Instant Videoblogging en Storytelling

mycreativity

Er is veel verwarring over het begrip Videobloggen. Zelfs professionals hebben de neiging om ieder videofilmpje op internet te betitelen als Videoblog. Daarom staan we even stil bij een definitie.

Een videoblogger is een individu die op persoonlijke wijze media maakt, die qua vorm en genre vernieuwend is, die niet in dienst staat van reguliere media en vermijdt te refereren aan film en televisie. Een videoblog is kort, persoonlijk, zonder winstoogmerk, gebaseerd op werkelijkheid en niet op fictie: een kijk op het gewone leven. Een authentieke vlog maken, Snapshots of Life, doe je om er plezier aan te beleven en dit te delen: Instant Videoblogging.

Dit wil niet zeggen dat alle videos die we op internet vinden en die niet aan deze definitie voldoen, niet interessant zouden zijn. De meeste van mijn favoriete videomakers refereren aan bestaande formats en zijn in die zin geen videobloggers. Ze streven andere doelstellingen na en zijn van huis uit vormgever, filmmaker, acteur.

Hoe maak je een videoblog?

Een Videoblog kun je al maken met een webcam. Het filmpje kun je uploaden naar een van de vele video-communities. Met een webcam kun je bijzondere dingen doen, bijvoorbeeld: Operator 11 is een service waarmee het eenvoudig is om video op internet te publiceren en het publiek te laten participeren. Degene die een programma begint is de zender en de regisseur. Hij of zij kan filmen, materiaal instarten en kan ook anderen (via internet) de camera geven of beeldmateriaal laten starten. Social TV. De uitzending wordt opgeslagen in het systeem en kun je later, middels een embedscript, op een weblog of een website plaatsen.

Sommige Digitale Fotocamera’s bezitten een videofunctie waar je kleine filmpjes mee kunt maken die direct op internet te plaatsen zijn. Ik werk er zelf ook mee. Grappig detail: Als ik mensen film krijg ik wel eens de vraag of ik nu eindelijk mijn foto heb gemaakt.

Voor het serieuzere werk werk je met een videocamera. Over de keuze voor analoog of digitaal zullen we het hier niet hebben. Een videocamera biedt meer mogelijkheden om footage van een hoge kwaliteit te maken en heeft functies als inzoomen en scherpstellen, wat bij een webcam of digitale fotocamera ontbreekt.

Een Mobiele telefoon met videofunctie is goed te gebruiken voor videoblogging. Bovendien zijn ze qua formaat minder imponerend en dus minder bedreigend dan een videocamera als je mensen filmt.

Naar een nieuw niveau van expressie

Met welke camera je ook werkt, als je ruw materiaal maakt en dat vervolgens op internet zet ben je nog steeds aan het videobloggen.

Er komt misschien een moment dat je toch een stap verder wilt gaan en op technisch en inhoudelijk niveau wilt groeien. Dat betekent je verder orienteren op editing, storytelling en camerakeuze.

Toch kun je ook met raw footage een verhaal vertellen. Wat je daarbij helpt zijn de principes van Storytelling. Editing, special effects en geluid zijn heel belangrijke tools, maar ik zal hier niet op ingaan, omdat het vertellen van een verhaal een veel onderbelichter punt is en een beetje kennis van de principes al snel een verschil maakt.

Een verhaal vertellen met video

Verhalen vertellen is al zo oud als de mensheid. Een verhaal houdt de aandacht vast wanneer er een begin, een middendeel en een einde aan zit. Daarom is vooraf denken over het verhaal dat je wilt vertellen een goede manier om de kwaliteit van je videoblogs te verbeteren.

Een verhaal begint met het introduceren van de hoofdpersoon. Dat kun jijzelf zijn, maar ook een huisdier of een object. De hoofdrolspeler is degene die iets te verliezen of te winnen heeft. Aan de hand van de tekst of de beelden moet duidelijk worden wat het probleem of de vraagstelling is die overwonnen moet worden. De hoofdrolspeler kan dat zelf doen of een ander aan het woord laten. Als de introductie goed is willen we verder kijken, zoniet dan haken we af.

De 2e fase is de uitwerking van het verhaal. Hier komen we tot de kern. De wijze waarop het verhaal hier tot bloei komt kan zeer verschillend zijn.

In de 3e fase, het einde, moet het verhaal tot een conclusie zijn gekomen. De hoofdrolspeler heeft gewonnen of verloren. Voor het verhaal maakt de afloop niet uit, wel voor het effect. Bij de conclusie moet je je punt gemaakt hebben.

Zelfs als je van Instant Videoblogging gebruik maakt kun je elementen uit deze aanpak overnemen. Zoals bij alles: Het is een opsteker en als je ervaring hebt kun je tegen de regels ingaan, maar op de juiste wijze gebruikt zal je verhaal beter overkomen. Sommige videobloggers weten met Storytelling heel spontaan en improviserend om te gaan, zelfs als ze deze regels niet kennen. Voor anderen zal het een opstap zijn naar meer succes en plezier in het maken van videoblogs.

Met dank aan: Storycenter | Wikipedia | Richard BF | Erwin Blom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: