De ideologische hegemonie van de mobiele beller

thatphoneguy.jpg

Merlin Mann is de maker van diverse Weblogs en Vlogs: 43 Folders over Life Hacking, 5ives, een 5 puntenlijst weblog met een grote varieteit aan onderwerpen, de bizarre vlog 30 Seconds with Phone Guy en The Merlin Show, waarin hij met geeks en musici spreekt. Inmiddels is hij ook bekend als host van de videopodcast MacBreak.

Merlin heeft een heel eigen stijl die zijn roots heeft in de tijd dat hij studeerde en een woeste, naar oppervlakkigheid neigende, thesis schreef over de Ideologische hegemonie van televisie. Hij heeft gewerkt als Webdeveloper, Project Manager, Hardware Store Remodeler, Telemarketer en als enthousiast, maar weinig succesvol, Indie Rock Musicus. Merlin schrijft inmiddels voor Wired, Make, Popular Science en MacWorld. Zijn Weblog 43 Folders kreeg aandacht in de NY Times, de Washington Post, Time en de Wallstreet Journal en heeft meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand. Merlin woont in San Franscisco, maar werd geboren in Cincinnati.

De Karikatuur als uitgangspunt voor Vlogging

Als videoblogger vind ik Merlin interessant in zijn rol als Phone Guy. Met een half dozijn grappige videos waarin hij zelf de hoofdrol speelt is hij een voorbeeld van een zeer persoonlijke benadering van vlogging en humor. Als je wat langer en beter kijkt naar zijn videos kom je er bijvoorbeeld achter dat hij nooit belt met een echte telefoon, maar met een portefeuille of een agenda in zijn hand.

Phone Guy is een karikatuur van de nieuwe mobiel telefonerende mens die thuis, op straat, op het vliegveld en in wachtkamers eindeloze gesprekken voert. Tegendraads, verstorend, fascinerend en een tikkeltje rebels. De spiegel die Merlin ons voorhoudt is grappig en wrang tegelijk.

Merlin Manns producties zijn tevens een voorbeeld van zijn drang om te experimenteren. Hij speelt met een medium en een format om het daarna weer los te laten. Zowel de Phone Guy als de Merlin Show hadden een korte bestaansduur, maar blijven exemplarisch hoe videobloggen op heel eigen wijze kan worden aangepakt en ingevuld.

Eerder logje over The Phone Guy en over de Merlin Show.

Ook interessant: Erwin Blom’s Powerpoint: De video-explosie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: