Hoe haal je als Zelfstandige meer profijt uit je Huisstijl?

twiggy

Als designconsultant en ontwerper krijg ik regelmatig vragen over Visuele Presentatie en Huisstijl. Daaruit blijkt dat er nog steeds veel verwarring bestaat over waar deze begrippen voor staan. En hoe de zelfstandige ondernemer en professional deze middelen het beste kan inzetten om er maximaal profijt uit te halen.

Wanneer we spreken over identiteits-vraagstukken komt het merendeel van de gebruikte vaktermen uit Amerika of Engeland overgewaaid. Het is daarom handig om allereerst enkele uitdrukkingen toe te lichten. We beginnen met Corporate Identity.

Er zijn verschillende verklaringen voor deze term, waarbij vooral het begrip huisstijl vaak wordt genoemd. De corporate identity, of ook de bedrijfsstijl en het imago, is het totaalbeeld waarop specifieke doelgroepen je onderneming en haar activiteiten ervaren. Het gaat dus om een geheel van beelden en ideeën en om de reputatie van je onderneming. Zo’n totaalbeeld maakt het mogelijk, dat de diverse publieks-groepen jouw onderneming op de lange duur gaan (her)kennen en onderscheiden in de branche waarin deze opereert.

Je zou kunnen denken dat een bedrijfsbeeld uitsluitend bestaat uit visuele tekens. Dat is echter onjuist en één van de meest voorkomende misverstanden.

De indrukken die de doelgroepen van je onderneming krijgen zijn afhankelijk van diverse factoren. Huisstijl is daar maar één aspect van. Laten we kijken naar wat de belangrijkste punten zijn:

Product

Het product is niet alleen een ding of een dienst, maar tevens het resultaat van de ervaringen die je klanten hiermee hebben opgedaan. Ook ervaringen van derden zijn hierbij belangrijk. Als zelfstandige heb je het voordeel veel sneller, dan grote bedrijven, resultaten te kunnen meten. Ook kun je beter de vinger aan de pols houden als het om klantervaring gaat.

Service

Service is een begrip dat uit diverse onderdelen bestaat, zoals verkoop-service, klachten-service, snelheid van leveren, informeel verder helpen, betrouwbaarheid. Service is een belangrijk aspect voor de zelfstandige ondernemer omdat de opbouw en het in stand houden van relaties de spil is waarop je onderneming draait.

Persoonlijke Communicatie

Bij persoonlijke communicatie gaat het om de ontmoeting van de mens binnen de onderneming met de buitenwereld. Als voorbeeld: De toon en de stijl van correspondentie, email, artikelen, web-presentaties, de manier waarop je klanten telefonisch te woord staat, het gedrag van de eigen persoon van de ondernemer (of zijn personeel). Persoonlijke communicatie is veelal niet beeldend (visueel), maar geeft wel een beeld, een indruk. Het is duidelijk dat we willen dat die indruk positief is, maar hij moet ook de uitgangspunten van je bedrijf onderstrepen. Een schoonmaakbedrijf dat in vieze auto’s rondrijdt maakt geen reclame voor zichzelf.

Communiceren via middelen en media

In deze serie artikelen is communicatie via middelen en media het punt waar dieper op zal worden ingegaan. Soms noemen we dat onpersoonlijke communicatie, omdat het, anders dan bij de meeste vormen van persoonlijke communicatie, via middelen of media plaatsvindt. Een belangrijk deel van die zgn. onpersoonlijke communicatie is de huisstijl of de visuele identiteit. Een visuele identiteit moet voor zichzelf spreken en zodoende zichzelf verkopen. Ze bestaat voor het grootste deel uit vormgeving, maar pas op: Vormgeving zonder inhoud is decoratie.

Ondernemers ervaren een groeiende behoefte aan vormgeving. Vormgeving als inspirerende kracht voor hun bedrijven. Om aan te sluiten op klantenwensen, voor onderscheidend vermogen in de markt en om lading te geven aan de inherente krachten van de eigen identiteit.

2 gedachten over “Hoe haal je als Zelfstandige meer profijt uit je Huisstijl?

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Huub,
    Wat een leuk blog is dit. Ik ben een beginnend secretaresse/manager/PR.medewerker of eigenlijk weet ik nog niet de preciese benaming van mijn beginnende/toekomstige functie. Ik voel me nog meer zoals de dame die je hier boven zo treffend afbeeldt.
    Maar één ding weet ik wel: ik doe dit werk/ga dit werk doen vanuit hart en ziel, met een toffe vriend en ons hart zit er in. Nu nog de vertaalslag vinden naar hoe je dit zichtbaar maakt, inderdaad.
    Zal nog wel eens regelmatig je blogje bezoeken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: