Blog Strategie

kersen.gif

Blogging for Business is een mooi idee, maar simpelweg je product of je diensten presenteren en klaar is Kees, is toch iets te kort door de bocht. Een blog is geen website. Een voorbeeld?

Stel, je verkoopt meel en dat meel zit in zakken. Op die zakken staat je naam en je logo en wellicht ook een mooi plaatje. Mooi toch? Niet voor een blog! Meel is dan wel je product, maar wat mensen er mee kunnen doen is natuurlijk veel interessanter, want waarom zouden mensen anders jouw meel willen kopen? Dat weet je zelf ook wel en misschien werk je al met dit idee in andere media, maar bij bloggen wordt het toch vlug over het hoofd gezien. Zeker als je product minder snel tot zichtbare of eetbare resultaten leidt en bij Small Business Blogs.

Het meel-idee bracht General Mills ertoe om een blog op te zetten, RealbakingwithRose, waar bakspecialist Rose Levi Beranbaum de prachtigste recepten in eetbare taarten, broden en andere lekkertjes weet om te zetten. Inspirerend voor de bezoekers van dit blog en tegelijkertijd een simpele manier om iets te vertellen over wat jouw product voor mensen kan doen. Binnen NoTime was er een hele Community omheen ontstaan.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor ieder ander product, als je maar, met een beetje creativiteit, nadenkt over de vraag: Wat kunnen mijn klanten, of weblog-bezoekers, nu eigenlijk met mijn product? Zo zorg je al snel voor een inspirerend weblog en dat is de basis voor weblogsucces!

7 gedachten over “Blog Strategie

Voeg uw reactie toe

 1. O zo waar! Toch is het voor veel bedrijven nog een brug te ver om een weblog in te zetten. Ik proef nog veel koudwatervrees. Bloggen is nog voor veel mensen (en dus bedrijven) het uit de comfortzone stappen of de tunnel openbreken. Daarnaast wordt ook de vraag gesteld: hoeveel verkoop levert dat bloggen nu op?
  Mensen willen resultaat zien. En niet het ‘zachte’ resultaat zoals PR en exposure etc., maar in klinkende munt.
  Ze willen antwoord op de vraag: hoeveel zakken meel heb je door je blog meer verkocht?
  Ik vind het lastig om daar iets zinvols van te zeggen. Wat zou jij antwoorden?

  Like

 2. Mensen willen altijd zekerheid vooraf, maar dat is bij alles, niet alleen bij weblogs. Het belangrijkste voor mensen en voor bedrijven dus, is je te realiseren dat als je ergens geen ervaring mee hebt, bijvoorbeeld bloggen, het nog niet wil zeggen dat dit geen tastbare resulaten oplevert.
  Mooi voorbeeld is het weblog van Han van der Leur http://rasterbooks.web-log.nl van http://www.rasterbooks.nl dat ik naast zijn website heb geplaatst. Han doet eigenlijk niets meer of minder dan wekelijks zijn nieuwe oogst aan antiquarische boeken en aanbiedingen op dat log te presenteren.
  Reacties op postings zijn zo goed als nul, maar tot zijn verbazing merkte hij dat hij direct na lancering van dat blog opeens veel mails kreeg van mensen die al jarenlang bepaalde boeken zochten en dat dit meteen tot verkopen leidde.
  Dat is heel wat voor een smallbusiness blog, zeker als je bedenkt dat de boeken van Han erg mooi zijn, maar niet altijd echt goedkoop en dat het niet bij een eenmalige verkoop is gebleven. Vooral de dure boeken blijken erg goed te verkopen.
  Moraal van dit verhaal: Als je wilt verkopen via je blog zorg dan dat je iets te verkopen hebt dat mensen graag willen hebben en iets dat beperkt leverbaar is. Speciale aanbiedingen die alleen op je blog te vinden zijn.
  Moraal 2: Iedereen stelt zichzelf de vraag ‘Wat gaat het me opleveren?’ Ook als het gaat om een website of een weblog. In het geval van Han, hierboven beschreven, duurde het een jaar voor hij de stap daadwerkelijk nam. Er was altijd wel iets anders dat prioriteit had. Maar na de lancering van website en blog was hij helemaal overtuigd van wat het hem opleverde. De enthousiaste reacties die hij kreeg, het extra bezoek aan zijn winkel en de verkopen via zijn weblog zorgden ervoor dat hij, zoals hij het zelf zei: ‘zich in 1-klap midden in de 21ste eeuw bevond’.
  Zo kunnen grotere blogs ook nog iets van Smallbusiness blogs leren en andersom natuurlijk!
  Het zou trouwens interessant te zijn om te horen hoe andere business bloggers dit ervaren. Bijvoorbeeld Sanne en Laura van Blogalist. Of zij extra workshops verkopen via hun blog.
  Ook andere voorbeelden zijn welkom!

  Like

 3. hallo Huub,
  interessant onderwerp waar ik ook over loop na te denken!
  Ik denk dat een weblog dat alleen maar je diensten- of productenaanbod presenteert vrij saai kan zijn. Ik krijg vaak email-nieuwsbrieven die alleen maar aanbodgericht zijn. Deze kieper ik meestal meteen weg in de e-vullesbak.
  Aan de andere kant kan zo’n blog of nieuwsbrief ook heel handig zijn op het moment dat je echt geinteresseerd bent in dat aanbod.
  Wat ik zelf doe op mijn weblog is een mix maken met waardevolle content en blogjes waarin ik mijn workshops aankondig.
  En het werkt… ik krijg steeds meer aanmeldingen en de groepen stromen sneller vol. Ik krijg zoveel op me af dat ik nu een ander probleem heb, wat ook weer een naam schijnt te hebben, hoorde ik vanochtend van Annedien Hoen: ADT (Attention Deficit Trait) – dat betekent een chronisch concentratieprobleem omdat iedereen je de hele dag mailt en belt. Heeft iemand daar een workshop voor…
  groetjes,
  Laura

  Like

 4. Huub, het is moeilijk om precies de vinger erop te leggen of onze weblogs echt een verkoopkanaal zijn en in welke mate dan. Ik ben ervan overtuigd dat, door zelf te bloggen, wij het bloggen en onze cursus verkopen. Mensen zien Laura en mij (en Annedien en Indira) bezig terwijl we ons eigen product zeg maar aan het gebruiken zijn. En dat draagt volgens mij eraan bij dat lezers van onze blogs denken: zij bloggen oké, en dat wil ik ook, en dat kan ik van hun leren. De concrete aanmeldingen voor de cursussen komen volgens mij nog het meest uit de e-mail nieuwsbrieven die Laura veel (en ik een beetje) verstuurt. Dus als er weer een cursus aankomt dan attenderen wij onze netwerken daar via verschillende kanalen op: op onze websites, weblogs en via een e-zine (en mondeling, in gesprekken). Ik denk dat bloggen een onderdeel is van een marketingmix. Een heel specifiek medium dat naast de andere uitingen een hele eigen rol speelt. Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord?

  Like

 5. Hallo Laura en Sanne,
  Dank voor jullie reacties. Zelf denk ik dat we momenteel nog steeds in een experimenteel stadium zitten en dat er steeds meer behoefte aan cases komt, zoals de vraag van Hans al aangeeft.
  Een blog is in die zin ook een goed medium om van alles te testen. Je kunt al heel snel merken of iets werkt of niet. Voor grotere bedrijven zit daar natuurlijk meer risico aan, maar voor hen geldt wellicht ook het adagium wat bloggen betreft: klein beginnen, ervaring opdoen, mogelijkheden testen en voortdurend bijstellen.
  Zelf ben ik voorstander van de methode van Laura en Sanne, een mix van waardevolle content, passie en aanbiedingen. Dat is echter persoonlijk. Het kan ook anders.
  Ik denk ook dat het soort vragen dat Hans krijgt over ‘Wat bloggen nu eigenlijk in harde valuta oplevert, getuigt van weinig inzicht in de blogosphere, waar toch de wet geldt van: Eerst reputatie opbouwen en dan verzilveren, maar ook hierbij zou het anders kunnen.
  Rijk worden met bloggen blijkt te kunnen, zie http://www.zichtbarezaken.nl/weblog/2006/10/rijk_met_blogge.html maar heeft net als bij elk ander medium een aantal voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde daarbij is nog altijd het antwoord op de vraag: Wat kan jouw blog voor anderen betekenen? en niet ‘Wat kan een blog voor mij betekenen’.
  Wat dat betreft is de wijze waarop Han van der Leur van Antiquariaat Raster zijn blog gebruikt onorthodox. Zonder het zelf te beseffen, overtreedt hij als retailer precies de regels die er in de blogosphere zijn; geen spannende content, geen ontboezemingen, alleen de tool als verkoopkanaal gebruiken. En het werkt. Blijkbaar doordat hij vanaf het begin consequent geen andere content op zijn blog heeft geplaatst en die content van waarde is voor zijn bezoekers. Extra pluspunt: Niet meer dan een ochtendje werk, 1x per week en geen duur CMS op zijn website. Sluit precies aan op Han’s behoeften.
  De vraag is of je dan nog van een blog kan spreken. Net als bij blogs waar je niet op kunt reageren en die ik ‘Notebooks’ ben gaan noemen. De software is hetzelfde, maar het gebruik anders. Van Publishing medium naar Virtuele etalage. Dat kan wel tegen de ‘regels van de blogosphere’ zijn, maar het is wel een extensie van wat de individuele gebruiker ermee doet.
  Business blogging is geen online dagboek bijhouden, maar, hoe je het ook invult, gewoon marketing. Volgens mij ligt daar de toekomst, bij het onheus gebruiken van het medium. Het oprekken van gebruik en betekenis. Je zult zien dat er allerlei vormen van blogsoftwaregebruik bij gaan komen, die of we ze nu mooi, te saai of te commercieel vinden, en anders gaan noemen, toch blijken te werken! Hou dus die uitzonderingen op de (huidige) regels goed in de gaten.
  P.S. Een cursus tegen een chronisch concentratieprobleem? Wat dacht je van Simplify Life? http://www.zichtbarezaken.nl/weblog/2006/10/simpel.html

  Like

 6. Mooie discussie en mooie voorbeelden. In het hele verhaal speelt natuurlijk ook nog mee hoe de aandeelhouders van een bedrijf reageren. Gaat het ze om van hun euro zo snel mogelijk 1 euro 15 te maken of zijn er nog andere waarden. En wat is dan de invloed van die aandeelhouder(s). Zeker als de andere stakeholders belangrijker zijn zullen andere waarden dan geld alleen mee gaan tellen. En dat is dan natuurlijk een heel ander perspectief. Ik zou nu niet graag ceo van een bedrijf willen zijn. Enerzijds je aandeelhouders die roepen om (geld)waarde voor hun investeringen en anderzijds de mondige(re) stakeholders, die juist andere zaken willen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: