemaal voor dat ik werd uitgenodigd om mee te werken aan belangrijke boeken. Over Typografie, over Flyercultuur en over Muziek en Marketingconcepten. (Het boek over videobloggen waar ik aan meewerkte is een gevolg van een researchproject op mijn weblog). Klanten en bezoekers grazen mijn persoonlijke site 3.0 graag af voor achtergrondinformatie.

Van Personal Branding naar Zelfstandig Ondernemerschap

Toen ik in 2004 begon met Zichtbare Zaken was het opzetten van een nieuwe website, na het maken van een ondernemingplan, de eerste activiteit. Sinds maart 2006 ben ik begonnen met webloggen.

Hoewel mijn zakelijke website voor klanten een belangrijke informatiebron was, heeft vooral mijn weblog een grote rol gespeeld in de uitbouw van mijn profiel op internet. Profiel moet je hier trouwens niet verwarren met profielpagina’s als Linkedin, Facebook of Hyves. Goede Social Networking sites, maar waar ik het hier over heb is profilering.

Door over van alles te bloggen wat me boeit en bezig houdt kreeg ik een eigen gezicht en dat bracht steeds meer verdieping. Klanten vertellen me vaak dat ze voor mij gekozen hebben omdat mijn weblog ze had overtuigd dat ze bij mij aan het juiste adres waren. Doordat ik in de praktijk bracht wat zij zelf ook wilden, ook op het gebied van videoblogging.

Naast websites en weblog ben ik ook op diverse netwerksites als Linkedin en Facebook aanwezig en zit ik regelmatig op Twitter. Ook schrijf ik een inspiratiemail, Be Good and Show It, de opmaat naar mijn gelijknamige boek over Communiceren vanuit Talent en Passie voor Zelfstandige Ondernemers en Professionals.

Online marketing is Jouw Netmerk zichtbaar maken

Wat ik persoonlijk heb ervaren als mijn grootste succes op het gebied van online marketing, is vooral de uitbreiding van mijn netwerk. Als startende ondernemer realiseer je je vaak niet dat je een netwerk hebt en hoe groot dit is. Op internet heb ik een heel nieuw netwerk aangeboord en online nieuwe vrienden gemaakt en veelal, vroeg of laat, ook offline ontmoet. Dat heeft tevens nieuwe samenwerkingsverbanden opgeleverd en mogelijk gemaakt.

Ook voor bestaande vrienden, klanten en kennissen waren mijn online activiteiten vaak een bevestiging van eerdere ervaringen met mijn persoon. Dat mijn activiteiten ook nieuwe klanten opleveren mag duidelijk zijn, tegenwoordig vooral via recommandatie. De echte verrijking zit hem voor mij in het kunnen genieten van al die verbindingen en van de schoonheid van zo’n levend organisme.

Online marketing is Jouw Netmerk zichtbaar maken. Meer hoef je eigenlijk niet te doen op internet. Het grootste succes voor een ondernemer blijft in mijn optiek toch plezierig leven. Alle activiteiten komen daar uit voort en vormen zo niet alleen de kunst van het ondernemen, maar ook levenskunst. Wat dat betreft kunnen we steeds minder in termen van (online) marketing en communicatie gaan denken en spreken. Het geheim van zakelijk succes blijft nl. een kwestie van passie en talent en dat tonen, want om dat laatste kom je natuurlijk niet heen. Ik wens je veel succes en vooral veel plezier!

2 gedachten over “Wat is Online Marketing Succes?

Voeg uw reactie toe

  1. Ik neem graag je uitnodiging aan Huub, om mijn grootste online marketing succes te delen.
    Het was een paar jaar geleden toen ik van iemand een uitnodiging kreeg om lid te worden van zijn LinkedIn netwerk. Na wat twijfel heb ik de uitnodiging aangenomen en ben lid geworden van LinkedIn, mijn eerste sociale netwerk. Dat is mijn grootste online marketing succes. Het was maar één druk op de knop (accept invitation) maar het bracht een kettingreactie op gang naar een netwerk vol inspirerende en bijzondere mensen op allerlei sociale netwerken.
    Ik herinner me dit moment nog heel goed en denk er nog regelmatig aan. Omdat het zo duidelijk maakt dat een kleine actie een groot effect teweeg kan brengen. Ik las laatst dat er vanuit de perceptie van God geen kleine en grote stappen bestaan. Elke stap, hoe klein of groot ook vanuit ons menselijk perspectief, kan een enorme impact hebben.
    Mijn grootste online marketing succes is het moment dat ik op ‘accept invitation’ klikte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: