Hoe werk je als Zelfstandige aan je visuele identiteit?

basiselementen

Een bedrijfsstijl is een essentieel marketing- en communicatie instrument. Ook voor zelfstandige ondernemers en professionals. Ze bestaat uit basiselementen en uit middelen die de verschijningsvorm van de uitingen bepalen. Het is mogelijk om met een klein aantal elementen een goed onderling relateerbaar beeld te maken.

De basiselementen van een bedrijfsstijl bestaan uit:

– Het bedrijfsmerk
– De lay-out
– De vorm- en communicatie concepten
– Het kleurgebruik
– De typografie
– Het beeldmateriaal
– Het gebruik van taal en teksten

Deze basiselementen zijn heel belangrijk. Ze worden vrijwel altijd in combinatie gebruikt in alle uitingen. Zonder basiselementen kan een bedrijfsstijl geen vorm aannemen. Als de basiselementen bepaald zijn geven zij richting en inhoud aan de middelen van een bedrijfsstijl.

basiselementen3

De middelen, instrumenten of toepassingen van een bedrijfsstijl zijn:

– De grafische bedrijfsstijl
– De digitale bedrijfsstijl
– De ruimtelijke bedrijfsstijl

Een krachtige bedrijfsstijl is onderdeel van je bedrijfskapitaal. Ook na het ontwikkelen van de bedrijfsstijl blijft zorg en aandacht daarom nodig. Een bedrijfsstijl is nooit afgerond, er zijn voortdurend nieuwe toepassingen te bedenken. Verstandig beheer, uitbreiding, verdieping en onderhoud houden de waarde, de kracht en de consistentie in stand. Zo haal je langdurig rendement uit een waardevolle investering.

basiselementen2

Wat is een goed ontwerp en een goede bedrijfsstijl?

Wanneer je je bezighoudt met het ontwerpen van corporate identities, bedrijfsstijlen of huisstijlen, dringt de vraag zich op wat een goed ontwerp en een goede bedrijfsstijl is.

De criteria voor de beoordeling van een visuele identiteit staan ter discussie, maar de 2 belangrijkste zijn:

– De vormgeving wordt opgevat als intrinsiek ontwerp, waarbij goede vormgeving als doel voor ogen heeft gestaan. Daarmee wordt niet bedoeld l’art pour l’art, maar wel vormgeving die op esthetisch niveau past bij de opdracht, de inhoud en de opdrachtgever.

– Het ontwerp-resultaat is tot stand gekomen met doelen die buiten het vormgeven zelf liggen: Bedrijfsdoelen en andere doelstellingen zoals communicatie, public relations en human resource management.

Het mag dus duidelijk zijn dat de term goed zijn kwaliteit ontleent aan de maatstaven die je aanlegt. De beste vormen van samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper ontstaan door af te spreken dat de opdrachtgever beoordeelt of een ontwerp aan de door zijn bedrijf gestelde doelen beantwoord. De ontwerper is dan verantwoordelijk voor de keuze van wat mooi of lelijk is en of de voorstellen passen in het totale bedrijfsbeeld.

Nog steeds laten heel veel opdrachtgevers het al of niet accepteren (goed-verklaren) van een ontwerp afhangen van intrinsieke waarden als mooi of lelijk, terwijl een beslissing gebaseerd zou moeten zijn op een eisenpakket en briefing. Op deze laatste 2 basisvoorwaarden komen we binnenkort in deze serie terug.

In de volgende postings gaan we ook verder in op de afzonderlijke onderdelen van basiselementen en middelen. Daarmee zal duidelijk worden welke waarde ieder element en middel in zich draagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: