Adformatie neemt discussie over

Sinds gisteren heeft Jeroen Mirck op het weblog van Adformatie de discussie bij Zichtbare Zaken over het nieuwe ontwerp van Bureau Keesie voor Hogeschool InHolland bijna integraal overgenomen. Het artikel van Adformatie vindt je op Adfoblog. Bron: Remondo
Interessante vraag die Jeroen daar stelt: Wat vinden jullie: Heeft Keesie zich bezondigd aan plagiaat of is het gebruik van silhouetten zo generiek dat je onmogelijk van plagiaat kunt spreken?

Het gebruik van grafische middelen is oeroud. Je komt silhouetten al tegen op grotschilderingen. Een verhalend beeldmerk is daarvan een afgeleide. Abstracte beeldmerken hebben daar minder last van.

De wijze waarop silhouetten gebruikt worden in genoemde voorbeelden is illustratief. In die zin zijn ze als stijl-vorm generiek (gemeengoed) te noemen. Dat neemt niet weg dat in het onderhavige geval sprake lijkt te zijn van een citaat. Als postmodern gebruik (vorm boven inhoud, plagiëren en citeren, vermenging van genres) is dat niet ongewoon.

Ontwerpers streven meestal originaliteit na. Er bestaat niet voor niets een na-aap prijs. Originaliteit vraagt denkwerk vooraf. Een goed concept kan een idee visualiseren in een originele vorm. Stijl is daarbij een middel dat vele keuzen toelaat, als ze maar als passend worden ervaren en eigenheid bezitten.

Als vorm en stijl alleen het uitgangspunt zijn ligt het postmoderne citeren op de loer. Ongefundeerde citaten kunnen gemakkelijk voor plagiaat worden aangezien. Of dat in dit geval zo is lijkt mij een gewetensvraag die je alleen aan de makers kunt stellen.

Advertenties

5 thoughts on “Adformatie neemt discussie over

Add yours

 1. Ik vind die nieuwe huisstijl veel te druk.
  Kleurcombinatie van dat roze en oranje straalt optimisme uit. Geeft energie. Maar nu zie ik ook blauw en groen en paars en weet ik veel. Het wordt allemaal net iets te.
  Ze hadden iets met die cartoons moeten blijven doen (eerste campagne van INHOLLAND, gemaakt door ARA). Dat communiceerde helder en duidelijk.

  Like

 2. @Floris: Ik ben het wat dat kleurgebruik betreft zeker met je eens. Dat is ook meteen het verschil met Johnson Banks, maar eigenlijk is dit een andere discussie: of dit nieuwe ontwerp een verbetering is in vergelijking met het voorgaande? Als je dat wilt weten moet je op zijn minst weten wat de briefing was naar Keesie toe en wat de doelstellingen van InHolland zijn. Belangrijkste vraag is dan of dit echt voor de opdrachtgever gaat werken? Dat is helemaal afhankelijk van de strategie die er achter zit.
  P.S. Heb jij nog ergens een voorbeeld van die oude campagne van ARA?

  Like

 3. Heb me rot gezocht, maar kan de cartoons niet meer vinden. Ze zijn overigens gemaakt door een illustrator van ARA. ARA zorgde voor de corporate communicatie, Aestron heeft de huisstijl ontwikkeld.
  Heb wel iets gevonden wat lijkt op een briefing. Althans, het zegt wat INHOLLAND voor staat en waar ze naartoe willen. Op de weblog van Business Openers staat een artikeltje, genaamd: ‘INHOLLAND: Een nieuw merk in onderwijsland’. Enkele citaatjes:
  “Een heldere positionering. Een nieuwe huisstijl. Termen als ‘sociaal, warm, ambitieus en vooruitstrevend’ dienen als kernwaarden.”
  “Als je sociaal en warm wilt zijn, gebruik je geen blauw. Dat roept associaties als conservatief en kil op.”
  “Gedurfde kleuren, met een uitstraling van ‘kom erbij, laat jezelf zien’. Een stijl die erg aansluit bij jongeren”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: