Businessblogs? Valkuil of succesformule?

devalkuil.gif

Zelfstandige ondernemers en professionals stellen zichzelf steeds vaker de vraag of een businessblog een goed alternatief is voor een website en voor andere communicatiemiddelen. Die vraag wordt jammer genoeg veelal te vroeg gesteld.

Nieuwe media, nieuwe mythes. Steeds vaker wordt beweerd dat zelfstandige ondernemers en professionals een bewuste keuze voor de inzet van een businessblog maken, als alternatief voor andere communicatiemiddelen. De werkelijkheid is complexer. Uit persoonlijke ervaring blijkt dat 90% van de zelfstandigen kiest voor een weblog omdat zij daarmee zelf content kunnen beheren, zonder te investeren in een professioneel content management systeem. Budgetbesparing is daarbij het belangrijkste argument.

Vaak realiseert de vooruitstrevende ondernemer zich niet dat een businessblog meer meebrengt dan dit snelle voordeel. Men wil mee met de laatste ontwikkelingen, zonder stil te willen staan bij de vraag of dit medium bij ze past en zonder de tijd te nemen om zich alle aspecten van blogging eigen te maken. Door deze stap over te slaan is teleurstelling het gevolg. Men is vergeten te oefenen en ook te experimenteren, heeft er te weinig tijd in geinvesteerd en ook geen plezier in gekregen. Een groeiproces blijft uit. Het weblog blijft maandenlang stil en ongelezen en er zijn geen resultaten.

Belangrijkste reden? Een Do It Yourself medium vraagt veel meer kwaliteiten en vaardigheden van de eigenaar dan een kant en klare oplossing als een website. Ook het volgen van een weblogcursus is geen garantie voor resultaten, want waar zelfwerkzaamheid wordt gevraagd is de eigen inzet en de integratie daarvan in de dagelijkse werkzaamheden, bepalend voor het succes.

De valkuil van businessbloggen: eenvoud en gemak

Weblogs zijn, net als huisstijlen, geen doel op zich. Het zijn ondersteunende middelen. Niets meer, niets minder. Een weblog is een prachtig medium. Heel interactief, goed om een dialoog mee aan te gaan, snel te updaten en wereldwijd beschikbaar voor bezoekers. Je kunt er teksten, foto’s, filmpjes en audio op plaatsen, maar één ding blijft voorop staan: het moet wel een doel hebben, je moet er professioneel mee om kunnen gaan en het moet bij je passen!

Weblogs zijn simpel te beheren. De grootste digibeet, die kan e-mailen en websurfen, leert in anderhalf uur tijd hoe je een posting maakt en er een plaatje bij zet. Voor je het weet waan je je midden in de 21ste eeuw. Dat gemak en die eenvoud is verradelijk, want beheren is één, iets zinnigs met je weblog doen, content publiceren die mensen raakt en tot actie aanzet, is een veel complexer punt. Daar moet over worden nagedacht en tijd voor worden vrijgemaakt. Bijscholing, nascholing of zelfstudie is dan dringend gewenst.

De huidige roep om meer MKB-ers aan het businessbloggen te krijgen is terecht, omdat er vele kansen liggen in businessblogging, maar die oproep kan alleen zinvol zijn als zelfstandige ondernemers verstandige keuzes weten te maken door vooraf te beseffen wat de voor- en nadelen en de vereisten voor goede blogging zijn.

Zeven suggesties voor een juiste keuze bij businessblogging

1. Zorg dat uw strategische focus in orde is. Weet wie u bent en waar u voor staat en maak bewust de keuze om wel of niet te gaan businessbloggen. Webloggen is voor zelfstandigen een uitstekende manier om de dialoog aan te gaan met doelgroepen en potentiele klanten. Zorg wel dat u alle vaardigheden in huis hebt om er een succes van te maken. Succes vraagt structuur en plezier, vooral in het schrijven van goede teksten! Kennis en vaardigheden zorgen daar voor. Enthousiasme voor wat u doet met uw businessblog werkt aanstekelijk!

2. Zelf webpostings schrijven en u daar verder in scholen, werkt in de praktijk altijd beter dan een tekstschrijver inhuren. Redactionele ondersteuning kan u wel verder helpen, zolang u dat nodig heeft. Door zelf te (leren) schrijven creert u uw eigen stemgeluid en dat is persoonlijker dan de stem van een ander. Lees Made To Stick voor praktische richtlijnen over het zelf schrijven van teksten en artikelen, of lees goede boeken over schrijven voor internet.

3. Statische websites staan in een kwaad daglicht bij webloggers, maar een weblog waar geen leven in zit doet meer schade aan uw bedrijf dan een website die een afgerond verhaal goed in de markt zet. Weet wat bij u past! Bedenk of u aan de verwachtingen van uw bezoekers en aan de eisen die het onderhouden van een weblog met zich meebrengt kunt voldoen: Regelmatig posten, inhoudelijke kwaliteit in stand houden en uitbouwen.

4. Durf weblogs op onorthodoxe wijze in te zetten! In mijn praktijk werk ik ook met retailers die hun weblogs gebruiken als alternatief voor een webshop. Als je een product hebt dat actief gezocht wordt door verzamelaars en connoisseurs op internet heb je een grote kans om je investering in zeer korte tijd terug te verdienen.

5. Maak afspraken over de technische, redactionele en illustratieve ondersteuning die u nodig heeft om een weblog goed te kunnen onderhouden. Zo kunt u bijvoorbeeld ook als u op reis bent makkelijk blijven bloggen en technische of andere problemen tegen een betaalbaar tarief laten oplossen.

6. Als u gaat bloggen; implementeer uw huisstijl dan ook in uw weblog om eenheid in stijl en een professionele context te creëren om ook daar een doelmatig visitekaartje af te geven. Nog teveel businessbloggers vergeten deze stap en halen daardoor geen rendement uit eerdere investeringen in hun huisstijl.

7. Ga gerust de uitdaging aan om te pionieren met businessblogging in uw markt of branche. Bereid u stapsgewijs voor op deze ingrijpende nieuwe activiteit! Weet of bloggen bij u past, of u zich snel de vaardigheden kunt eigen maken die passen bij succesvol bloggen! Bepaal ook welke ondersteuning u nodig heeft op redactioneel, technisch en ontwerpgebied. Neem de ruimte om te groeien in het (leren) werken met deze unieke vorm van personal marketing en bezorg vooral uw bezoekers veel plezier door een verrassende kijk te geven op uw vakgebied!

Ik wens u een vruchtbare keuze toe en vooral heel veel plezier in bloggen, de echte motor achter een succesvol weblog!

8 gedachten over “Businessblogs? Valkuil of succesformule?

Voeg uw reactie toe

 1. Leuk artikel en weer een blog ontdekt via de 6e online marketing blogkermis 😉 Bloggen heeft zeker interessante voordelen te bieden, maar je moet je natuurlijk wel realiseren dat het ook behoorlijke inspanningen vergt als je het goed wil doen. Maar een uitstekende manier om een directe en persoonlijke dialoog met je klanten en andere lezers aan te gaan.

  Like

 2. Hallo Henri,
  Welkom bij Zichtbare Zaken! Van de voordelen van webloggen zijn we vaak eerder overtuigd dan van de nadelen, vandaar dit artikel. Ben zelf voorstander van bewuste keuzes maken. Levert betere Businessblogs op en meer plezier aan alle kanten!
  Groeten van Huub

  Like

 3. Zag bijgaand logje over jouw posting over businessblogs op http://blog.campai.nl/2007/03/02/zakelijk_bloggen : Via de blogkermis tegen een interessant artikel aangelopen op ZichtbareZaken.web-log.nl. “Zelfstandige ondernemers en professionals stellen zichzelf steeds vaker de vraag of een businessblog een goed alternatief is voor een website en voor andere communicatiemiddelen. Die vraag wordt jammer genoeg veelal te vroeg gesteld…“ Volledige artikel op: http://www.zichtbarezaken.nl/weblog/2007/05/businessblogs_v.html Moet je deugd doen! 😉

  Like

 4. De grootste reden om het niet te doen is in heel veel gevallen dat ondernemers er geen tijd voor hebben of er geen tijd voor willen maken.

  Like

 5. Oppervlakkig gezien is dat juist, maar in wezen is het al dan niet kiezen voor webloggen vooral een kwestie van passie voor communicatie. Als die basisinstelling en de benodigde vaardigheden aanwezig zijn dan is het geen kwestie meer van geen tijd hebben (drogreden) of er geen tijd voor willen maken.
  Ergens geen tijd voor willen maken is een keuze. Ergens geen tijd voor hebben is relatief en afhankelijk van het belang dat men al dan niet bij die opstelling heeft. Daarmee zijn belang en passie nog steeds de effectieve drijfveren voor het onderhouden van een weblog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: