Hoe was de naam ook alweer?

bedrijfsnaam1

Jan, Piet, Kees. Hollandse namen. Kort en krachtig en ze blijven je bij. Dat komt doordat we zonder moeite een plaatje hebben bij Jan, Piet of Kees, want de ene Jan is de andere niet.

Eigennamen veranderen. De tijdgeest waait mee. Dan heten Jannen opeens Manolito of Rick, Dick, Nick of Mick. Met bedrijven is het niet anders. Vooral grote bedrijven zijn gevoelig voor trends en modes. Namen raken soms op en dan is het fantaseren geblazen en krijg je Selexyz, Trigion, Atridius en Asperion. Namen die geen belletje meer doen rinkelen. Connexxion of Menzis, dat is nog iets, maar wie weet nog hoe zij vroeger werden genoemd?

Ook kleine bedrijven hebben namen nodig. Als zelfstandige kun je prima onder een eigen naam werken. Uiteindelijk gaat het om jou als persoon. Daar plak je dan je vakgebied achter en klaar ben je. Toch voelt het vaak bedrijviger om je zaak een eigen, originele en pakkende naam te geven, maar hoe kom je daar aan?

Jouw naam vinden: Zoeken, Stoeien of Worstelen?

Naamgeving voor bedrijven staat steeds meer in de belangstelling. Er komen dagelijks honderden nieuwe kleine bedrijven bij. Die willen allemaal een onderscheidende naam. Toch lukt het niet altijd om een pakkende naam te bedenken, want naamgeven is een bijzondere, weerbarstige tak van sport.

bedrijfsnaam2.gif

Zichtbare Zaken heeft lang gestoeid met het vinden van een goede naam. Toen die er was leek het zo simpel. Het gaat hierbij om een beschrijvende naam met een dubbele betekenis. Het mooie is dat klanten dat weten op te pikken, daar enthousiast van worden en de naam zelden vergeten. Ook zij willen een Zichtbare Zaak zijn.

Voor die naam een feit was zijn er zeker 100 namen de revue gepasseerd. Stuk voor stuk afgekeurd. Niet helder of aantrekkelijk genoeg. Een maatje te groot. Niet passend. Het proces van verheldering dat hier aan ten grondslag ligt is een zoektocht naar duidelijkheid. Waar sta je voor? Wat heeft je klant daar aan? Wat is je dienst of product? Klinkt het? Wil je ermee opstaan en de telefoon mee opnemen?

Als je lang hebt gewerkt bij grote of middelgrote bedrijven zoemen de namen van die ondernemingen steeds door je hoofd. Die namen moet je zo snel mogelijk uit je systeem zien te krijgen. Natuurlijk zijn dergelijke namen aantrekkelijk, maar voor een eenpitter dekken ze de lading niet en klinken ze als overdrijving. Jan Pietje Worldwide? Niet aan beginnen!

bedrijfsnaam3

Een naam die de lading dekt

Het internet staat vol met mooie artikelen over naamgeving. Als zelfstandige professional heb je daar zelden iets aan. De meeste teksten zijn gemaakt voor grote ondernemingen, voor bedrijven met grote ambities of voor spelers op het gebied van internet en technologie. Web 2.0. Eén ding is duidelijk. Voor de meeste zelfstandigen is zo’n hippe naamkeuze als Flickr, Flock, Fleck, Flebber en Flabber geen optie. Dat schept maar verwachtingen die teleurgesteld gaan worden en het doel voorbij schieten. Dan heb je meer, veel meer aan een beschrijvende naam.

bedrijfsnaam4

Beschrijvende namen van kleine bedrijven kunnen heel inspirerend zijn en geladen met betekenis. Juist omdat ze meteen met de deur in huis vallen. Wat dacht je van De Kromme Spaak voor een tweemans fietsreparatiebedrijf in Rotterdam. Of Get Clients Now! voor een advies- en trainingsbureau uit Haarlem. Start vanuit je hart voor weer een ander coachingsbureau. Ze passen in het rijtje beschrijvende namen als Weekendjeweg, Leukedingendoen en RouteMobiel. Zinnige Zaken, ook zo een.

bedrijfsnaam5

Hoe vind je een goede naam voor je zaak?

Onlangs kwam ik een artikel tegen van Erno Mijland. Ook Erno is bezig met naamgeving en heeft daar zinvol over geschreven in het artikel Bedenk een bedrijfsnaam. Stap voor stap wordt je voor vragen gesteld die er werkelijk toe doen. Hij heeft er ook een checklist bij die simpel maar doeltreffend is.

Een gedachte over “Hoe was de naam ook alweer?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: