Zwemmen in de beeldenstroom

beeldenstroom

Het gebruik van video op internet is een verschijnsel dat onlosmakelijk verbonden is met de opkomst van snelle internetverbindingen, digitale- en mobiele videocamera’s en, in het verlengde daarvan, het ontstaan van nieuwe vormen van citizen journalism en user generated content.

De afgelopen maanden heb ik mij uitgebreid bezig gehouden met het onderzoeken van wat videoblogging, vodcasting of vlogging en videopodcasting wordt genoemd. In de komende blogpostings wil ik reflecteren op dit onderzoek naar wat wel eens de democratisering van het medialandschap genoemd wordt.

De ontwikkelingen in dit genre gaan zo snel dat het bijna ondoenlijk is ze bij te houden, laat staan om grip te krijgen op de betekenis ervan. Bovendien zijn de achtergronden van de verschillende soorten videoproducties op internet vaak zo diffuus dat het maar al te gemakkelijk is ze onder één en dezelfde noemer te scharen. Wat amateur-video lijkt kan gemakkelijk door professionals zijn gemaakt en soms vice versa.

Beroemde beelden waar geen professional aan te pas kwam?

Dat de ontwikkelingen snel gaan en al veel verder geïntegreerd zijn in onze beeldcultuur dan je zou menen wordt duidelijk door even stil te staan bij het volgende: Kent u nog de amateurvideobeelden van de vuurwerkramp in Enschedé? Van de 11e september 2001? Van de mobiele telefoon videobeelden van de executie van Saddam Hussein op YouTube? Allemaal beeldmateriaal wat je zou kunnen betitelen als User Generated Content. In principe werd bij het maken van de beelden geen professional ingehuurd om die beelden te genereren, al vonden de beelden wel hun weg naar de mainstream media.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk dat iedereen een potentiele zender, publisher of mediamaker kan zijn. Of je nu een anonieme burger bent of een A-merk wiens reclamebureau een viraal filmpje heeft gemaakt, allemaal kunnen ze terecht op YouTube en een miljoenenpubliek bereiken. Het enige verschil lijkt dan nog de belangen die er spelen, de technische bekwaamheid van de makers, de budgetten en de boodschap.

Toch is er een belangrijk verschil en… dat draait om de authenticiteit van de makers. Bij personal video is het meest eenvoudige genre het videodagboek, eigenlijk een variant op een weblog, maar dan met bewegend beeld. Op sites als YouTube kom je ze veelvuldig tegen.

Waarneming, Werkelijkheid en Waarheid op YouTube.

Alweer een paar jaar geleden maakte Mike Bianchi een compilatie van YouTubers en zette deze online. Het bestand werd verwijderd van YouTube, maar is momenteel weer terug. De compilatie leverde een ontroerend filmpje op die de essentie van het genre laat zien: de behoefte aan broederschap, het delen van ervaringen en emoties en het aangaan en onderhouden van verbindingen met andere mensen van vlees en bloed. Kijkcijfers zijn hierbij een achterhaald begrip, maar downloadcijfers des te actueler, om het bereik te meten. De resultanten zijn communityvorming en social networking en binnen die structuur heb je dus ook echte sterren.

Neem Geriatric1927, het pseudoniem van Peter, een man van 80+ die zichzelf leerde videobloggen en binnen vrij korte tijd een enorme schare van (op dit moment) 45.180 abonnees aan zich wist te binden en momenteel 1.991.372 views heeft gehad. Zijn persoonlijke verhalen waren niet alleen een inspiratie voor velen, ze leverden ook duizenden videoreacties van zijn fans op. Aldus een explosie van interactie veroorzakend. Authentiek, overtuigend en echt.

Ook authentiek en overtuigend leek het videodagboek van Lonelygirl 15. Na enkele maanden had ook zij een grote volggroep verzameld. Abonnees op dit moment: 101.356, Kanaal aantal keren bekeken: 12.977.459 maal. Lonely Girl bleek helaas een actrice en het videodagboek als experiment in elkaar gezet door professionele filmmakers met een heus script en decor. De onthulling van deze nep videoblog leverde een storm van kritiek op binnen de YouTube community, maar het dagboek bestaat nog steeds.

Hoewel iedereen een filmpje op internet kan zetten mag duidelijk zijn dat vooral veel bekende videoblogging-pioniers geschoolde mediamakers zijn die daarbij zeer verschillende doelstellingen nastreven. Daarover zal de volgende blogposting gaan.

Dit was deel 1 uit een serie teksten over Videobloggen. #2: Vlogoholics Unlimited?.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: