Spiritualiteit in Business

Merken en dus bedrijven, zijn steeds vaker een bron van zingeving. Daarmee kom je voor je het weet op het gebied van holisme en spiritualiteit. Onderwerpen waar evenveel fervente voor- als tegenstanders van zijn. Kijk maar eens naar de reacties op een discussiestuk op managersonline, waar ik al eerder melding van maakte. Ondanks de weerstanden en vooroordelen die er zijn – en die eerder voorkomen bij midden- en lager management dan bij hoger management – is Spiritualiteit in Business niet meer weg te denken. Nijenrode University heeft er zelfs een leerstoel aan gewijd.

Bij zelfstandige ondernemers schijnt de drempel lager te zijn voor het omarmen van nieuwe vormen van denken en doen dan bij werknemers. Een werknemer zal zich, vanuit deze optiek, niet snel bezig houden met een thema als synchroniciteit. Waar werknemers en middenkader wel gevoelig voor zijn is concrete en praktische toepassing van filosofische principes. Een goed voorbeeld is de methodiek Vechtkunst, waarbij management en werknemers heel fysiek geconfronteerd worden met het omgaan met eigen en andermans grenzen.

Martiale kunsten worden al jarenlang op strategisch niveau toegepast. Wie kent niet The Art of War van Sun Tzu. Corporate Aikido van Robert Pino is daar een variatie op.

Als je goed met je voeten op de grond staat kun je beter je handen laten wapperen. Wie geaard en ontspannen is presteert beter. Nuchterheid en anders denken vullen elkaar hierbij aan. Uiteindelijk gaat het bij effectieve vormen van Business Spiritualiteit om kwaliteit in leven en zakendoen. Werk is dan een activiteit waar de zin van ervaren kan worden als schoonheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: