De Vrolijke Praagse Avantgarde

Karel Teige (1900-1951), tekenaar en graficus, grondlegger en woordvoerder van het Tsjechische surrealisme, heeft zich vooral ingespannen om de avant-garde kunst theoretisch te verklaren en te ontwikkelen. Vanaf de jaren 1940 werd het hem onmogelijk gemaakt te publiceren, eerst onder het Nazisme, later het Communisme.

Bijgaand filmpje: Het alfabet, bestaande uit letters ontworpen door Karel Teige, het gedicht Abecede van Viteslav Nezval, waarvan de letters werden gechoreografeerd door Milca Mayerove en de danseressen gefotografeerd door Karel Paspa.

Karel Teige wordt vaak in één adem genoemd met Ladislav Sutnar, El Lissitzky, Alexander Rodchenko, Laszlo Moholy-Nagy, Herbert Bayer, Joost Schmidt, Paul Schuitema en Piet Zwart.

Photomontaged Dreams | The Poetist Manifesto | Inspired by Teige

Advertenties

5 thoughts on “De Vrolijke Praagse Avantgarde

Add yours

 1. Oud,
  ouder,
  oudst.
  Maar is er maar één deugd!
  En dat is de jeugd!
  Hallo Huub Koch,
  ik zag toevallig je naam op een pagina met laatste weblogreacties. Herken je bovenstaand gedicht? Volgens mij is het van jou en/of van iemand, die net als jij ooit op een dichtersavond optrad in Schiedam, ergens in de jaren zeventig. De dichter (een soort hippie/magere student) wees tijdens de eerste drie woorden op mensen in de zaal.
  (Ex-) Schiedamse groet,
  Peter van der Linden

  Like

 2. Dankjewel. Volgens mij had die avond één van de optredende dichters een bolhoed op. Hij deed mij (als kind)aan Vader Abraham (ja, die)denken (mogelijk droeg hij ook een zwarte pak?). Leuk trouwens om te lezen over het boek van Bram Uil (de link, die je plaatste). Schiedam verdient alle aandacht! Ook bijv. vanwege de op muren geschilderde teksten als “Herdenk Stammheim” en “Denk aan Praag 68”, die jarenlang op muren in de binnenstad vielen te lezen (nu door renovatie e.d. verdwenen?)en natuurlijk het typisch Schiedamse woord “jedum” (spreek uit jédum).
  Een groet aan alle Schiedammers!
  Peter (inmiddels Amsterdammer)

  Like

 3. Met bolhoed en baard (en lang haar en bril) kan alleen maar Ben van der Knaap zijn geweest. Was dat in de Quibus (later Podium)? Naast poezieavonden gebeurde daar nog heel veel meer. Persoonlijk ben ik een tijdelijke Schiedammer geweest (van 1967-1977). Daarvoor en daarna woonde en woon ik in Rotterdam. Ook mijn groeten aan de Schiedammers en de Amsterdammers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: