Museum hangt andermans vlag uit!

Ik schreef het al eerder: Op 11 juni a.s. wordt Het Nationaal Museum voor Grafische Vormgeving, Beyerd Breda geopend.

Het is het eerste museum ter wereld wat zich geheel richt op Graphic Design. Op de gevel komt een spectaculair kunstwerk van Teun Castelein bestaande uit ruim 250 vlaggen. Ook uw vlag kan daar tussen hangen! zegt Anne Castelein, enthousiast medewerkster van De Beyerd, in een email verstuurd aan een keur van Nederlandse Ontwerpers en Designbureaus, waaronder Zichtbare Zaken.

Wat Anne er niet bij verteld is dat dit project deze week werd aangemerkt als Plagiaat door het Rotterdamse Ontwerpbureau Vollaerszwart. Het bovenste ontwerp is van Teun Castelein voor De Beyerd. Het Onderste van Vollaerszwart voor Het Holland Festival.

Wat vinden jullie?

Heeft Teun een nieuw concept bedacht of wordt het tijd voor een Creative Commons Licensie voor Grafisch Ontwerp?

Meer nieuws: Lees dit artikel op design.nl.

Advertenties

3 gedachten over “Museum hangt andermans vlag uit!

Voeg uw reactie toe

 1. Begrippen als ‘Nieuw’ en ‘Origineel’ zijn in wezen problematisch. Sterker nog: Er is zelden iets Nieuws onder de zon en iedere goede insteek kan iets origineels aan een concept toevoegen.
  Desondanks: het plat overnemen van een idee is in een ‘commerciele context’ toch veelal aanleiding om tot de beschuldiging van ‘plagiaat’ over te gaan. Dat heeft dan weer te maken met de belangen die een ontwerper heeft naar de oorspronkelijke opdrachtgever toe.
  Vollaerszwart heeft dit concept destijds voor een aardige prijs bedacht en verkocht aan Het Holland Festival en in dat kader kunnen ze natuurlijk niet anders dan moord en brand roepen naar De Beyer. Die op zijn beurt stelt, bij monde van de kunstenaar, dat: het idee is opgedaan op basis van een schilderij van de Beurs van Rotterdam uit 1867.
  Allemaal mooi van De Beyerd, maar het is natuurlijk overduidelijk dat hun uitvoering wel heel erg lijkt op dat van Het Holland Festival (zelfs de context van het gebouw lijkt erop) en dus van Vollaerszwart. En dat mag niet.
  Een beetje, laten we zeggen… een beetje samplen van ideeën, dat zou misschien nog wel kunnen, met een duidelijk draai die wel refereert aan het concept, maar de uitvoering veranderd, in dit geval is de overeenkomst toch te groot. Daarbij het genoemde belang van het Holland Festival, zij hebben betaald voor een ‘origineel concept’ dat nu wordt hergebruikt…
  Aan de andere kant: Als een idee echt sterk is blijft het toch altijd verwijzen naar zijn oorsprong. Er zijn duizenden die het originele ontwerp van Milton Glaser met ‘I (rode hartje) New York’ hebben gekopieerd. Van ‘I (hartje) windsurfen’ en ‘I (hartje) soepstengels’ tot ‘I (zonder hartje) Amsterdam’, want zelfs als je het rode hartje zou weglaten, zoals in het geval van Amsterdam, refereert de ‘i’ er toch nog aan, ook al laten ze het hartje niet meer zien.
  De versie van ‘I.Amsterdam’ is wel origineel te noemen en een toevoeging aan het oorspronkelijk concept. De overige versies die ILoveNewYork voor 100% na-apen zijn plagiaat. Zij het dat het in zulke grote mate is geplagieerd dat geen advocaat er nog trek in heeft daar achteraan te gaan want dat is ondoenlijk geworden. Nogmaals: Deze vorm van plagiaat doet in geen afbreuk aan het originele idee, want het laat alleen maar zien hoe sterk dat is.
  Dat ligt heel anders in dit vlaggengeval waarbij het heel moeilijk aan te tonen is waar de originaliteit ligt bij het Beyer ontwerp. Sterker nog: Wellicht ook moeilijk aan te tonen waar de originaliteit lag bij Vollaerszwart. Misschien hebben ook zij het idee wel opgedaan op basis van het schilderij van de Beurs van Rotterdam uit 1867.
  Het feit dat ontwerpers en ontwerpbureaus hun vlag binnen dit ontwerp voor De Beyer mogen laten wapperen lijkt mij geen doorslaggevende factor van originaliteit. Het punt blijft dat Vollaerszwart en Holland Festival in dit tijdsgewricht eerder waren met het idee en uitvoering als De Beyer. Ik denk dat daar het zwaartepunt zal liggen. Bij de rechter.
  En: Wat denk jij?

  Like

 2. Ik denk op dit moment dat ik een vreselijke hoofdpijn heb :-). Om een beetje afleiding te hebben, ik ging ik even je blog lezen. Vind je het goed als ik hier op terugkom.
  Ik vind het super leuk dat je zo’n reactie geeft.
  Debbie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: