De Beeldenflow van Pipilotti Rist

Hallucinerend, Psychedelisch, Bewustzijnsverruimend. Dat zijn de videoinstallaties van Pipilotti Rist. Na Venetie en Parijs, nu ook in Boijmans in Rotterdam te zien. Go! Go! Go! Geweldig en uniek!

Elixir is een Gesamtkunstwerk van negen ruimtelijke installaties van de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist. De plattegrond van de tentoonstelling doet denken aan een levend wezen met een maag, een hart en longen. Als een video-organisme is deze tentoonstelling gegroeid uit het levendige oeuvre van Rist. (zie ook interview)


http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=4008668&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1

Met een vast team maakt Pipilotti Rist sinds de late jaren 90 ruimtevullende installaties. Video, audio en ruimtelijke ervaring spelen hierin een gelijkwaardige rol. Verschillende van de installaties in Elixir zijn eerder al in een andere vorm en voor een andere plek gemaakt. Zo vulde A la belle étoile in 2007 het gigantische plein voor het Centre Pompidou in Parijs en is Homo Sapiens Sapiens gemaakt voor de gewelven van de San Stae kerk in Venetië in 2005. Met installaties als deze geeft zij aan de bestaande vorm en sfeer van de architectuur een eigen draai. Rist creëert werelden die vrij en paradijselijk zijn, maar ook maatschappijkritisch en melancholiek.

In Elixir zijn de recente installaties voor het eerst samengebracht in een groots overzicht. Door de afzonderlijke werken met elkaar te doen versmelten transformeert Pipilotti Rist het museum in een plaats voor onalledaagse ervaringen en ontmoetingen. Het is aan de bezoeker om zich hierin volledig onder te dompelen.

Hierboven (en op de 1e en 2e foto) actrice Ewelina Guzik die in Rists videos optreedt als symbool van de mensheid. In één van de monumentale trappenhuizen van het Boijmans museum maakte Rist een permanent videowerk.

Meer Pipilotti Rist

Pipilotti Rist Website | Pipilotti Rist Wikipedia | Pipilotti Rist YouTube

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: