Marketingtaal

marketingtaal

Marketingtaal is impopulair en hoort niet thuis op een weblog. Desondanks gaat deze posting over Marketingtaal.

Quotes van Marketingtaal op Google

Mokka’s heten ze, in marketingtaal: Mondige Oudere, Kapitaal Krachtig en Actief.

De gebruikelijke juichende marketingtaal over optimale prestaties

… vlotte studenten, die in winkelcentra met direct dialogue (marketingtaal voor platlullen) donateurs werven.

People, planet, profit, in marketingtaal. Dat blijkt er in te gaan als koek. Mensen die een bestemming zoeken voor hun geld blijken gevoelig voor dit …

Ook de bagageruimte is imposant groot, maar dat kan in geval van de Sport Estate (da’s Zweedse marketingtaal voor stationcar) nog veel groter worden …

… Altmans komische musical A prairie home companion dankt haar roem voorlopig nog altijd aan de post-pubers die in marketingtaal tweeners heten. …

Dat is pure marketingtaal en hebben ze volgens mij bij elke Windows tot nu toe gezegd. Het probleem met dit artikel is dat het niks zegt.

In Amerikaanse marketingtaal: Welcome to the life you deserve!

Ongeveer één keer in de twee weken werd er een door Audi zelf een tipje van de sluier opgelicht; teasers noemen ze dat in marketingtaal.

Wie wat minder gediend is van dit soort defensieve marketingtaal kan gewoon op de site van NRC Handelsblad terecht, alwaar gewoon wordt verteld hoe de zaken …

Kan het ook anders?

Het is niet eenvoudig om te zien waar bij taalgebruik de grens ligt. Kan het ook anders? Voor pure marketeers waarschijnlijk niet, want die lijden aan beroepsdeformatie, maar voor businessbloggers is het belangrijk om te begrijpen hoe het anders kan. Belangrijk punt uit een vorig logje: Mensen zijn geen demografische gegevens.

Bij Magnus hebben ze een aardige serie regels voor het bijhouden van hun blog opgesteld. Graag citeer ik hieruit het meest relevante:

Richtlijnen voor schrijven

Postings moeten samenhang hebben met het thema van het blog.

Vermijd marketingtaal en reclame: lezers zoeken echte, authentieke verhalen. Gebruik blogs waarvoor ze bedoeld zijn: transparantie. Dit is een kans om een echt contact met je klanten, en andere geïnteresseerden te krijgen.

Gebruik krachtige koppen en korte, krachtige zinnen. Vermijd lijdende vorm en generalisatie.

Een symphatiek voorbeeld van een corporate blog uit een eerder logje op Zichtbare Zaken vindt je bij Directieblog.

Blogging als PR tool

8A heeft gekeken naar een discussie tussen legendes Robert Scoble (Chief Technical Evengalist van Microsoft, 2,5 mln unieke bezoekers per maand op Scobleizer) en PR Guru Shel Israel. Hierbij ging het over de vraag hoe bedrijven weblogs kunnen gebruiken als PR tool.

Na alle positieve verhalen (hoe bijvoorbeeld l’Oreal de opinie over haar producten wist om te keren) kwamen de vragen over hoe je succesvol de opinie kan managen via een weblog. Uiteraard was dit niet mogelijk. De heren kwamen in ieder geval op het volgende:

Vertel echte verhalen, mensen prikken door alle marketingtaal heen.

Ga uit van je product, niet van wat je mensen wilt laten voelen bij het product, dat doen ze zelf wel.

Laat echte mensen hun verhaal vertellen (zoals werknemers), echte mensen staan dichter bij klanten dan fotomodellen e.d..

Wees eerlijk, ook als er dingen fout gaan!

Het zijn een aantal algemene zaken die erg voor de hand liggen. Toch gaat het nog regelmatig fout. Kijk maar naar alle weblogs van politici, deze zijn zo geforceerd dat je zeker weet dat ze ze niet zelf hebben geschreven. (Einde citaat)

Complex? Ja, omdat ieder woord zich leent voor marketingtaal en indien mogelijk ook direct in een nieuwe trend wordt ingelijfd. Neem maar termen als echt en authentiek. Die hebben betekenis, maar het is maar wie ze in de mond neemt en of de betekenis hierdoor wordt uitgehold. Kortom een onderwerp waarover we nog lang niet zijn uitgepraat want iedereen behoort tegenwoordig tot de Generatie M:

Generatie M is de Generatie Marketing die marketingtruukjes doorziet en de conventies van de marketingtaal begrijpt. Het volledige marketingverhaal moet kloppen van a tot z. Wie met hen communiceert moet dat rechtstreeks en direct doen, zonder een ingewikkeld verhaal of overbodige tussenstappen. M’s hun vrije tijd is immers kostbaar.

Kunnen we zonder marketing? Dat is de vraag. Kunnen we zonder Marketingtaal? Dat is de uitdaging!

3 gedachten over “Marketingtaal

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: