Tag You

tagyou

Daar komt Erno Hannink opeens met een nieuw spel voor bloggers: Tag You. What’s the bedoeling? Dat de getagte blogger 5 onbekende zijden van zichzelf openbaar maakt en vriend en vijand verrast.

tagyou2.gif

Verrassend voor velen zal zijn dat ik zing. Niet dagelijks en eigenlijk slechts in mijn jeugdjaren frequent, maar goed genoeg om onlangs te zijn gevraagd om in het achtergrondkoortje mee te zingen van de nieuwe TPO kerst-hit People, Passion, Harmony.

tagyou3.jpg

Alleen ingewijden weten dat ik ooit als secretaris van de 1e luitenant ter zee, hoofd van de dienst nieuwbouw onderzeeboten van de Koninklijke Marine, verantwoordelijk was voor het correct uittypen van het scheepswerktuigkundig bestekboek van de Walrus 3. Ik heb daar zelfs een bijzonder getuigschrift aan overgehouden.

tagyou4.jpg

Ik denk dat niemand weet hoezeer ik af en toe verlang naar een blogpauze, maar ja, het blogbloed blijft kruipen…

tagyou5

Wat ook onbegrijpelijk lijkt: dat ik als typograaf totaal niet snap waarom het logo van Price Waterhouse Coopers toch zoveel lijkt op dat van Yves Saint Laurent. Dat laatste logo is ontworpen door Cassandre, vele jaren voor PWC zelfs maar bestond en de ontwerper van dit plagiaat is terecht volledig anoniem gebleven.

tagyou6.gif

Ook voor ingewijden: Mijn jarenlange preoccupatie met Chinese vechtkunst. Ik heb deze filosofie in actie ooit vertaald naar het vakgebied van de grafisch ontwerper: de 3e editie van Maldoror E-zine. Een feit dat volledig onbekend is gebleven. Onterecht ;-).

De bloggers die ik op mijn beurt tag:

Remondo, Boris VVZ, Sanne van Oomph, ronvdb en Hans Mestrum.

11 gedachten over “Tag You

Voeg uw reactie toe

 1. @ Willem. Naar aanleiding van je posting op mijn blog: Ik ben o.a. typograaf (en ook: ontwerper, marketeer, ondernemer, fotograaf, etcetera).
  Maar nu even over je vraag: Als ik naar dat lettertype kijk dan lijkt het mij eerder dat het om de hoofdletter i en de kleine letter l gaat (de -ie- en de -el-). Vooral bij schreefloze letters kun je dan een probleem hebben als die letters naast elkaar staan. In dezelfde zin zag ik ook nog een i staan in diverse woorden in hetzelfde lettertype. Als je die vergelijkt met de hoofdletter i uit -il duro- zie je dat een hoofdletter i en kleine letter i (de eerste heet ‘kapitaal’ en de tweede ‘onderkast’) in dit geval toch echt wel duidelijk onderscheidend zijn. In dit geval ligt het probleem dus bij de hoofdletter i en de kleine letter l.
  Daarnaast ligt het ook aan het lettertype dat gebruikt wordt. Een goede letterontwerper, wat weer een ander vak is dan typograaf, zou daar in principe wel rekening mee moeten houden. De door jou genoemde Capitolum is van de nederlandse letterontwerper Gerard Unger, http://www.gerardunger.com en oorspronkelijk ontworpen voor het gebruik binnen een bewegwijzeringssyteem in Rome. De meeste letters van Unger vind ik heel leesbaar, maar het blijft natuurlijk de vraag of een letter die voor een heel specifiek doel is ontworpen net zo goed bruikbaar is voor een ander doel (bijv. om dienst te doen in een krant). De reden hiervan is de afstand van het oog tot de letter. Een bord dat de weg wijst stelt andere eisen aan leesbaarheidsfactoren dan de pagina van een krant.
  Als je nog andere vragen hebt dan hoor ik het graag.

  Like

 2. @Willem 2: P.S. Dat hem om de i en de l ging had je zelf ook al gezien, daar had ik dan weer bij begrepen dat het om een hoofdletter i en kleine letter i ging. Zo zie je maar waar zoiets kleins als een lettter toe kan leiden.
  Het zou trouwens best een aardig experiment zijn om van de meest gebruikte lettertypes de hoofdletter i en de l naast elkaar te zetten en te kijken hoe vaak dit probleem voorkomt. Misschien in Latijnse landen vaker dan in andere.
  Wist je trouwens dat de meeste letters voor een specifieke taal zijn ontworpen? De Bodoni voor het Italiaans, de Times voor het Engels, de Helvetica voor het Duits enzovoorts. Je kunt nagaan dat een tekst die bij een lettertype past en vice versa heel anders aanvoelt en eruitziet dan wanneer dat eigenlijk niet zo (oorspronkelijk) bedoeld is.

  Like

 3. @Willem 3 : Het uiteindelijke antwoord op jouw vraag zou dus moeten luiden: Er zit dus geen logica in het feit dat de hoofdletter i en de kleine letter l zoveel op elkaar lijken dat zij tot verwarring en onduidelijkheid kunnen leiden. Het is dus 1 van de vele problemen en vraagstukken waar een letterontwerper zich voor gesteld ziet en met hem de typografen, ontwerpers, dtp-ers en DIY-ers die van die letters gebruik maken en ook de lezers, op hun beurt. Misschien kunnen we de vraag ook eens aan Gerard Unger stellen. Ik denk dat hij er nog veel meer over te zeggen heeft. Dan komt je bij de bron van een dergelijke problematiek.

  Like

 4. Hallo Huub
  wat leuk om je marine en onderzeebootachtergrond te lezen. Zie de foto van de 3-cylinder onderzeeboot, Tonijn of Potvis waar ik zelf een paar jaar op gevaren heb tot 1987.
  Voor mij een boeiende periode van mijn leven waarvan ik later in mijn werk als sociotherapeut, trainer en ondernemer veel profijt van heb gehad.
  Heb jij ook nog de kans gehad om te varen op deze boten?

  Hartelijke groet
  Rik

  Like

 5. Dag Rik,

  Ik heb zelf niet gevaren op de Walrus 3, maar ik ben er wel meerdere malen aan boord geweest om uitleg te krijgen van Ben Eijzing over de werking van de boot.
  De Walrus 3 lag toen in het dok bij de RDM in 1976. Ik was toen werkzaam op de Marinebasis die daar naast gelegen was. Ook ik heb veel plezier gehad van mijn tijd aldaar, want er gaan toch veel deuren voor je open als je eenmaal bij de duikbootdienst hebt gewerkt.

  Hartelijke groeten van Huub

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: